„Sassicaia 2018“: vynas gali būti investicija!
Paskelbta: 2021-06-03
Tradiciškai pirmoje vasaros pusėje pradedame vieną laukiamiausių išankstinių metų prekybų – „Tenuta San Guido“ vyninės ir jų svarbiausio vyno Sassicaia 2018, kurį lydi Guidalberto 2019 ir Le Difese 2019.
Markizas Incisa della Rocchetta sumojo paminti aristokratiškoje aplinkoje nusistovėjusias tradicijas ir pasirinko mokytis „nekilmingos“ agronomijos. Aukšto luomo italai dažniausiai mėgaudavosi vynu iš Bordo. Jaunasis markizas sumojo padaryti tokį itališką vyną, kuris galėtų atstoti ar net nurungti geriausius prancūziškuosius vynus. Pasimokęs „Mouton Rothschild“ ūkyje ir supratęs, kad akmenuotas dirvožemis puikiai tinka vietinėms vynuogėms sirpti, 1942 metais jis pasodino pirmąjį 1,2 ha ‘Cabernet Sauvignon’ vynuogyną aukštame, akmenuotame šlaite Bolgerio apylinkėse. Aplink tik miškai, o slėnio apačioje – daržovės ir vaisiai. Niekas nedarė rimto vyno. Pirmasis vynas buvo 1945-ųjų metų derliaus, tačiau prireikė daugiau nei 20 metų perfekcionistiškų eksperimentų ir draugų bei vyno kritikų įkalbinėjimų, kad 1968 metais būtų išleistas pirmasis oficialus „Sassicaios“ (it. akmeninė) derlius. Kai 1985 metų „Sassicaia“ tapo pirmuoju itališku vynu, kuriam Robertas Parkeris skyrė 100 balų, Italijoje kilo ažiotažas: kaip gali geriausias itališkas vynas būti ne tik be jokios apeliacijos, bet ir daromas tik iš prancūziškų vynuogių?! Būtent 1985-ųjų metų markizo Incizos della Rocchettos vynas lėmė „Bolgheri“ apeliacijos atsiradimą, o paskui ir šlovę visame pasaulyje.
Šiemet, išleisdami 2018-ųjų vyną „Sassicaia“, „Tenuta San Guido“ švenčia pirmojo oficialaus „Sassicaios“ vyno derliaus
50-metį!
„Sassicaia“ neabejotinai yra vienas labiausiai kolekcininkų ir vyno entuziastų medžiojamų itališkų vynų. Tai puikiai atsispindi ir kainų dinamikoje – netrukus po išleidimo vyno kainos ima sparčiai augti.
Tad džiaugiamės turėdami galimybę šį retą vyną jums pristatyti tiesiai iš vyninės už bene geriausią kainą Europos rinkoje!
Sassicaia kainų dinamika |
|||
Derlius |
Kritikų vertinimai |
VK en-primeur kaina (be PVM) |
Vidutinė kaina Europos rinkoje šiandien be mokesčių |
2015 |
WS97 ; F99; RP99 |
112 € |
312 € |
2016 |
RP100 ; F100 ; WS97 |
184 € |
331 € |
2017 |
RP94 ; WS95 ; WE97 |
136 € |
207 € |
2018 |
RP97+ ; WE98 ; RV99 |
181 € |
219 € |
„2018 m. derlius patvirtina, kad aštuonetas suteikia sėkmės vyninei „Tenuta San Guido“, – sako generalinis direktorius Carlas Paolis. „2018 m. derlius rodo nuoseklų ryšį su 2008, 1998, 1988 ir, žinoma, 1968 m. derliumi, kuris žymi „Sassicaios“ debiutą rinkoje.“ Jis priduria, kad „2018-ieji buvo tikrai tobulas vynmetis ir neįtikėtinai džiugino Mario‘ą ir Nicolò Incisa della Rocchettas pasitinkant tokią svarbią sukaktį kaip šis 50 metų jubiliejus“.
2018-ieji – puikūs derliaus metai Toskanoje!
Augimo sezonas dažniausiai praėjo be kliūčių, nors oro drėgmė Bolgeryje ir liūtys Montalčine kėlė problemų. Lietūs daugiausia smogė ‘Sangiovese‘ vynuogynams, o nuožmi kruša kliudė „Chianti“ apeliacijoje sirpstančias uogas. Tačiau apskritai vasarą vynmedžiams buvo naudingos karštos dienos ir vėsesnės naktys.
Įvairių kritikų bei vyndarių atsiliepimai rodo, kad tiek „Merlot“, tiek „Cabernet Sauvignon“ vynui metai buvo ypač geri, o „Sangiovese“ dėl lietaus, drėgmės ir krušos buvo nevienodos kokybės. Nepaisant kelių nesėkmių, daugumai regionų vegetacijos sezonas buvo idealus, todėl derlius buvo geras ir sveikas.
Sassicaia 2018
Tradicinis vyno kupažas – 85 % ‘Cabernet Sauvignon‘ ir 15 % ‘Cabernet Franc‘, brandinta 24 mėn. prancūziško ąžuolo statinėse.
Wine Enthusiast – 98/100
Robert Parker – 97+/100
„This is a classic vintage of an Italian icon now celebrating its 50th vintage. The Tenuta San Guido 2018 Bolgheri Sassicaia lays out a familiar blueprint that borrows from the proven track record of this landmark estate that extends into the hills just beyond the Tyrrhenian shores of Tuscany. This vintage is crystalline and pure in its delivery, and if you are familiar with previous editions, it is impossible to mistake this wine for anything but Sassicaia.
The wine's careful balance is achieved thanks to the nuanced character of the fruit, the present acidity, the well-managed structure and the contained alcohol. The palate is lifted and bright, the finish is polished and long, and the wine skips over any heaviness on the mid-palate. The bouquet is especially intriguing with a very lively plummy fruit element that is enhanced by baker's chocolate, pepper spice, iron ore, caramel and pie crust. There is also a green character that adds positively to the bouquet with aniseed, tea leaf, soya, menthol rub and black olive. The fruit maturity is spot-on with no elements that feel over or underripe. Overall, the 2018 Sassicaia weighs in with a svelte frame and long persistence. Moreover, it is distinguished by the archetypal elegance and pedigree of the classic vintages of the past. This new release gives you much pleasure to await“
Guidalberto 2019 ir Le Difese 2019
2019 m. Toskanos derlius dažniausiai atrodo nepaprastai geras.
Vienas iš labiausiai pastebimų ir neišvengiamų auginimo sezono aspektų buvo didžiulis vasaros karštis. Aukšta temperatūra – greičiausiai, tiesioginė klimato kaitos pasekmė – kėlė grėsmę įvairiems vynuogynams visoje Toskanoje. Tačiau būtent tokiu metu liūtys pasirodė esančios be galo svarbios svarbios – liepos pabaigoje krituliai gelbėjo vynuogynus nuo sausros.
Ankstyvieji pranešimai rodo, kad derlius buvo sėkmingas ir buvo pagaminta puikių „Chianti“ ir „Brunello di Montalcino“.
Guidalberto 2019 – 35 €/but
60 % ‘Cabernet Sauvignon‘, 40 % ‘Merlot‘
Wine Enthusiast – 95/100
„This enticing red offers alluring aromas of fragrant purple flowers, dark-skinned berries and crushed mint. The elegantly structured palate doles out succulent blackberry, orange zest, licorice and saline notes set against taut, refined tannins. It's nicely balanced by fresh acidity. Drink 2022–2029.“
Le Difese 2019 – 20 €/but
Wine Enthusiast - 92/100
70 % ‘Cabernet Sauvignon‘, 30 % ‘Sangiovese‘
Vynas fermentuotas plieninėse talpose. Brandinimas truko 12 mėnesių prancūziško ir amerikietiško ąžuolo statinėse. Vėliau dar papildomai 3 mėnesius brandintas butelyje.
Vynas bus pristatytas liepos mėnesį.