Vilnius

  • Stumbrų g. 15, Vilnius
  • +370 5 213 8431
  • stumbrai@vynoklubas.lt
  • I-V 10:00 - 20:00 VI 10:00 - 18:00
  • Rodyti žemėlapyje

Klaipėda

  • Liepų g. 20, Klaipėda
  • +37046219675
  • klaipeda@vynoklubas.lt
  • I-V 11:00 - 19:00 VI 11:00 - 17:00
  • Rodyti žemėlapyje

Rožinis sausas

Clos Cibonne Cotes de Provence Cru Classe Rose Tradition Tibouren 2015

94,00

Aprašymas

Istorinis Provanso rožinio vyno etalonas, kuriame atsiskleidžia reta ‘Tibouren’ veislės išraiška – subtili, jūrinė ir išskirtinai ilgaamžė. Clos Cibonne, vienas iš vos kelių „Cru Classé“ ūkių Côte de Provence regione, garsėja savo senųjų vynmedžių vynais, brandinamais po mielių sluoksniu (sous voile) – tai suteikia jiems nepakartojamą charakterį ir gilumą.

Aromatas – kompleksiškas ir rafinuotas: džiovintų abrikosų, apelsinų žievelės, medaus, laukinių žolelių ir migdolų natos jungiasi su švelniu oksidaciniu niuansu, primenančiu cheresą. Kvapas subtiliai išlaikytas, su jūrinės druskos, dūmo ir džiovintų gėlių atspalviais.

Burnoje vynas yra vidutinio kūno, šilkinės tekstūros, su puikiai subalansuota rūgštimi ir sūrokai minerališku pojūčiu. Skonyje dera saulėje džiovintų vaisių, riešutų, žolelių ir lengvo oksidacinio tonų sluoksniai, pereinantys į ilgą, subtilų jūrinį poskonį. Tai rožinis vynas, turintis įtaigią struktūrą, labiau primenantis baltąjį Grand Cru nei įprastą rožinį.

Vynuogės auginamos netoli Tulono, ant pietinių šlaitų su molingo-kalkingo dirvožemio ir akmeningų priemaišų deriniu. Klimatas čia karštas, bet nuolat gaivinamas jūros vėjų, todėl vaisiai išlaiko gaivą ir eleganciją.

Pagamintas beveik vien iš ‘Tibouren’ su nedideliu ‘Grenache’ kiekiu, vynas fermentuojamas nerūdijančio plieno talpose, o vėliau brandinamas 100 metų senumo ąžuolo statinėse foudres sous voile – po plonu natūralių mielių sluoksniu. Šis brandinimo būdas suteikia vynui autentišką Clos Cibonne stilių – gilų, kompleksinį ir ilgaamžį.

Patiekimas

Tiekti 10–12 °C temperatūroje, su Viduržemio jūros žuvimis, žolelėmis kepta vištiena arba brandintu ožkų sūriu.

Apie gamintoją

Įsikūrusi kalvotame kraštovaizdyje tarp jūros ir kalnų, Clos Cibonne išsiskiria savo autentiška rožinio vyno filosofija. Nors ši vyninė yra dalis plačiai žinomo Côtes de Provence regiono, ji eina savitu keliu – čia kuriami ilgai brandinami, išraiškingo stiliaus rožiniai vynai, pranokstantys įprastą šio stiliaus suvokimą. Užuot sekusi masinės gamybos tendencijomis, vyninė išlaiko istorinį charakterį, retą vynuogių veislę ir senovinę gamybos techniką, kuriai ištikimos lieka jau kelios kartos. Būtent šis nuoseklus savitumas pavertė Clos Cibonne viena geidžiamiausių kultinių vyninių Prancūzijoje.

Istorija ir tradicijos

Vyninės šaknys siekia XVIII a., kai 1793 m. ūkį įsigijo Roux šeima. Prieš tai jis priklausė Jean-Baptiste de Cibon, Liudviko XVI jūrų pajėgų kapitonui, tarnavusiam Amerikos nepriklausomybės kare. Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai, Jean-Baptiste pasitraukė į Gibraltarą, o jo žemes perėmė vietos ūkininkai – tarp jų ir Roux šeima. Būtent André Roux, XX a. pradžioje nusprendė vynuogyną skirti išskirtinai ‘Tibouren’ vynuogėms – retai, tačiau kilmingai Provanso veislei. Jo pastangos padėjo Clos Cibonne tapti viena iš nedaugelio vyninių, gavusių Cru Classé statusą 1955 m. Šiandien vyninę valdo penktos kartos Roux palikuonis Olivier Deforges, kuris atsakingas už ūkio perėjimą prie ekologinės ir biodinaminės vyndarystės.

Vyno stilius

Clos Cibonne specializuojasi brandinamuose rožiniuose vynuose, gaminamuose tradiciniu „oxidative aging“ metodu – 18 mėnesių brandinant vyną didelėse 100 metų senumo statinėse („foudres“) su „voile“ (mielių plėvele). Visi vynai fermentuojami su natūraliomis mielėmis, o dozė (jei taikoma) – itin minimali.

  • Tibouren’ rožinis vynas – subtilaus vaisiškumo, lengvai žemiškas, su išraiškingu minerališkumu, džiovintų vaisių natomis ir gebėjimu tobulėti butelyje daugiau nei dešimtmetį.
  • Baltasis vynas – iš retų ‘Semillon’ ar ‘Clairette’ mišinių – šviežias, kompleksinis, tačiau nedideliais kiekiais gaminamas.
  • Raudonasis vynas – lengvo kūno, tačiau gilus ir struktūruotas, su džiovintų vyšnių, gėlių bei prieskonių natomis.

Prestižiniai vynuogynai

Clos Cibonne užima 15 hektarų vieno sklypo vynuogyną, nukreiptą į pietus, vos už kelių šimtų metrų nuo Viduržemio jūros. Vynuogės čia auga molingo-kalkingo dirvožemio šlaituose, kuriuose puikiai subalansuotas saulės kiekis ir jūrinis klimatas. Dauguma sodinukų yra daugiau nei 30 metų amžiaus, o pagrindinė vynuogių veislė – ‘Tibouren’, sudaro apie 90 % visos vyninės produkcijos. Likusi dalis skirta nedideliems ‘Grenache’, ‘Syrah’, ‘Clairette’ ar ‘Semillon’ plotams.

Brandinimas ir vartojimo laikotarpis

Clos Cibonne vynų išskirtinumas – tai jų gebėjimas brandinti ir tobulėti ilgus metus, priešingai nei dauguma Provanso rožinių vynų, skirtų greitam vartojimui. Dėl ilgos brandos su mielių plėvele vynai įgyja chereso tipo niuansų, tekstūros, ir gastronominio potencialo. Nors vynai jaučiasi puikiai jauni, jie pasiekia piką po 5–10 metų brandinimo, o geriausiais metais gali išsilaikyti ir ilgiau.

Clos Cibonne

Clos Cibonne

Prancūzija Visos gamintojo prekės

Jums galėtų patikti