Lietuviškiausios dovanos karalius - midus?
Paskelbta: 2025-12-10
Ar gali tai, kas apdainuota senolių ir kam žaliavą suneša beveik šventais laikomi gyvūnai, būti tik verslas? Ar seniausiu alkoholiniu gėrimu laikomas midus gali tapti šiuo tuo daugiau nei lauktuvėmis, apie kurias patys nieko neišmanome?
Midus. Kas tai?
Midus yra ne tik daugiausiai tautosakoje minimas gėrimas, bet ir labiausiai mitais apipintas. Daugelis Lietuvoje vis dar galvoja, kad midus – tai stiprusis gėrimas, būtinai saldus, geriamas, žinoma, iš čerkutės. Tai netiesa. Kai kalbame apie midų šiandien, turime omenyje fermentuotą gėrimą (kaip vynas), kuris daromas maišant medų, vandenį ir mieles. Kartais pagardinant priedais iš gamtos: uogomis, žolelėmis, sultimis, prieskoniais.
Sakoma, kad ir per medaus mėnesį jaunieji visai ne medų kabindavo, o būtent šį salstelėjusį, anuomet prabangų ir beveik vaistais laikytą gėrimą, gurkšnodavo. Saldžiai laistydavo savo santuoką.
Nors dažniausiai Lietuvoje gaminamas midus yra saldus, tačiau jį galima pagaminti ir sausą, labiau primenantį vyną nei likerinį gėrimą. Midaus stiprumas taip pat gali būti įvairus, tačiau dažnai jis svyruoja apie 13 laipsnių, ne 40.
Midus gali būti vartojamas tiek vienas, kaip desertas, tiek su desertu, prie kavos, jei sausas – su maistu.

Midus ar melomelis? Midaus kategorijų gausa
Midus yra ne tik daugiausiai tautosakoje minimas gėrimas, bet ir labiausiai mitais apipintas. Daugelis Lietuvoje vis dar galvoja, kad midus – tai stiprusis gėrimas, būtinai saldus, geriamas, žinoma, iš čerkutės. Tai netiesa. Kai kalbame apie midų šiandien, turime omenyje fermentuotą gėrimą (kaip vynas), kuris daromas maišant medų, vandenį ir mieles. Kartais pagardinant priedais iš gamtos: uogomis, žolelėmis, sultimis, prieskoniais.
Sakoma, kad ir per medaus mėnesį jaunieji visai ne medų kabindavo, o būtent šį salstelėjusį, anuomet prabangų ir beveik vaistais laikytą gėrimą, gurkšnodavo. Saldžiai laistydavo savo santuoką.
Nors dažniausiai Lietuvoje gaminamas midus yra saldus, tačiau jį galima pagaminti ir sausą, labiau primenantį vyną nei likerinį gėrimą. Midaus stiprumas taip pat gali būti įvairus, tačiau dažnai jis svyruoja apie 13 laipsnių, ne 40.
Midus gali būti vartojamas tiek vienas, kaip desertas, tiek su desertu, prie kavos, jei sausas – su maistu.
Midus ar melomelis? Midaus kategorijų gausa
Platus midaus spektras privertė pasaulinius gamintojus skirstyti midų į rūšis, pagal kurias vartotojai žinotų, ko tikėtis. Kadangi Lietuvoje midaus gamintojų vos keletas, šie terminai ir skirstymas dar nepaplito, bet jie jau vartojami mokymų, degustacijų metu.
Štai kelios pagrindinės midaus rūšys:
Acerglinas (angl. Acerglyn) – midus su klevų sirupu, pakeičiančiu dalį medaus.
Bragotas (angl. Braggot) – gėrimas, pagamintas iš medaus ir grūdų. Jis panašiausias į alų.
Bročetas (angl. Brochet) – midus, kuriam medus verdamas ir karamelizuojamas prieš fermentaciją. Jis tamsesnis, gali atsirasti šiek tiek kartumo, kompleksiškas.
Kapsikumelis (angl. Capsicumel) – midus su aitriosiomis paprikomis arba kitais aštresniais prieskoniais.
Hidromelis (angl. Hydromel) – kaip ir sesijos alus, šis midus turi mažiau alkoholio (3,5–7,5 tūrio proc.) ir dažniausiai yra pagardintas vaisiais.
Meteglinas (angl. Metheglin) – midus su prieskoniais. Anot kai kurių legendų, žodis „medicina“ yra kilęs nuo „metiglino“. Dažniausiai naudojami prieskoniai: cinamonas, vanilė, muskato riešutai. Per Kalėdas juo mėgaujamasi pašildytu.

Moratas (angl. Morat) – midus su šilkmedžio uogomis, labiausiai paplitęs Azijos šalyse ir vidurio vakarų Amerikoje.
Melomelis (angl. Melomel) – vaisių midus, dažnai skirstomas į porūšius. Vaisiai gali būti pridedami per pačią fermentaciją arba po jos.
Cyseris (angl. Cyser) – melomelio porūšis. Tai obuoliais, paprastai naudojamais sidro gamyboje, pagardintas midus.
Karštas midus (angl. mulled mead), kaip ir žiemą populiarus karštas vynas, dažniausiai geriamas kalėdinių švenčių metu.
Ompakomelis (angl. Omphacomel) – midus su neprinokusių vynuogių sultimis. Jos suteikia gėrimui rūgštumo.
Rodomelis (angl. Rhodomel) – midus su erškėtrožių vaisiais ir rožių žiedais.
Tradicinis, arba lėtasis, midus (angl. traditional or slow mead). Paprasčiau ir negali būti: vanduo, medus, mielės – visiškas standartas. Didžioji dalis šiuo metu Lietuvoje gaminamo midaus yra tradicinis.
Putojantis midus (angl. Sparkling Mead). Dažniausiai prieš supilstant į butelius į midų įmaišoma papildomai medaus arba cukraus, kad butelyje fermentacija tęstųsi ir išsiskirtų CO2.
Rūgštusis midus (angl. Sour Mead). Šio tipo midaus gamintojai dažnai naudoja laukines, gamtoje natūraliai randamas mieles bei pieno rūgšties bakterijas. Šis derinys padeda sukurti netikėtą, rūgšties prisotintą midų.
... ir daugiau!
Taip pat midus skirstomas ir pagal gamyboje pasirenkamą medaus santykį su vandeniu – 1:1, 1:2, 1:3, kiti skaičiavimus atlieka gorčiais – senoviniais tūrio matas. 1 gorčius – 3 litrai.
Dar midų galima skirstyti pagal tai, ar jis buvo gaminamas šaltuoju būdu ar virinant. Vieni sako, kad virinant prarandamos kai kurios gerosios medaus savybės, kiti – kad taip midus greičiau nuskaidrėja, mažiau juntamas vaško skonis, galima išgauti gerą midų ir iš vidutinio medaus. Teisingo atsakymo neieškosime, nes ir skonis draugų neturi - kiekvienas pasirinks, kuris produktas jiems mieliausias širdžiai.