Trauktinė „Pražydusi klevų žiedais"
Pirmoji limituotos serijos dalis, kurios receptą pakišo pats Perkūnas. Dievo rykštei trenkus į šalimais esančią šaką, ši nuvirto, o klevų žiedai, kurie metuose žydi vos kelias dienas, tapo ranka pasiekiami. Ilgai negalvoję pradėjome improvizuoti ir išgryninome receptą su 4 lietuviškais ingredientais, itin retai naudojamais maisto produktuose, tačiau dažnai sutinkamais senuosiuose apotekos receptuose.
Šis skonis pareikalavo daugiau nei 200 dienų laukimo maceruojant. Visi ingredientai sužoliauti aplinkiniuose laukuose ir miškuose, "tad kiek prižoliavom, tiek ir turim - labai limituotai". Rankų darbo gamyba vyksta nedidelėmis 200-300 litrų partijomis. Šis gėrimas yra vienas labiausiai limituotų gerimų iš Pakruojo dvaro spirito varyklos.
Gėrimai įvertinti sidabro ir bronzos medaliais „Berlin Craft Spirit 2020” parodoje.
Sudedamosios dalys: geriamasis vanduo, grūdinis rektifikuotas etilio alkoholis, koncentruotos obuolių sultys, medus, pelkinės vingiorykštės (Filipendula ulmaria), stumbražolės (Hierochloe odorata), džiovinta žolė, šaltalankių (Hieppophae rhamnoides) džiovinti lapai, klevų (Acer plantanoides) džiovinti žiedai 0,04 %.
Laikymo sąlygos: nuo 10°C iki 25°C, laikymo metu gali atsirasti natūralių nuosėdų.
Pakruojo dvare gėrimai pradėti gaminti dar XVIII amžiuje, kai čia veikė ligoninė, vaistinė ir „apotiekoriaus“ įkurta spirito varykla. Tų laikų antpilai ir tinktūros buvo naudojami dvare bei plačiai paplito po visą kraštą. Šiandien šioje istorinėje vietoje atgimė pirmoji craft stipriųjų gėrimų darykla Lietuvoje, kur senoviniai, iš vario pagaminti, malkomis kūrenami distiliavimo indai vėl užkurti tam, kad sukurtų naują stipriųjų gėrimų istorijos puslapį.
Stilius
Pakruojo dvaro gėrimai išsiskiria unikaliu charakteriu, jungiančiu senąsias receptūras ir šiuolaikinę craft filosofiją.
Paveldas ir išskirtinumas
Darykla gimė iš Pakruojo dvaro tradicijų, kurios siekia XVIII amžių. Senoviniai receptai, perduoti iš kartos į kartą, šiandien atgimsta per craft distiliacijos meną. Autentiška aplinka ir kruopščiai atkurtas distiliavimo procesas leidžia sujungti praeitį su dabartimi ir sukurti gėrimus, kurie atspindi tiek Lietuvos paveldą, tiek šiuolaikinio craft judėjimo dvasią.