Itališko baltojo vyno iš 'Sauvignon Blanc' kokybės viršūnė – 2021 m. „Alteni di Brassica“ iš GAJA, „Langhe Sauvignon Blanc“. GAJA vyninė, įsikūrusi Pjemonte, šiaurės vakarų Italijoje, plačiai laikoma viena didžiausių vyno valdų pasaulyje, gaminančių geidžiamus ir kolekcionuojamus vynus.
2021 m. derliaus „Alteni di Brassica“ – tai klasikinio stiliaus „Langhe Sauvignon Blanc“ vynas, pasižymintis austrių kriauklių, kalnų žolelių, baltųjų persikų ir titnago aromatais. Laikui bėgant, vynas atsiveria ir atskleidžia ryškesnes šalavijo, kedro, pomidorų lapų ir kardamono natas. Burnoje vynas – gaivus, ilgai išliekantis, pikantiškas, vidutinio kūno, o pabaigoje juntamas subtilus sūrumo prieskonis.
„Alteni di Brassica“ gaminamas iš Barbaresco ir Serralunga vynuogynų, kurie užima maždaug 3 hektarus (7,5 akro), daugiausia kalkingo molio dirvožemio. Fermentacija. Brandinimas vyksta ąžuolo statinėse šešis–aštuonis mėnesius.
Patiekti 10°-12°C temperatūros prie jūros gėrybių, vėžiagyvių, rizoto.
Sliced pears and limes with some pear blossom aromas. Hints of fennel. Medium body. Pretty phenolics. Spicy and tangy finish. Some lemon zest. 60% in stainless with the rest in barrels. Uses some fruit from Alto Langa. Drink or hold.
"This wine is currently in a timid phase, although it is quite explosive in terms of mouthfeel with bright peach, citrus and hints of crushed stone. They worked hard to achieve the creaminess of the mouthfeel."
Gaja šeima, įsikūrė šiaurės vakarų Italijoje, Pjemonto regione XVII a. viduryje. Vyną Barbaresko apylinkėse gamina nuo 1859 metų. Keturios kartos atsidavimo darbui, tauraus siekio daryti aukščiausios kokybės vynus pavertė Gaja vardą itališko vyno meistriškumo sinonimu visame pasaulyje. Šiandien, penktoji karta – Gaia, Giovanni ir Rossana Gaja – tęsia šeimos tradicijas, vadovaudami šiai legendinei vyninei.
Šiuo metu Gaja Pjemonte gamina tiek klasikines ‘Nebbiolo‘ vynuogės išraiškas – barbareskus ir barolus, tiek novatoriškus „Langhe DOC“ raudonuosius ir baltuosius vynus iš tarptautinių vynuogių veislių. Šeimai taip pat priklauso du ūkiai Toskanoje: „Ca'Marcanda“ Bolgeryje, garsėjantis „supertoskanietiškais“ vynais, ir „Pieve S. Restituta“ Montalčino apylinkėse, gaminanti „Brunello di Montalcino“ vynus. Be to, bendras projektas su Alberto Graci Sicilijoje, Etnos ugnikalnio papėdėje, liudija šeimos nuolatinę inovacijų ir kokybės paiešką.
Gaja šeima tvirtai tiki, kad tikroji vyno dvasia ir kokybė gimsta pačiuose vynuogynuose. Todėl didžiausias dėmesys skiriamas vynuogynų priežiūrai: ieškoma klimato pokyčiams atsparių klonų, ribojamas derlingumas, tarp vynuogynų eilių auginamos kitos kultūros, praturtinančios dirvožemį ir padedančios išlaikyti drėgmę bei apsaugoti derlių nuo kaitros. Visiems ūkiams taikomi aukščiausi kokybės standartai: vynuogės auginamos tik šeimos vynuogynuose, laikantis ekologijos ir tvarumo principų, ypatingą dėmesį skiriant dirvožemio kokybei ir biologinei įvairovei.
Vyno stilius
Gaja vynai pasižymi elegancija, sudėtingumu ir puikiai atspindi savo kilmės regionų terroir'ą.
Prestižiniai vynuogynai
Gaja šeimai priklauso prestižiniai vynuogynai Pjemonto ir Toskanos regionuose:
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Gaja vynai pasižymi puikiu balansu, leidžiančiu mėgautis jais tiek jaunais, tiek brandžiais. Jie turi milžinišką potencialą bręsti ir tobulėti bėgant metams, atskleidžiant vis naujus charakterio niuansus.