Ką geria veganai?
Paskelbta: 2020-04-29
Kas yra veganiškas vynas?
Veganizmas – mitybos būdas, kai žmogus pasirenka valgyti tik augalinės kilmės produktus. Priežastys gali būti skirtingos – nuo sveikatos iki etinių sumetimų. Ir nors veganai dažnai įsivaizduojami kaip išskirtinai sveiką gyvenimo būdą gyvenantys žmonės, atsisakę alkoholio, tai nebūtinai tiesa.
Pasaulyje augant žmonių, besimaitinančių tik augalinės kilmės maistu, skaičiui, auga ir veganiško vyno paklausa.
Kas padaro vyną NE veganišką?
Galbūt daugelis iš mūsų net nesusimąstome, kad vynas gali būti ne veganiškas – juk jis pagamintas iš vynuogių... Vis dėlto vyno gamyboje yra naudojama gyvulinės kilmės produktų. Pirmuose vyno gamybos žingsniuose jis gali būti drumzlinas su aiškiai matomomis nuosėdomis, čia į pagalbą pasitelkiamos tokios medžiagos kaip kazeinas (esantis žinduolių piene), albuminas (esantis kiaušinio baltyme), chitinas (esantis vėžiagyvių kiautuose), želatina (gaminama iš galvijų ar kitų naminių gyvulių), žuvų klijai (gaminami iš žuvų plaukiamosios pūslės).
Egzistuoja ir griežtesnis veganiško vyno kriterijus. Jei vynuogės skinamos ne rankomis – po kekę, tuomet jas nuo vynmedžių nupurto specialūs traktoriai. Teoriškai žemyn kristi turėtų tik visiškai prisirpusios uogos. Praktiškai – purtant medį kartu nukrenta ir įvairūs vabzdžiai ar šliužai, buvę ant uogų. Tad ieškantys veganams tinkamo vyno turėtų atsargiai vertinti pigų, ne rankomis skintų uogų derliaus vyną.
Kaip gaminamas veganiškas vynas ir kaip jį atskirti parduotuvėse?
Gera žinoti, kad atrandama vis daugiau būdų gaminti veganišką vyną. Tam naudojamos tokios medžiagos kaip bentonitas, klintis, silikagelis (SiO2) ar aktyvinta anglis.
Vis dėlto kol kas vyndariai nėra įpareigoti nurodyti (kai kurie tai daro), ar gamyboje buvo naudojami gyvūninės kilmės produktai, todėl neradę informacijos ant butelio etiketės kreipkitės pagalbos į parduotuvėje dirbančius vyno ekspertus.
Įdomiausia, kad veganiškas vynas, priešingai nei kita veganiška produkcija (kosmetika, mėsa ir pan) nėra brangesnis nei kiti vynai.
Ar veganiško vyno skonis skiriasi nuo įprasto vyno?
Tikrai ne! Svarbiausi vyno skonio veiksniai (vynuogių veislė, klimatas, terroir, vyndarystės būdai) išlieka tokie pat, net ir naudojant veganiškus produktus.