Rizotas su krevetėmis
Paskelbta: 2025-08-08
Rizotas su krevetėmis – rafinuotas Viduržemio jūros regiono patiekalas, populiarėjantis ir Lietuvoje. Rizoto gimtine laikoma Italija, kur jis yra vienas iš svarbiausių nacionalinių patiekalų. Rizotas su krevetėmis išsiskiria kremiškos ryžių tekstūros ir virtų jūros gėrybių skonio derme. Tai išties gurmaniškas patiekalas, puikiai tinkantis tiek prabangiai vakarienei, tiek savaitgalio pietums.
Kai kas mano, kad rizotas labai sudėtingas patiekalas ir jo paragauti galima tik restorane. Tai netiesa! Pabandykite pasigaminti ir patys įsitikinsite, kad tai labai paprasta, o artimieji ir draugai prašys įrodymų, kad rizotą tikrai pagaminote Jūs !
Receptas
2-4 asmenims
(~40min)
Ingridientai:
- 200 g ryžių. Naudokite ‘Carnaroli’ ryžius, jie geriausiai tinka. Jei neturite, naudokite ‘Arborio’;
- 250 g krevečių. Naudokite žalias, nevirtas krevetes. Puikiai tiks tigrinės;
- 2–3 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus (rekomenduojamus aliejus rasite čia);
- 1 l sultinio: vištienos, žuvies, daržovių;
- 1 svogūnas;
- 2–3 česnako skiltelės;
- 200 ml sauso balto vyno (puikiai tiks šis vynas);
- 70 g parmezano sūrio;
- 1 v. š. sviesto;
- druskos, pipirų;
- žalumynų (petražolių, krapų).
Gaminimas
1. Pasiruoškite sultinį, jį laikykite karštą viso gaminimo metu.
2. Svieste arba aliejuje 1–2 minutes pakepiname susmulkintą svogūną, česknaką. Svarbu, kad ne apskrustų, o lengvai suminkštėtų.
3. Beriame ryžius. Jokiu būdu jų neplauname! Lengvai 2–3 minutes juos pakepiname, pamaišome.
4. Supilame vyną, lengvai maišome, kol beveik išgaruos.
5. Pradedame pilti sultinį, po 1–2 samčius, kad lengvai apsemtų ryžius, nepripilkite per daug sultinio. 20–30 minučių iš lėto maišome ryžius, kad nepriliptų prie keptuvės. Kai ryžiai sugeria visą sultinį, įpilame dar ir toliau maišome. Lėtas maišymas viso gaminimo metu sukuria reikiamą konsistenciją. Ryžiai turi likti šiek tiek kietesni (it. al dente). Kaip žinoti ar ryžiai paruošti ? Jie turi lengvai slysti nuo šaukšto.
6. Ruošiame krevetes. Pamarinuojame su druska, pipirais, saldžia paprika ar kitais mėgstamais prieskoniais. Atskiroje keptuvejė pasikepame šiek tiek svogūno ir česnako, dedame krevetes. Krevetes apkepame po 3–4 minutes iš abiejų pusių, svarbu neperkepti.
7. Kai ryžiai bus paruošti, sumažinkite kaitrą iki mažiausios. Įdėkite šaukštą sviesto, sutarkuokite sūrį, sudėkite krevetes ir žoleles. Išjunkite ugnį, viską gerai išmaišykite ir palikte pastovėti dar kelias minutes.
Pačioje pabaigoje nepamirškite užsipilti ypač tyro alyvuogių aliejaus. Skanaus !
Rekomenduojamas vynas
Prie rizoto su krevetėmis labiausiai dera šie trys vynai. Kiekvienas iš jų suteikia patiekalui vis kitą skonio akcentą.
Mauro Molino Roero Arneis DOCG 2024 – subtilus itališkas baltasis vynas iš Pjemonto, turintis gaivaus kriaušių, citrusų ir baltų gėlių aromato bei švelnaus minerališkumo. Jo švarus, subalansuotas skonis puikiai papildo švelnų krevečių ir kremišką rizoto skonį.
Chateau de la Ragotiere Les Vieilles Vignes Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie AOC 2023 – klasikinis Luaros baltasis iš senųjų vynmedžių, išsiskiriantis rūgštimi, subtiliu sūrumu ir gaiviais citrusiniais tonais. Šis vynas idealiai dera su jūrų gėrybėmis, suteikdamas patiekalui gaivumo ir elegancijos.
H. Bourgeois Blanc Sancerre AOP 2023 – prestižinis „Sauvignon Blanc“ iš Sansero regiono, turintis žolelių, greipfrutų ir baltų gėlių aromato bei tvirtą minerališką struktūrą. Jo ryški rūgštis ir aromato intensyvumas atsveria rizoto risotto kremiškumą ir išryškina krevečių skonį.
Gaminimui rekomenduojama rinktis sausą, ‘Chardonnay’ arba ‘Pinot Grigio’. Šie vynai turi pakankamai rūgšties ir subtilumo, kad pagyvintų patiekalo skonį, tačiau neužgožtų kitų ingredientų aromatų.
Baltasis sausas
Pago Aylés Unexpected Chardonnay 2024
-
Ispanija
- Aragonas
-
- Chardonnay - 100%
-
- Lengvas, gaivus, sausas, vaisiškas baltasis
- 0,75 L 13%
Baltasis sausas
De Martino Estate Chardonnay 2024
-
Čilė
- Akonkagvos slėnis/Casablanca Valley
-
- Chardonnay - 100%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 L 13%
Baltasis sausas
Chateau de la Ragotiere Les Vieilles Vignes Muscadet Sevre et Maine Sur Lie AOC 2023
-
Prancūzija
- Luaros slėnis/ Muscadet Sèvre et Maine AOC
-
- Minerališkas, gaivus baltasis
- 0,75 L 12%
Baltasis sausas
Mauro Molino Roero Arneis DOCG 2024
-
Italija
- Pjemontas/Roero Arneis DOCG
-
- Arneis - 100%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 L 13%
Baltasis sausas
H.Bourgeois Blanc Pure Sancerre AOP 2023
-
Prancūzija
- Luaros slėnis/Sancerre AOP
-
- Sauvignon Blanc - 100%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 L 12,5%