Raudonasis sausas
Tai pirmasis derlius, pagamintas po vyndario Gianfranco Solderos mirties. Tai itin elegantiškas vynas, daromas tik iš sveikų, nesutraiškytų vynuogių, kurios užaugintos vadovaujantis natūralios vyndarystės principais.
Vynuogių sulčių alkoholinė fermentacija vyko spontaniškai, nenaudojant kultūrinių mielių, didelėse Slovėniško ąžuolo statinėse. Pasibaigus alkoholinei fermentacijai vyne įvyko spontaninė malolaktinė fermentacija. Po viso to, vynas brandintas 48 mėn. didelėse Slovėniško ąžuolo statinėse. Išpilsčius į butelius (nefiltruojant ir neskaidrinant) vynas papildomai brandintas 5 mėn. butelyje, vyninės rūsiuose. Vyne jaučiami: raudonųjų serbentų, vilkdalgių šaknų ir kvapnių arbatos lapų aromatai.
Tiekti 16-18 ° C prie jautienos, žvėrienos patiekalų, brandžių sūrių.
This is the first vintage produced after the death of vintner Gianfranco Soldera at 82 years old on February 16, 2019. His family took over farming and winemaking, and the Soldera Case Basse 2019 100% Sangiovese is an enduring symbol of that painful transition. This is an extremely elegant wine that defies the simplicity of the process used to make it. Grapes are destemmed and fermented as whole berries in oversize truncated cone-shaped Slavonian oak vats with native yeasts. The wine ages slowly and uninterrupted, depending on the vintage, for four years in large oak botte. It is bottled without filtering, and this vintage rested in glass for six months before its commercial release in 2024. Natural and straightforward winemaking results in delicate and ethereal notes of redcurrant, iris root and fragrant tea leaf. The power of the fruit, especially those tart cherry nuances, is more prominent in the 2019 vintage that also succeeds in providing more textural heft and importance to the mid-palate. The 2019 vintage should prove especially well-suited to prolonged cellar aging.
Soldera Case Basse – legendinis Sangiovese iš Toskanos širdies
Gianfranco Soldera – neabejotinai viena iš ikoniškiausių Toskanos vyndarystės asmenybių. Buvęs draudimo brokeris, 1972 m. jis kartu su žmona Graziella įsigijo „Case Basse“ vyno ūkį netoli Brunello di Montalcino apylinkių. Šis ūkis, įkurtas 320 m aukštyje virš jūros lygio, šiandien apima apie 20 hektarų, iš kurių 12 ha užima vynuogynai.
Ekologinė oazė
„Soldera Case Basse“ nėra tik vyninė – tai subalansuota ekosistema. Šeima vynuogynus apsupo mišku, rožių ir obelų sodais, tvenkiniu, o vynuoges saugo bitės, leidžiančios išvengti pesticidų. Ūkis dirbamas visiškai natūraliai, laikantis biodinaminės filosofijos, nors ir nesertifikuotas.
Vyninėje įrengtas požeminis rūsys, kuriame palaikoma natūrali oro cirkuliacija ir drėgmė (~85%), užtikrinanti idealias sąlygas ilgalaikiam vyno brandinimui.
Gamyba: natūralumas, kantrybė ir jokių kompromisų
Nuo 1980-ųjų Gianfranco Soldera propagavo ilgos fermentacijos filosofiją – vynas fermentuojamas su natūraliomis mielėmis, be temperatūros kontrolės, dideliuose slovėniško ąžuolo kubiluose.
Jo principas:
„Geriausias vynas gimsta iš nesumaišytų vynuogių sulčių – kaip Brunello, Barolo ar Burgundija.“
Todėl ūkyje auginama tik 100% Sangiovese.
Po fermentacijos vynas brandinamas net 5–6 metus didelėse slovėniško ąžuolo statinėse, o stabilizacijai naudojamas itin mažas sulfitų kiekis. Vynas nefiltruojamas, visa tai leidžia jam natūraliai bręsti ir išreikšti terroir autentiškumą.
Moderni analizė – tradicijų paslaugoje
Nors Soldera garsėja tradiciniu požiūriu į vyndarystę, ūkis taip pat investuoja į aukščiausio lygio aplinkos ir vyno tyrimus. Ūkyje veikia meteorologinės stotelės, kurios fiksuoja net mažiausius klimato pokyčius tarp skirtingų vynuogynų blokų. Vyninė glaudžiai bendradarbiauja su Florencijos ir Milano universitetais, o Soldera netgi įsteigė specialią stipendiją jauniesiems vyndarystės mokslininkams.
Tragedija, pakeitusi kryptį
2012 m. pabaigoje vyninę sukrėtė tragedija: įsibrovėliai sąmoningai sunaikino šešerių metų derlių – 2007–2012 m. vyną. Tai paskatino Gianfrancą pasitraukti iš „Brunello di Montalcino“ apeliacijos ir beveik nutraukti vyno prekybą Italijos rinkoje.
Vienas vynas – tūkstančiai istorijų
"Soldera Case Basse" gamina tik vieną vyną per metus – Sangiovese Toscana IGP, jei derlius pasiekia jų itin aukštą kokybinį lygį. Geri metai lemia iki 15 000 butelių, o sudėtingais – vos 6 000.
Tai itin retas, kolekcinis vynas, puošiantis geriausių pasaulio restoranų vynraščius. Vyno kritikai jį vadina vienu tyriausių ir elegantiškiausių Sangiovese vynų, pranokstančiu daugelį Brunello apeliacijos atstovų.