Prancūziška svogūnų sriuba
Paskelbta: 2020-04-06
Prancūziška svogūnų sriuba
Šiomis dienomis, kai gyvenimo ritmas šiek tiek sulėtėjęs, galime skirti daugiau laiko ne tik sau, bet ir neskubant, su meile gamintam kokybiškam maistui.
Svogūnų sriuba pradėta gaminti dar XIX a. (manoma, kad Liono miesto apylinkėse), kai sunkiau besiverčiantiems žmonėms svogūnų užsiauginti buvo lengviausia ir pigiausia. Iki dabar gaminamos sriubos variacijų buvo nueitas ilgas kelias, ir vietoje trijų ingredientų (svogūnų, vandens ir sudžiūvusios duonos), turime prabangią, sodraus skonio sriubą su jautienos sultiniu, gardintą šviežiai tarkuotu griujeru ir žolelėmis...
Perspėjame, kad gamindami šią sriubą užtruksite bent jau porą valandų, bet juk dirbdami iš namų prie puodo galite pribėgti, kai tik reikia.
nuotraukas iš ambitiouskitchen.com
REIKĖS (4 porcijoms sriubos):
~50 g sviesto
~1 kg (nuluptų) svogūnų
Šaukštelio rudojo cukraus
Poros skiltelių česnako
Ryšulėlio šviežių čiobrelių
Poros lauro lapų
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
2 šaukštelių miltų
150 ml sauso baltojo vyno
1,5 l natūralaus jautienos sultinio
Pora šaukštų chereso arba madeiros vyno (galite keisti balzaminiu arba chereso actu)
Patiekimui:
4 (ar daugiau) riekelių prancūziško batono
Skiltelės česnako
~200 g griujero
Pradėkime nuo svogūnų. Juos reikia supjaustyti plonais pusžiedžiais ir sukrėsti į puode storu dugnu (geriausia ketaus) tirpintą sviestą. Suberkite cukrų ir dažnai maišydami kepinkite apie 20 min. ant vidutinės ugnies. Sudėkite smulkiai pjaustytus česnakus, čiobrelius, lauro lapus, druską, pipirus ir jau daug rečiau maišydami palikite kepti apie 1 val. 30 min. ant labai silpnos ugnies. Maišykite taip dažnai, kad dugne esantys svogūnai neprisviltų.
Po pusantros valandos kepimo svogūnai turėtų būti smarkiai sukritę, pavirtę svogūnų džemu.
Į šią svogūnų masę dabar suberkite miltus, gerai maišydami pakaitinkite porą minučių, supilkite vyną, padidinkite kaitrą. Jei prie dugno buvo smarkiau prikepusios masės, gerai pamaišykite, kol viskas atkils nuo dugno. Ši prikepusi masė duoda ypatingo skonio sriubai. Pagaliau supilkite sultinį ir virkite ant vidutinės ugnies uždengtame puode 40 min. Nukelkite nuo ugnies, supilkite cheresą arba madeirą (arba actą, jei vyną keičiate juo). Pagardinkite druska ir pipirais, jei trūksta.
Baltos prancūziškos duonos riekeles apie 10 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje (arba kol gražiai pagels), ištrauktas riekeles patrinkite perpjauta česnako skiltele, vėl dėkite į skardą, gausiai pabarstykite griujeru ir vėl pašaukite į orkaitę, kol sūris išsilydys ir apkeps.
Išpilstykite sriubą į dubenėlius ir atsargiai sudėkite užkeptas duonos riekeles. Patiekite iškart.
Kadangi sriuba bus labai karšta, neskubėkite, leiskite duonai gausiai prisigerti svogūnų sriubos.
Jei turite specialius porcijinius indelius, skirtus naudoti orkaitėje, galite sriubą supilti į juos, sudėti dar nekepintas batono riekeles, apibarstyti sūriu ir pašauti viską į orkaitę. Tuomet orkaitę įkaitinkite iki 200 °C ir kepkite apie 15 min., kol sūris pagels.
Prie svogūnų sriubos geriausiai tiks raudonasis (Cru Beaujolais arba Ronos slėnio), arba baltasis - Elzaso Pinot Gris arba Ronos slėnio Viognier vynas.