NAUJIENA: putojanti sulčių arbata „Van Nahmen“!
Paskelbta: 2022-10-06
Populiarėjant nealkoholinėms gėrimų alternatyvoms, su džiaugsmu pranešame, jog savo asortimentą papildėme putojančia „Van Nahmen“ sulčių arbata. „Van Nahmen“ kūrybingai derina tokias arbatas, kaip „Earl Grey“, „Darjeeling“ bei „Pai Mu Tan“ su cidonijų, rabarbarų bei ‘Reisling’ vynuogių sultimis ir sukuria gaivius, prie įvairių patiekalų derančius gėrimus.
Putojanti sulčių arbata – kas tai?
Jau greičiausiai esate girdėję apie kitą nealkoholinį gėrimą, greitai paplitusį po populiariausius Lietuvos restoranus ir šventes – Kopenhagos putojančią arbatą (Copenhagen Sparkling Tea). Šis gėrimas yra itin subtilaus skonio, puikios kokybės, o išvaizda bei derinimo prie maisto galimybėmis primena šampaną.
O štai kita naujovė Lietuvoje – ekologiška „Van Nahmen“ putojanti sulčių arbata. Šio produkto skonis ne mažiau išraiškingas nei Kopenhagos putojančios arbatos, papildomų aromatų jam suteikia itin kokybiškos sultys, išspaustos vienoje seniausių Vokietijos spaudyklų, veikiančioje jau daugiau nei 100 metų.
Įkvėpimo sukurti putojančias sulčių arbatas Peteris van Nahmenas pasisėmė keliaudamas po Aziją, kuri, kaip žinia, turi gilias arbatos tradicijas. Vėliau kartu su arbatos someljė Niklu Schmeinku ieškojo geriausių arbatos ir sulčių derinių, proporcijų, gamybos būdų. Galiausiai Van Nahmenas atrado, jog būtent šaltos ekstrakcijos (angl. Cold brew) būdu pagaminta arbata geriausiai atskleidžia ne tik savo aromatus, bet ir subtiliai dera prie parinktų sulčių. O burbuliukai gėrimui suteikė papildomo gaivumo ir šventiškumo.
Trys skirtingi skoniai
Švelnus gėliškos „Darjeeling” arbatos aromatas subtiliai dera su ryškiomis, vietiniuose laukuose auginamų ‘Sutton' ir 'Frambozen' veislių rabarbarų sultimis. Viską sujungia ir akcentą suteikia keli lašai rožių vandens. Ši putojanti arbata turi subtilios rūgštelės, todėl puikiai tinka tiems, kurie dažnai ieško nealkoholinių alternatyvų ir yra nusivylę saldžiais vaisvandeniais.
Rabarbarų putojanti arbata ypač dera prie lengvų vištienos ir kalakutienos, antienos ir žąsienos, veršienos, įvairios žuvies, daržovių patiekalų, ypač turinčių Tolimųjų Rytų virtuvės niuansų.
Nealkoholinėje putojančioje arbatoje „Van Nahmen Quitte” vyrauja švelnus, minkštas baltosios „Pai Mu Tan” arbatos skonis, primenantis nokius, vos prieskoniškus persikus ir puikiai atsveriantis saldžiai rūgštų cidonijų (svarainių giminaičių) skonį. Taičio vanilė suteikia išbaigtumo, rafinuotumo, gilumo – sukuria sodrų ir kompleksišką gėrimą.
Ši putojanti arbata tinka prie Prancūzijos, Viduržemio jūros virtuvių, gali būti tiekiama kaip aperityvas, dera prie ryškaus skonio sūrių.
Šioje putojančioje arbatoje naudojamos ‘Riesling’ vynuogių sultys – Vokietijos vynuogynų pažiba. Jos derinamos su jazminais, verbenomis, pridedant šiek tiek mėtų, tai šiam nealkoholiniam gėrimui suteikia itin gaivią Azijos skonių paletę, todėl arbata puikiai dera prie aštrokų Tolimųjų Rytų patiekalų.
Kadangi arbata ne per saldi, ja galima mėgautis ir viena, taurę pakelti švenčių proga ir pan.
„Van Nahmen” tobulėjimo tradicija
Tradicijų puoselėjimas – tai moto, jau šimtmetį lydintis „Van Nahmen” sulčių spaudyklą. Tačiau tradicijos yra nebūtinai kažkas statiško, nekintančio, pastovaus, atvirkščiai, šiam gamintojui tradicijos – tai inovacija, virsmas, nuolatinis tobulėjimas siekiant pasiūlyti rinkai išskirtinį, patikrintą, kokybišką produktą.
„Van Nahmen” istorija prasidėjo 1917-aisiais, kai Vilhelmas van Nahmenas įkūrė obuolių tyrės manufaktūrą, kuri 1930-aisiais perėjo prie vietinių Reino regiono veislių obuolių sulčių gamybos. Dar ir dabar šeima prisideda prie regionui būdingų obelynų išsaugojimo, nuo 1994 metų bendradarbiaudama su Gamtos ir bioįvairovės išsaugojimo sąjunga (NABU), viena seniausių ir didžiausių gamtos apsaugos organizacijų Vokietijoje. Nuo 2007 m. šeima gamina retų ir išskirtinių vaisių veislių sultis, dalį kurių paverčia nealkoholinėmis putojančių vynų alternatyvomis.
„Van Nahmen” spaudykla – tai puikus pavyzdys, kaip išlaikyti šimtametes tradicijas ir nenustoti tobulėti prisitaikant prie nuolat besikeičiančios rinkos. Putojančios sulčių arbatos – tobulas šios strategijos ir mąstymo pavyzdys.
Agnės Dovydaitytės tekstas
„Van Nahmen“ nuotraukos