Naujiena – „Domaine Rolet“ iš Jura
Paskelbta: 2017-12-04
30 km į rytus nuo Burgundijos esanti apeliacija pastaruoju metu tapo labai populiari tarp pažangiausių pasaulio restoranų, todėl džiaugiamės gavę nedidelį kiekį jų geros vertės ‘Chardonnay‘ ir ‘Pinot Noir‘ mišinių su vietinėmis ‘Savangin‘, ‘Poulsard‘ ir ‘Trusseau‘.
Nors nuo seno geriausias visiems žinomas Jura vynas yra pikantiškasis Vin Jaune (pranc. „geltonas vynas“), panašiai kaip ir cheresas, ilgai (6 metus, bet nepapildant vyno spiritu) brandinamas su mielių plėvele ant paviršiaus, šiandien visus labiausiai domina čia ant klintmolio išaugintos ‘Chardonnay‘ ir ‘Pinot Noir‘, nes jų vynas gali būti ne prastesnis už gerokai kilmingesnius Burgundijos kaimynus.
Šį kartą atsivežėme kelis tuzinus „Chardonnay“, nes ąžuolo statinėj brandintas, nokus ir drauge gaivus vynas mus ypač sužavėjo. Pirkti čia http://bit.ly/2kjn3Kb.
Iš raudonųjų siūlome ragauti gana taniniškų ‘Poulsard‘ (mėgsta raudoną ir žydrą klintmolį), švelnių specifinio aromato „Trousseau“ (gerai auga ant šiltos, žvirgždingos dirvos) vynuogių mišinį su ‘Pinot Noir‘ „Domaine Rolet Arbois Rouge Tradition“. Pirkti čia http://bit.ly/2jKjys8.
Baltosios ‘Savangin‘ (auga ant fosilijų gausaus pilkojo mergelio) puikios, sumaišytos su ‘Chardonnay‘ – „Domaine Rolet Cotes du Jura AOC 2011”. Pirkti čia http://bit.ly/2BwJI90.
Atsivežėme ir ne mažiau už Vin Jaune garsaus saldžiojo šiaudų vyno – Vin de Paille (Poulsard – 20 %; Chardonnay – 40 %; Savangin – 40 %), kuris daromas iš vynuogių, vytintų ant senų vynmedžių. http://bit.ly/2jcPbv1.
„Domaine Rolet“ įkurta prieš 60 metų. Jai vadovauja antroji vyndarių karta.
Įdomu:
Jura garsina dar ir tai, kad čia gimė Louis Pasteuras (1822–1895). Napoleono III paprašytas ištirti vynui fermentuojantis vykstančius pokyčius, jis tapo enologijos pradininku. L. Pasteuras gimė Arbua, ten veikia ir jam skirtas nedidelis muziejus. L. Pasteuras pirmasis įžvelgė mielių svarbą vykstant fermentacijai. Anuomet to niekas nė neįtarė.