Baltasis sausas
Baltasis vynas – 100 % ‘Chardonnay’
tai prestižinis baltasis Burgundijos vynas, kilęs iš istorinio 1er Cru sklypo, kuris kritikų vertinamas kaip beveik lygiavertis Grand Cru kokybei. Šis nedidelis vynuogynas, įsikūręs Le Montrachet papėdėje, nuo 1855 m. turėjo „Première Cuvée“ statusą ir garsėja ypatingu elegancijos bei galios deriniu.
Taurėje skleidžiasi sodrus auksinis atspalvis, vos pastebima žalsva briauna. Aromatas vilioja prinokusių kriaušių, saldžiojo citrinų džemo ir švelnių apelsinų žiedų tonais, kuriuos lydi subtilūs prieskoniai, šviežiai skrudintų riešutų bei sviestinio skrebučio užuominos. Skonis pilnas ir išraiškingas – sluoksniuotas, su tvirtu minerališku pagrindu ir gyva citrusine energija, suteikiančia vynui harmoningą balansą bei ilgai išliekantį, grakštų poskonį.
Vynuogės skinamos rankomis iš mažo, beveik plokščio sklypo su molio–kalkakmenio dirvožemiu, gausiai padengtu Kimmeridžo laikotarpio fosilijomis.
Fermentacija ir brandinimas vyksta prancūziško ąžuolo statinėse, kurios praturtina vyną subtilia tekstūra ir aromatiniais niuansais.
Patiekti 12-14°C prie šviežios lašišos, pagardintos krapais, vėžių kreminiame padaže, šukučių, intensyvaus skonio sūrių, baltos mėsos patiekalų, kaip pavyzdžiuo veršienos.
Domaine Jean-Noël Gagnard įsikūręs Chassagne-Montrachet kaimelyje ir garsėja savo išskirtiniais baltaisiais ‘Chardonnay’ vynais. Vyninę 1989 m. iš savo tėvo Jean-Noël Gagnard perėmė Caroline L’Estimé, grįžusi po studijų Paryžiaus verslo mokykloje. Jos tikslas – išlaikyti subtilų ‘Chardonnay’ vynuogių charakterį, leidžiant terroir kalbėti sava kalba.
Caroline valdomi vynmedžiai auginami ekologiškai, laikantis biodinaminių principų, o vyninėje taikomi minimalios intervencijos metodai. Vyndarė vengia naujo ąžuolo pertekliaus, nenaudoja redukcijos technikų ir beveik nefiltruoja savo vynų. Ji ištikima Chassagne tradicijoms – baltieji vynai brandinami neutralaus ąžuolo statinėse 18–20 mėnesių, kad išsaugotų natūralų aromatą ir struktūrą. Nuo 2014 m. visi 12,5 ha šeimos vynuogynų yra sertifikuoti ekologiškai ir tvarkomi biodinamiškai.
Vyno stilius
Jean-Noël Gagnard vynai išsiskiria delikačiais aromatais, subtilia struktūra ir išgrynintu ‘Chardonnay’ charakteriu. Jie puikiai atspindi Chassagne-Montrachet terroir ir tinka tiek mėgavimuisi jaunystėje, tiek ilgesniam brandinimui.
Prestižiniai vynuogynai
Domaine Jean-Noël Gagnard valdo daugybę prestižinių Chassagne-Montrachet sklypų, tarp jų:
Papildomai gaminami ir kaimo vynai, kurie dėl kokybės dažnai pranoksta Premier Cru lygį.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Baltieji vynai brandinami neutralaus ąžuolo statinėse 18–20 mėnesių, kad aromatai ir struktūra būtų išsaugoti kuo natūralesni. Filtravimas taikomas itin retai. Tokia prieiga užtikrina, kad vynai jau jauni būtų atviri ir harmoningi, tačiau jie taip pat turi puikų brandos potencialą – geriausi pavyzdžiai gražiai vystosi 10–15 metų.