Pet Nat „Vyno klube“
Paskelbta: 2021-08-02
Terminas Pétillant naturel (natūraliai putojantis) gali būti vartojamas visiems senoviniu būdu (method ancestrale) padarytiems putojantiems vynams, kurie užputojo be pridėtinio cukraus ir mielių kokteilio. Vynui dar nepabaigus fermentuotis (ir visam cukrui dar nepavirtus alkoholiu) jis perpilamas į butelius, kur sandariai uždarytas tęsia fermentaciją ir taip natūraliai užputoja. Keliais šimtais metų vėliau išpopuliarėjęs klasikinis putojančio vyno gamybos būdas, kuriuo gaminami žymiausi pasaulio putojantieji vynai iš Šampanės, Frančiakortos bei Katalonijos, reikalauja papildomos cukraus bei mielių injekcijos antrajai, burbuliukus sukuriančiai fermentacijai sužadinti.
Pamačius vyno butelį, kurio dugne teliūskuoja mielių nuosėdos, kyla klausimas – o kaipgi jį vartoti? Čia net ir vyndariai dalijasi į dvi stovyklas. Mieles galima traktuoti kaip integralią, natūralią vyno sudedamąją dalį, tad šios idėjos šalininkai rekomenduoja prieš ragaujant vyno butelius supurtyti, kad vynas susidrumstų ir ragauti lengvai putojančio vyno ir mielių kokteilį. Tačiau visgi populiaresnis yra ragavimas vyną nupilant nuo nuosėdų. Šaltyje mielės nusėda į butelio dugną, tad rekomenduojama prieš ragaujant „Pet Nat“ butelį bent penkiolikai minučių stačią įstatyti į kibirėlį su ledukais.
Vaisiškai mieliškas natūraliai putojančio vyno skonis gerai pažįstamas sauso sidro bei rūgštesnio lambic stiliaus alaus mėgėjams. Nors dažniausiai toks vynas būna baltasis arba rožinis, tačiau pasitaiko ir sodrios rubino spalvos vyno. Dažniausiai vynas dėl nepašalintų mielių ir neatliktos filtracijos būna drumstas. Toks vynas yra itin universalus derinant su patiekalais. Šis vyno stilius jau kelerius metus karaliauja tarp Paryžiaus, Londono ar Kopenhagos bistro ir pasirinkimo taurėmis variantų. Turbūt labiausiai prie natūraliai putojančio vyno populiarumo prisidėjo tai, kad šio stiliaus vynas yra kur kas „jaukesnio“ ir „nuoširdesnio“ bei „natūralesnio“ skonio nei šampanas ar prosekas.
„Vyno klube“ rasite šiuos skirtingus „Pet Nat“ vynus:
Château Tour Des Gendres Petillant Naturel Vin de France 2020
Pietvakarių Prancūzijos natūraliai putojantis vynas gaminamas iš 70 proc. ‘Sauvignon‘ ir 30 proc. ‘Chenin Blanc‘ vynuogių. Būdingas šviežių, gerai neprinokusių obuolių, laukinių žolelių, cinamono aromatas.
Neskaidrintas, nefiltruotas.
Laurent Bannwarth La Petite Folie Pet Nat 2017
„Laurent Bannwarth“ ūkis gamina natūralųjį vyną Elzase. Šis vos salsvas vynas gaminamas iš aromatingųjų ‘Gewurztraminer‘ vynuogių. Taurėje pinasi rožių žiedlapių, papajų bei egzotinių prieskonių kvapai. Švelniai putojantis.
Nefiltruotas, neskaidrintas, be pridėtinių sulfitų.
Meinklang Foam White Pet Nat 2019
Sodraus skonio lengvai putojantis ‘Pinot Gris‘ vynuogių vynas iš Austrijos. Laukinių gėlių, melionų, kriaušių, nektarinų ir papajų aromatai dominuoja taurėje.
Neskaidrintas, nefiltruotas, nedėta papildomai sulfitų.
Wimmer Czerny PUR Pet Nat Wagram 2019
Šis garsaus biodinaminio ūkio austriškas natūraliai putojantis vynas išsiskiria beveik matine rožių žiedlapių spalva. Vynas kvepia avietėmis, raudonaisiais serbentais, žemuogėmis. Burnoje juntama gaivumo pojūtį suteikianti rūgštis bei uogiškas poskonis.
Neskaidrintas, nefiltruotas, be pridėtinių sulfitų.
Fuchs und Hase Pet Nat Rose 2017
„Lapė ir triušis” yra garsiosios Jurtschischių šeimos atžalų Alwino ir Stefanie kartu su „Ardorfer“ vynine kuriamas projektas. Jaunosios kartos atstovai aistringai ėmėsi natūraliai putojančio vyno gamybos. Šis rožinis vynas iš ‘Zweigelt‘ ir ‘Cabernet Sauvignon‘ uogų kvepia raudonaisiais obuoliais ir vyšniomis bei persikais.
Neskaidrintas, nefiltruotas.
Roksala natūralus rabarbarų Pet Nat vynas
Jau turime ir lietuviško natūraliai putojančio vyno! Raimundas Nagelė šį puikų vyną gamina iš rabarbarų. Švelniai rausvos spalvos vynas kvepia pavasario gėlėmis, nokiomis citrinomis, vyšnių kauliukais, rabarbarais. Burnoje juntama gaivi, sultinga rūgštis.
Neskaidrintas, nefiltruotas.
Skoniu, idėja ir gamybos būdu panašus į „Pet Nat“, tačiau fermentuojamas didesnėse talpose, o ne buteliuose.
Meinklang Prosa Rose 2020
Šis rožinis austriškas putojantis vynas 2021 m. Lietuvos vyno čempionate buvo įvertintas kaip geriausias „Pet Nat“ kategorijoje, tačiau kadangi gaminamas šiek tiek kitaip, laimėtojo laurus šioje kategorijoje perleido kitam vynui. Braškės, vyšnios ir avietės – vasaros hitas, turintis vos 10,5 proc. alkoholio. Nuolat pritrūksta.
Parengė Petras Jarašūnas
- Prancūzija
-
- Gewurztraminer
-
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
- 0,75
Putojantis sausas
Wimmer Czerny PUR Pet Nat Wagram 2019
- Austrija
-
- Pinot Noir
- Zweigelt
- St. Laurent
-
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
- 0,75 13%
Putojantis sausas
Roksala natūralus rabarbarų PetNat vynas
- Lietuva
-
- Rabarbarai - 100%
- 0,75 12%