Baltasis sausas
Pagrindinė vynuogių veislė, naudota šiam vynui pagaminti, yra Parellada. Tai vėlai sirpstanti vynuogių veislė. Uogos skintos vėlyvą rugsėjį nuo aukščiausių augaviečių: Pla de Manlleu, Pontons, Can Ferrer ir Aigua Viva. Vynui naudojamos tik savaime, be spaudimo ištrykštančios sultys, fermentacija žemoje temperatūroje. Pirmos ir antros fermentacijų metu naudotos tos pačios mielės, siekiant sukurti visavertę cukraus apykaitą ir subtilius, gerai integruotus burbuliukus.
Lengvas, gaivus, sausas, vaisiškas baltasis vynas kvepia ramunėlėmis, žaliais obuoliais, laimo žievele, šviežiai nupjauta žole
Tiekti 8 - 10 °C aperityvui ar prie įvairių salotų bei jūros gėrybių, žuvies patiekalų.
Gramona – tai viena prestižiškiausių ispaniškų putojančių vynų gamintojų, kuri daugiau nei šimtmetį puoselėja vynuogininkystės tradicijas Penedès regione, Katalonijoje. Šeimos vyninė išgarsėjo dėl savo įsipareigojimo kokybei, ekologijai ir ilgai brandinamų vynų filosofijos.
Ekologiški vynuogynai ir biodinaminė filosofija
Gramona vynuogynai yra auginami ekologiškai ir biodinamiškai, laikantis pagarbos gamtai principų. Šeimos požiūris į vynuogininkystę remiasi tikėjimu mėnulio ciklais ir visatos įtaka dirvožemiui bei vynmedžiams.
Istorija ir tradicija: nuo 1881 iki šiandien
1945 m. Bartomeu ir Josep Lluís Gramona pradėjo naują erą vyno gamyboje – jie buvo pirmieji, įtvirtinę ilgai brandintų putojančių vynų koncepciją Ispanijoje.
1951 m. sukurtas pirmasis Gramona III Lustros, išleistas 1961 m.
2021 m. pažymėtas 100 metų Gramona šeimos, kaip putojančio vyno gamintojų, ir 140 metų, kaip vynuogių augintojų, jubiliejus.
Šiandien Gramona istoriją tęsia jau penktoji ir šeštoji karta – Jaume, Roc ir Leonard Gramona, vadovaudamiesi tvarumo ir kokybės principais.
Tradicinis metodas ir išskirtinė kokybė
Gramona vynai gaminami tradiciniu metodu (Méthode Traditionnelle), identišku šampano gamybai, o jų brandinimo laikotarpis siekia nuo 18 mėnesių iki net 12 metų – daugiau nei dvigubai viršijantis standartinius Cava reikalavimus.
Kuo išsiskiria Gramona putojantys vynai?
Naudojamos ne tik tradicinės Cava vynuogės (Xarel·lo, Macabeo, Parellada), bet ir Chardonnay, kuri suteikia elegancijos ir tarptautinio stiliaus.
Skonis: juntami riešutų, šviežiai keptų kepinių ir autolizės (mielių skilimo) aromatai.
Natūraliai mažai cukraus, tačiau išlaikytas balansas ir subtili rūgštis.
Nauja kokybės karta: Corpinnat
Po ilgamečio siekio pagerinti Cava reputaciją, 2019 m. Gramona paliko oficialią DO Cava kilmės nuorodą ir tapo viena iš Corpinnat asociacijos steigėjų. Corpinnat reiškia „širdyje gimęs“ ir žymi aukščiausios kokybės putojančius vynus, gaminamus tik Penedès regione, laikantis griežtų ekologinės gamybos ir ilgalaikės brandos reikalavimų.