Vilnius

  • Stumbrų g. 15, Vilnius
  • +370 5 213 8431
  • stumbrai@vynoklubas.lt
  • I-V 10:00 - 20:00 VI 10:00 - 18:00
  • Rodyti žemėlapyje

Klaipėda

  • Liepų g. 20, Klaipėda
  • +37046219675
  • klaipeda@vynoklubas.lt
  • I-V 11:00 - 19:00 VI 11:00 - 17:00
  • Rodyti žemėlapyje

Baltasis sausas

Clos Uroulat Le Petite Hours Jurancon Sec 2023

24,00

Aprašymas

elegantiškas ir subtiliai vaisiškas sausasis baltasis vynasJurançon AOC regiono, pietvakarių Prancūzijoje. Jį kuria garsusis vyndarys Charles Hours, vienas svarbiausių Jurançon tradicijos puoselėtojų, žinomas dėl savo gebėjimo perteikti kalnų terroir gaivą ir išgrynintą ‘Manseng’ vynuogių charakterį.

Šis vynas – jaunesnysis garsiojo Cuvée Marie brolis, sukurtas tam, kad perteiktų Jurançon žavesį kasdieniam mėgavimuisi, neprarandant regionui būdingo minerališkumo ir struktūros.

Aromatas švarus, gaivus ir kviečiantis – čia atsiskleidžia žalio obuolio, citrinų, žaliųjų slyvų, baltųjų gėlių ir subtilių žolelių natos, kurias papildo vos juntamos medaus ir drėgno akmens užuominos.

Burnoje vynas – gyvas, veržlus ir harmoningas, su ryškia rūgštimi bei kreidiškai minerališku stuburu. Skonis balansuoja tarp citrusinės gaivos, švelnaus vaisiškumo ir švaraus, ilgo poskonio.

 ‘Gros Manseng’ vynuogės auginamos Monein apylinkėse, ant molio ir kalkakmenio šlaitų 200–400 m aukštyje virš jūros lygio. Atlanto klimatas ir Pirėnų vėjai suteikia vynui gyvybingumo bei preciziškumo.

Vynas fermentuojamas su laukinėmis mielėmis ir brandinamas nerūdijančio plieno talpose, kad išlaikytų maksimalų šviežumą ir gryną vaisiškumą.

Patiekimas

Tiekti 10–12 °C prie keptos baltos žuvies, salotų su citrusais, ar ožkos sūrio tartaletės.

Apie gamintoją

Clos Uroulat – šeimos vyninė, įsikūrusi pietvakarių Prancūzijoje, Jurançon regione, kur kalnų šlaitai, Atlanto vėjai ir senos vynuogininkystės tradicijos kuria unikalią terroir išraišką saldiems ir sausiems baltiesiems vynams. Šią vyninę garsina vyndarys Charles Hours, vienas iš žmonių, atgaivinusių šiuolaikinį Jurançon identitetą ir iškėlusį ‘Petit Manseng’ vynuogę į pasaulinį lygmenį.

Nuo 1980-ųjų pradžios Hours šeima rūpinasi savo 17 ha vynuogynais, augančiais aplink Monein kaimelį, Pirėnų kalnų pašlaitėse. Vynmedžiai čia auga 200–400 m aukštyje, ant molio ir akmeningo kalkakmenio dirvožemio – šis derinys suteikia vynams tiek vaisiškumo, tiek preciziškos struktūros.

Charles Hours buvo vienas pirmųjų vyndarių, kuris ėmė kurti išraiškingus, švarius, bet neperkrautus saldžiuosius vynus iš vėlyvojo derliaus ‘Petit Manseng’. Jo filosofija – subalansuoti gamtos jėgą ir žmogaus kantrybę, išlaikant kiekvieno vynuogyno autentiškumą bei vietos išraišką.

Vyno stilius

Clos Uroulat vynai išsiskiria skaidrumu, pusiausvyra ir minerališku preciziškumu. Jie jungia Atlanto klimato gaivą su Jurançon brandumu – tai vynai, kuriuose saldumas visada lydimas rūgšties, o intensyvumas – elegancijos.

  • Saldieji vynai – pagaminti daugiausia iš vėlyvojo derliaus ‘Petit Manseng’, jie pasižymi sodria tekstūra, medaus, džiovintų vaisių, ananasų ir apelsinų žievelių natomis, o juos išskiria gaivi rūgštis, suteikianti balanso.
  • Sausieji vynai (‘Sec’) – pagaminti iš ‘Gros Manseng’ ir ‘Petit Manseng’, pasižymi citrusinių vaisių, baltųjų gėlių, žolelių bei sūraus minerališkumo niuansais. Tai subtilūs vynai, kuriuose atsiskleidžia vietos kalkakmenio dirvožemio gyvybingumas.

Prestižiniai vynuogynai

Clos Uroulat vynuogynai išsidėstę aplink Monein kaimelį – vienoje geriausiai vynuogininkystei tinkančių vietų Jurançon regione. Sklypai įrengti pietinių šlaitų terasose, kur gausu saulės šviesos, o vėsūs kalnų vėjai padeda išlaikyti rūgštį ir apsaugo uogas nuo perteklinio cukraus kaupimosi.

  • Clos Uroulat – pagrindinis vynuogynas, kuriame auga seniausi ‘Petit Manseng’ vynmedžiai. Čia gimsta garsiausias saldusis vynas, pasižymintis ilgaamžiškumu ir subtilia oksidacine branda.
    La Cana de l’Ours – mažas sklypas, iš kurio gaminamas sausas Jurançon Sec; jame dominuoja kalkakmenio dirvožemis.

Brandinimas ir vartojimo laikotarpis

Clos Uroulat vynai brandinami natūraliai, dažniausiai ąžuolo statinėse 10–12 mėn., išlaikant subtilų oksidacinį kontaktą, kuris suteikia tekstūros ir aromatinės gelmės. Vyndarys vengia perteklinio ąžuolo poveikio, todėl brandinimo tikslas – ne pridėti, o išryškinti vyno esmę.

Saldieji vynai pasižymi ilgu brandos potencialu – gali evoliucionuoti 10–15 metų, įgaudami riešutų, karamelizuotų vaisių ir vaškinės tekstūros tonus. Sausieji vynai geriausi per pirmuosius 3–5 metus, kai išlaiko savo ryškią rūgštį ir minerališką gyvybingumą.

Clos Uroulat

Clos Uroulat

Prancūzija Visos gamintojo prekės

Jums galėtų patikti