Receptas: Povilo Bužinsko jautienos tartaras
Paskelbta: 2021-12-31
Jei svarstote, su kokiu patiekalu pradėti Naujuosius metus, siūlome išbandyti puikų jautienos tartaro receptą. Jo autorius - Šv. Ignaco Lojolos kolegijos studentas Povilas Bužinskas.
JAUTIENOS TARTARAS
INGREDIENTAI
Lengvai parūkyta jautienos išpjova pjaustyta mažais kubeliais 90g
Smulkiais kubeliais pjaustytas šalotinis svogūnas 25g
Pušų majonezas 25g
Rūginė duona 40g
Skrudintos kanapių sėklos 15g
Fermentuota slyva smulkiais kubeliais 15g
Vorčesterio padažas 5g
Druska
Pipirai
Alyvuogių aliejus
Putpelės kiaušinio trynys
GAMINIMO EIGA
Jautienos išpjova supjaustoma nedideliais kubeliais ir lengvai, trumpai parūkoma nedidelėj temperatūroj naudojant pušų spyglius.
Pagaminamas pušų majonezas, naudojant pušų infusiją (aliejų).
Paskrudinamos kanapių sėklos.
Turint visus paruoštus ingredientus, indelyje sumaišome jautieną, šalotinį svogūną, šiek tiek pušų majonezo, skrudintas kanapių sėklas, fermentuotą slyvą, vorčesterio padažą.
Pagardiname druska, pipirais ir šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Pasiruošus tartarą, jį dėliojame į lėkštę naudojant apskritimo formelę.
Ant viršaus uždedame pušų majonezo ir putpelės kiaušinio trynį, papuošiame žalumynais. Patiekiama kartu su plonai pjaustyta šviežia rūgine duona.
DOMINUOJANTYS SKONIAI
Dūmingumas, pikantiškumas, rūgštumas, umami, sūrumas, tam tikras lengvumas, pušų aromatas, žemiškumas, miškingumas, skrudinimo skonia
Renkantis vyną reiktų visų pirma pagalvoti apie dūmiškai pušinį aromatą, kuris ne toks dažnas patiekaluose, todėl yra gera proga paieškoti įdomesnio vyno:
- Graikiška retsina, gaminama vyną paskanint pušų sakais. Šiais laikais yra labai aukštos klasės retsinos. Verta paieškoti. Gali tikti ir rožinė.
- Tęsiant rožinio vyno temą – paieškokite intensyvios spalvos, natūraliojo vyno filosofija remiantis pagaminta rožinio vyno iš „Merlot“ ar „Cabernet Sauvignon“, „Cabernet Franc“. Tokie daromi Bordo.
- Baltasis vynas turi būti intensyvus, kvapnus, svarus ir tuo pačiu truputį žoliškas. Todėl gerai būtų susirasti aukštos klasės „Sauvignon Blanc“ iš Bordo: Pessac Leognano, Gravo ar iš Medoko Grand Cru Classe šato.
- Raudonasis neturi būti per daug taniniškas, tačiau rūgšties turi nepritrūkti. Dūmo galima tikėtis iš vulkaniniame dirvožemyje augančių „Nerello Mascalese“ nuo Etnos šlaitų arba senu vynmedžių „Carignan“ iš Ispanijos, Čilės ar Prancūzijos pietų.
- Taninų, dūmo, slyvų rasite kai kuriuose oranžiniuose vynuose. Todėl Sakartvelas, Italijos šiaurė ar Slovakija ar net Lietuva yra vietos, kur tokio vyno verta paieškoti, jei pažįstate kokį vietinį vyndarį.
Rožinis sausas
Kechris Rosa Retsina
- Graikija
-
- Xinomavro - 100%
-
- Vaisiškas, intensyvus rožinis
- 0,75 12,5%
Baltasis sausas
Domaine Sébastien Riffault Auksinis Maceration Sancerre AOC 2017
- Prancūzija
-
- Sauvignon Blanc - 100%
-
- Natūraliojo, mielinio stiliaus
- 0,75
Oranžinis sausas
Magula Oranžovy VLK 2018
- Slovakija
-
- Welschriesling
- Devín
- Grüner Veltliner
-
- Pikantiškai sutraukiantis, egzotiškas, bręstantis oranžinis
- 0,75
Oranžinis sausas
Wimmer Czerny PUR Orange Wagram 2018
- Austrija
-
- Roter Veltliner
- Traminer
-
- Pikantiškai sutraukiantis, egzotiškas, bręstantis oranžinis
- 0,75 13,5 %
Baltasis sausas
AltO De Cantenac Brown Bordeaux Blanc AOC 2016
- Prancūzija
-
- Sauvignon Blanc - 90%
- Semillon - 10%
-
- Ąžuolo statinėse brandintas, gaivus baltasis
- 0,75 13,5%
- Čilė
-
- Malbec - 14%
- Carignan - 85%
- Cinsault - 1%
-
- Taurus, elegantiškas, kompleksiškas raudonasis
- 0,75 13,5%
Raudonasis sausas
Terre Nere Moganazzi Rosso Etna DOC 2019
- Italija
-
- Nerello Cappuccio - 2%
- Nerello Mascalese - 98%
-
- Taurus, gaivus, minerališkas raudonasis
- 0,75 14 %