Ką slėpė šio mėnesio „Lašas jūroje“ vyno prenumerata?
Paskelbta: 2022-10-06
Kartu su įsibėgėjančiu rudeniu dažnai ir mes vis daugiau laiko leidžiame namuose, ieškome jaukumo, ramybės, šeimų ir bičiulių apsupties. Tokiems vakarams labiausiai ir tinka šio mėnesio „Lašas jūroje“, slepiantis tris neįpareigojančius, bet įdomius vynus, atspindinčius lengvai suprantamo, ekologiško vyno tendenciją.
Pirmasis vynas – „Gramona fa caló mustillant 2021“ iš Penedeso regiono Ispanijoje, vos putojantis švelniai rožinis ispaniškas vynas iš tarptautinių ‘Sauvignon Blanc’ bei ‘Muscat’ vynuogių ir vietinių, retai auginamų ‘Xarel.lo vermell’. Pastarosios nuo Lietuvoje jau pažįstamų ‘Xarel.lo’ skiriasi tuo, kad turi tvirtesnę, kiek rožinę odelę bei daugiau rūgšties. Šios kvapios vynuogės suteikia „Fa Caló“ vynui jaunatviško, džiaugsmingo baltų gėlių, apelsinų žiedų, ananasų, persikų, ličių aromato, labai tinka vakaro pradžiai, kaip aperityvas, taip pat su lengvais užkandžiais, salotomis.
Toliau mūsų dėžutėje randame du raudonuosius: „Ampeleia Unlitro Toscana IGT 2021“ bei „Éric Texier Brézème Côtes du Rhône AOC 2019“.
Vyno „Ampeleia“ pavadinimą galime išversti labai tiesiogiai: „litras“, jis ir išpilstytas į vieno litro butelius. Gamintojas tai labai žaviai paaiškina: anot jo, litriniai buteliai Italijoje yra ilgametė tradicija, itališko svetingumo ženklas, kviečiantis draugiškai susėsti prie stalo ilgam, šnekų kupinam vakarui. Taigi, šis vynas idealiai tinka rudens susibūrimams. Ne veltui šiame vyne susitinka visa vynuogių draugija: ‘Alicante’, ‘Carignano’, ‘Mourvèdre’, ‘Sangiovese’ ir ‘Alicante Bouschet’, šiam vynui skinamos iš jauniausių vynuogynų, augančių arčiausiai jūros. Vynas 6 mėn. laikomas betono talpose – tai padeda susilieti skoniams neužgožiant vyno lengvumo, vaisiškumo. Vynas pasižymi ryškiu uogų aromatu, kurį įrėmina balzaminės, švelniai prieskoniškos natos.
Galiausiai – „Éric Texier Brézème“ iš Ronos. Šio gamintojo preciziški moksliniai vyndarystės būdai dera su natūralistiniu požiūriu į vyndarystę, tad jo vynai išsiskiria švarumu, išraiškingumu, nokumo ir lengvumo derme. „Brézème“ – neskaidrintas, nefiltruotas, besulfitis vynas iš ‘Syrah’ vynuogių. Vėsesnio klimato, kalkakmenio dirvos bei „Texier“ gamybos metodų derinys sukuria gaivų, lengvą, vaisišką vyną, atsiskleidžiantį juodų uogų, aviečių, gėlių natomis, kurias palydi minerališkumas bei jaunatviški taninai, labai tinkantys prie riebesnių, rudeniškų mėsos patiekalų (bet lygiai taip pat skaniai nuvilnijantys burnoje ir be maisto palydos).
Taigi, šis „Lašo jūroje“ rinkinys parodo, kad aistra vyndarystei, žinios ir noras kurti žmones buriantį vyną leidžia skirtingose šalyse, iš skirtingų vynuogių gaminti įdomų, bet kartu suprantamą ir priimtiną daugelio skoniui vyną pasitelkiant ekologinės, tvarios, biodinaminės vyndarystės principus. Tikimės, kad turėsite galimybę pasimėgauti šiais vynais bičiulių būryje – ruduo juk skirtas buvimui kartu!