Kokteiliai su putojančiu vynu
Paskelbta: 2019-06-01
Kas gali būti smagiau, nei šiltą vasaros vakarą sėdėti terasoje gamtoje ar prie jūros ir žvelgiant į raustantį dangų džiaugtis vėsinančiu vakariniu vėjeliu?!O jeigu oras tvankus, vėjo nėra, atgaivą suteiks vėsus gėrimas su ledu. Arba šaltas putojantis ar rožinis vynas. Apžvelkime klasikinius kokteilius ir populiarėjančias jų alternatyvas su putojančiu arba rožiniu vynu.
Mimosa
„Mimoza“ vadinamas kokteilis, sumaišytas iš putojančio vyno ir sulčių. Jis tinka vėlyviesiems sekmadienio pusryčiams. Klasikinė „Mimoza“ – šampanas ir apelsinų sultys. Apžvelkime mažiau populiarias versijas.
Arbūzinė Mimoza
Gaivus, vandeningas arbūzas papildys mums taip reikalingas skysčių atsargas.
- Kubeliais pjaustytas arbūzas,
- 2 žaliųjų citrinų sultys,
- Agavos sirupas (nebūtinas),
- Butelis putojančio brut vyno.
Plaktuvėje sutrintą arbūzą perkošti per sietelį. Supilti žaliųjų citrinų sultis ir agavos sirupą (mėgstantiems saldesnį kokteilį). Lygiomis dalimis sumaišyti paskanintas arbūzo sultis su putojančiu vynu.
Papildomai gėrimą galima įdėti į šaldiklį porai valandų, ant paviršiaus susidariusį ledą suskaldyti ir procesą kartoti, kol turėsite tirštą, gaivų gėrimą.
Putojanti morkų sulčių Mimoza
Gali atrodyti, jog morkos ir putojantis vynas nedera, tačiau vitamino A bombai būtina suteikti šansą.
- 1 dalis morkų sulčių,
- 1 dalis šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
- 3–4 dalys proseko ar kito putojančio vyno,
- Žiupsnelis kajeno pipirų.
Visus ingredientus išplakti kokteilinėje ar plaktuvėje, užpilti ant ledo, papuošti apelsino griežinėliu ir patiekti.
Rožinė ličių Mimoza
Pateikiame kiek įdomesnį, rečiau pasitaikančių ingredientų kokteilį. Jis vertas dėmesio ir pastangų! Patartina naudoti putojantį rožinį vyną, tačiau neputojantis rožinis arba putojantis ne rožinis taip pat puikiai tinka.
- Butelis putojančio rožinio vyno (gali būti neputojantis),
- 2 skardinės ličių savo sultyse (ličius atskirti nuo sirupo),
- Rožių vanduo.
Receptas
- Taurėje sumaišyti 1 dalį rožių vandens ir 1–2 dalis ličių sirupo (pačius ličius naudoti tik puošimui).
- Taurę pripildyti putojančio rožinio vyno (4–6 dalys).
Kadangi taurėje nenaudosite ledo, labai svarbu prieš gaminimą visus ingredientus gerai atšaldyti!
Klasikų klasika – Kir Ryoal / Kir Royale ir jo alternatyvos
Kokteilis „Kir Royal“ maišomas iš šampano ir juodųjų serbentų likerio „Creme de cassis“. Tai labai populiarus gėrimas jo tėvynėje Prancūzijoje bei viso pasaulio prabangiuose restoranuose ir baruose. Apžvelkime keletą alternatyvų.
- Šampanas gali būti keičiamas bet kuriuo putojančiu vynu. „Cassis“ likeris yra galingas, todėl jo lengvai neužgoš nei vaisiškas prosekas, nei nokesni, mažiau rūgšties už šampaną turintys klasikiniu būdu gaminami putojantieji: kava, frančiakorta ar Pietų Prancūzijos kremanas.
- Juodųjų serbentų likerį galima pakeisti granatų, aviečių ar net žibuoklių likeriu! Likerį galima keisti juodųjų serbentų sirupu – gausite lengvesnį, tačiau tirštesnį ir saldesnį kokteilį.
Štai keletas šio kokteilio giminaičių.
Cassis Spritz
- 4 dalys proseko ar kito sauso putojančio,
- 1 dalis „Creme de Cassis“ (juodųjų serbentų likerio),
- Sodos gėrimas,
- Gervuogės.
Taurę su ledais iki pusės pripildyti proseko. Likusią dalį pagal skonį užpildyti likeriu bei sodos gėrimu. Lengvai pamaišyti, papuošti uogomis.
Black Velvet
Gaminamas iš „Guinness“ alaus ar kito klasikinio stauto – kartaus ir kremiško. Tačiau sumaišytas su putojančiu vynu alus atskleidžia savo vaisiškumą.
- 2 dalys proseko,
- 1 dalis stauto alaus.
Naudoti gerai atšaldytus gėrimus. Arba supilti juos ant ledo, tačiau toks kokteilis bus kiek vandeningas.
Midnight Sparkler Cocktail
Pabaigai pateikiame sudėtingesnį, prabangesnį kokteilį ypatingoms progoms. Sodrios violetinės spalvos kokteilis atrodo prašmatniai ir patraukliai.
- 4 dalys žibuoklių likerio „Creme de Violette“,
- 2 dalys šviežiai spaustų mandarinų sulčių,
- 2 dalys šviežiai spaustų citrinų sulčių,
- 2 dalys džino,
- Putojančio vyno (apie 10 dalių).
Papuošimui galima taurių kraštelius suvilgyti citrina ir pamirkyti cukruje (pašaldyti, kad geriau laikytųsi).
Sumaišyti žibuoklių likerį, mandarinų, citrinų sultis bei džiną kokteilinėje su ledu. Nukošti į paruoštas taures ir jas pripildyti putojančiojo.
Linkime šiltos vasaros ir saulėtų įspūdžių!
Putojantis sausas
Andreola "Akelum" Asolo Brut Prosecco Superiore DOCG
- Italija
- Venetas/Prosecco di Valdobbiadene Superriore DOCG
-
- Glera - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
- 0,75 11 %
Putojantis sausas
Andreola Vigneto Dirupo Brut Prosecco di Valdobbiadene Superiore DOCG
- Italija
- Venetas/Prosecco di Valdobbiadene Superriore DOCG
-
- Glera - 90%
- Bianchetta - 5%
- Perera - 5%
-
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
- 0,75 11,5%
Putojantis
Champagne Louis Barthelemy Amethyste Brut NV
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 20%
- Pinot Meunier - 30%
- Pinot Noir - 50%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5 %
Putojantis sausas
Vincent Château de Fuissé Brut Crémant de Bourgogne AOC
- Prancūzija
- Burgundija/Bourgogne AOC
-
- Chardonnay
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5 %
Putojantis sausas
Domaine Rolet Cremant du Jura Brut AOC
- Prancūzija
- Jura/Crémant du Jura AOC
-
- Chardonnay - 57%
- Pinot Noir - 11%
- Poulsard - 16%
- ...
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75