Kas alyvuogių aliejų padaro geriausiu pasaulyje?
Paskelbta: 2022-08-10
Kada paskutinį kartą paragavote aliejaus ir balsu pasakėte „Oho!“?
Įprastais žodžiais: „gaivu“, „kartu“, “aitru” „skanu“ neįmanoma apibūdinti visų skonių, kuriais mus džiugina vieni iš geriausių alyvuogių aliejų pasaulyje.
„Castillo de Canena“ – ypač tyro alyvuogių aliejaus gamintojas iš Andalūzijos regiono Ispanijoje, šiandien pasaulyje pripažįstamas kaip vienas geriausių. Nuo įsikūrimo ūkis kryptingai dirbo, kad tokiu taptų: alyvuogės auginamos ekologiškai, jų laukuose prižiūrima ir natūrali gyvūnija bei augalija, į rinką išleidžiami niekur nematyti aliejai, papildyti dūmais ar laikyti chereso statinėse, vienas po kito skinami medaliai parodose...
Neseniai keletas naujienų pasiekė ir „Vyno klubo“ lentynas.
Subtilus skonis priklauso nuo spaudimo būdo
Ypač tyras „Castillo de Canena“ aliejus yra nepaprastai aromatingas, kvepia lyg ką tik nupjauta žole, o skonis primena žalius obuolius, šviežius migdolus ar net agurkus. ‘Picual’ alyvuogių aliejus puikiai išryškina kito patiekalo ingredientų skonį ir šviežumą, o štai ‘Arbequinos’ alyvuogių aliejus pats lengvai tampa patiekalo pažiba.
Toks šviežumas pasiekiamas alyvuoges skinant itin anksti, kai jos dar labai žalios. Iš jų aliejus išgaunamas šalto ir greito spaudimo būdu. Visos šios aplinkybės lemia, kad išgaunama mažiau aliejaus, bet jis bus geresnės kokybės, turės daugiau sveikatai naudingų medžiagų.
Pagardinti aliejai
Nors „Castillo de Canena“ pasaulyje išgarsėjo klasikiniais ypač tyrais alyvuogių aliejais, neseniai išleisti pagardinti aliejai jau spėjo ne tik nuskinti laurus, bet ir patekti į geriausių šefų rankas ir įkvėpti eksperimentus virtuvėje.
Rūkyto ypač tyro „Castillo de Canena“ ‘Arbequinos’ alyvuogių aliejaus „Delicately Smoked“ skonis apibūdinamas kaip šviežias, bet dūminis, ąžuoliškas, primenantis rūkytus lašinius.
Aliejus dūmų skonio buvo prisotintas šaltuoju rūkymo būdu, naudojant ąžuolą bei kitą medieną. Nors šalto rūkymo procesas yra sudėtingesnis, bet jis nepakeičia aliejaus cheminės sudėties, išlaiko aukštą kokybę ir šviežią skonį.
Šis aliejus puikiai tinka mėsos, žuvies pagardinimui. Jį mėgsta ir vegetarai, norintys savo patiekalams suteikti mėsiško skonio. Šlakelis ant keptų bulvių ar kiaušinienės lengvai gali prisodrinti skonio net ir paprasčiausius patiekalus.
Na, o chereso statinėse brandinto „Castillo de Canena“ ‘Arbequinos’ alyvuogių aliejaus skonis ir kvapas dar netikėtesnis ir neįprastesnis, mat labiau primena patį cheresą nei aliejų: dvelkia džiovintomis figomis, migdolais, vytintu kumpiu, vanile, turi šiek tiek gaivumo.
Toks aliejus – originalia ir netikėta dovana gaminti mėgstančiam bei naujoves išbandančiam žmogui, o šefui toks produktas gali tapti puikiu iššūkiu ir netikėtu gastronominių eksperimentų akcentu.
Receptai Žolinių savaitgaliui
Paragavę „Castillo de Canena“ aliejaus, negalėjome atsispirti neišbandę jų virtuvėje.
Dalijamės pora savo atradimų ir su Jumis.
Ant grilio keptų abrikosų salotos
Paprastas, bet labai skanus ir išvaizdus patiekalas, kurį galima pasidaryti net lauke.
Jums reikės:
- abrikosų arba persikų,
- gražgarsčių,
- buratos sūrio,
- „Prosciutto“ kumpio,
- raudonojo svogūno,
- rausvųjų pipirų,
- druskos,
- baltojo vyno acto
- „Castillo de Canena“ ‘Arbequinos’ alyvuogių aliejaus, brandinto chereso statinėse.
Ant laužo ar grilio paskrudinkite abrikosus arba persikus, ištrintus „Castillo de Canena“ ‘Arbequinos’ alyvuogių aliejumi, brandintu chereso statinėse.
Kol vaisiai kepa, baltojo vyno acte ir alyvuogių aliejuje su žiupsneliu druskos ir rausvųjų pipirų pamarinuokite plonai supjaustytą raudonąjį svogūną.
Abrikosams šiek tiek atvėsus, patiekite juos su gražgarstėmis, „Prosciutto“ kumpiu, buratos sūriu, marinuotais svogūnais. Viską pagardinkite alyvuogių aliejumi ir pasūdykite pagal skonį.
Batatų salotos su žalumynais
Itin gaivios. bet sočios salotos tobulai tinka vasarai, kuomet turguje rasite įvairiausių žalumynų, kuriuos panaudosite šioms salotoms, o ypač tyras „Castillo de Canena“ alyvuogių aliejus suteiks dar daugiau žalumos aromato ir gaivumo šiam patiekalui.
Jums reikės:
- 2 batatų,
- indelio natūralaus jogurto,
- skiltelės česnako,
- prieskonių: druskos, rausvųjų pipirų, žagrenio,
- agurko,
- ypač tyro „Castillo de Canena“ alyvuogių aliejaus „1st Day of Harvest“,
- žalumynų: mėtų, krapų, kalendrų.
Apšlakstykite stambiai supjaustytus batatus alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol visiškai suminkštės.
Kol batatai kepa, sutarkuokite česnako skiltelę ir sumaišykite su keliais dideliais šaukštais natūralaus jogurto. Pagardinkite druska.
Batatams iškepus, patiekite juos ant jogurto, apibarstykite viską trintais rausvaisiais pipirais, žagrenio prieskoniais (angl. Sumak). Gausiai pridėkite kubeliais supjaustyto žalio agurko ir įvairių žalumynų: mėtų, kalendrų, krapų.
Apšlakstykite viską alyvuogių aliejumi ir pasūdykite pagal skonį.
Turėkite pasiruošę gabalėlį duonos lėkštės išdažymui. Patikėkite – nenorėsite palikti nė lašelio.