Kokius patiekalus prie rožinio vyno derina prancūzai
Paskelbta: 2021-07-08
Rožinis vynas pasaulyje paplito iš Prancūzijos. Suprantama, kad čia daugiausia nusistovėjusių rosé derinių su maistu. Naudojamės proga pasisemti įkvėpimo. Tuo labiau kad artėja Bastilijos diena.
Rožinis vynas dabar daromas iš visų įmanomų vynuogių, visuose pasaulio vyno regionuose. Tačiau klasikinis skonis formavosi Prancūzijoje – Provansas ilgus dešimtmečius padarydavo trečdalį pasaulio rožinio vyno; greta esančiame Ronos slėnyje, Langedoke auginamos tos pačios vynuogės, todėl ‘Grenache’, ‘Cinsault’ įsitvirtino kaip geriausios vynuogės rožiniam daryti ir kitų šalių vyndarių ir vartotojų sąmonėje. Kita vertus, populiarusis Luaros slėnio „Rose d’Anjou“ daromas iš niekam nepažįstamų ‘Grolleau’. Taigi nėra vienos tiesos ir vieno geriausio skonio. Todėl greta prancūziško rožinio vyno išvardijome ir analogiškus kitų šalių rožinius. Tačiau patiekalus palikome prancūziškus – gal jie padės apsispręsti pasigaminti namuose ko nors naujo.
Rožinį vyną su patiekalais susieja prieskoninės žolelės: anyžiai, bazilikai, čiobreliai, rozmarinai, mėtos, bergamotės, taip pat juodieji pipirai, juodosios alyvuogės, česnakai, ančiuviai. Gerai su vynu dera keptos, troškintos daržovės, kepti svogūnai, termiškai apdoroti pomidorai, dermei padeda migdolai, raudonos uogos, vanilė. Beveik su visais rožiniais, išskyrus pusiau saldų, puikiai tinka:
- kepti ožkos sūriu įdaryti pomidorai (tomate farcie au fromage de chèvre);
- vytintos, rūkytos kiaulienos dešros (plateau de charcouteries), kaip saliamis ar Arlio dešra; korsikietiška vytinta kiaulės mentė (coppa).
Prie klasikinio Provanso rožinio vyno derantys patiekalai:
- Nicos salotos;
- mocarelos sūris su pomidorais;
- Provanso troškinys (Ratatouille provençale);
- cukinijos ir jų kimšti žiedai tešloje;
- auksaspalvis sparas su pankoliu - daurade au fenouil et jus de bouillabaisse;
- raudonosios kefos filė;
- kepenų paštetas (pâté de merle);
- paelja;
- česnakų ir šalavijų sriuba (Aïgo boulido).
Prie intensyvaus Provanse daromo Bandolio rožinio ir į jį panašaus rosato iš ‘Sangiovese’ dera:
- tiršta žuvienė (Bouillabaise);
- saldžiarūgštės krevetės (crevettes á l’aigre-douce);
- marinuotos sardinės (sardines en Escabèche);
- tunas, troškintas su daržovėmis (thon en cocotte);
- vištiena, troškinta su paprikomis;
- ėriena su Provanso žolelėmis.
Prie Ronos rožinio vyno, tarp jų ir „Lirac“, „Tavel“ dera:
- pyragas su karveliena ir pankoliais (pastilla au pigeon);
- dešra, įkepta sviestiniame pyrage (saucisson chaud en brioche);
- saldžiarūgštės krevetės (crevettes á l’aigre-douce);
- antiena su bruknėmis;
- triušiena su alyvuogėmis;
- ėriuko kepsneliai;
- pica;
- kepti baklažanai;
- daržovių troškinys;
- menkės su česnaku.
Prie Pietų Prancūzijos ir į jį panašaus Australijos, Ispanijos Navaros regiono rožinio vyno dera:
- ryžiais kimšti kepti kalmarai (calamars farcis);
- tiršta Provanso žuvienė (bouillabaisse de Nimes);
- tunas, troškintas raudonajame vyne (tripes de thon de Palavas);
- artišokai baltojo vyno padaže (artichauts á la barigoule);
- prancūziška pica su karamelizuotais svogūnais, juodosiomis alvuogėmis ir ančiuviais (pissaladière);
- šaltiena (pot-au-feu en gelée);
- Maroko, Vakarų Šiaurės Afrikos virtuvės patiekalai;
- paelja;
- sraigės, keptos ant laužo (cargolade).
Rožinis sausas
Kechris Rosa Retsina
- Graikija
-
- Xinomavro - 100%
-
- Vaisiškas, intensyvus rožinis
- 0,75 12,5%
Putojantis
Mascaro Cava Semi-Seco “Ambrosia”
- Ispanija
-
- Macabeo - 30%
- Parellada - 60%
- Xarel·lo - 10%
-
- Lengvas, vaisiškas, pusiau saldus putojantis
- 0,75 12%
Prie rožinio „Pinot Noir“ (Sancere, Burgundija) dera:
- kišas su kiaulienos kumpiu (quiche lorraine);
- kiaulės koja;
- smidrai su acto ir garstyčių padažu ir moliuskais (asperges en vinaigrette et coquillages);
- andujetė (andouillette au vin blanc)
- sraigės česnakiniame svieste, ypač sraigių krepšeliai sviestinėje tešloje;
- keptos veršio kepenys;
- Elzaso troškinys (choucroute alsacienne).
Prie Bordo rosé, Naujojo Pasaulio rožinio, kuriame dominuoja ‘Merlot’ vynuogės, Riochos, Ribera del Duero rožinio, Luaros rožinio iš ‘Cabernet Franc’ dera:
- Elzaso troškinys su raugintais kopūstais ir kiauliena, subproduktais ir dešrelėmis.
Prie rožinio šampano ir rožinio Burgundijos kremano, frančiakortos:
- jūrų šukutės su lęšiais;
- raudonų uogų sriuba (soup de fruits rouges);
- omarai „Newburg“ padaže;
- putpelės su vynuogėmis;
- šviežiai keptos ančių kepenėlės;
- ančių kepenėlių paštetas su sviestine bandele (brioche).
Prie rožinio Anžu vyno (Rose d’Anjou), baltojo „Zinfandel“ ir kitų pusiau sausų, vaisiškų rožinių vynų dera:
- kišas su kiaulienos kumpiu (quiche lorraine);
- raudonų uogų sriuba.
- labai aštrūs indiški patiekalai, ypač su kariu.