Šampanas: dideli namai ar mažas augintojas?
Paskelbta: 2017-05-08
Vynuogių augintojų dalis šampano rinkoje – svarbus rinkos atvirumo naujovėms požymis, tačiau Šampanės istoriją rašė ir teberašo didieji šampano namai: „Louis Roederer“, „Pol Roger“, „Moet et Chandon“, „Pommery“, „Mumm“, „Laurent Perrier“, „Duval Leroy“, „Billecart Salmon“ ir kt. Jie kasmet padaro didžiumą iš 305–340 mln. butelių šampano produkcijos ir šalies ekonomiką papildo 4,5 mlrd. eurų pajamų.
Šampano namai. Didieji namai pagal savo gamybos apimtį ir vertę sudaro didžiausią dalį Šampanėje. Kai kurie iš jų vynuoges superka, dalis turi ir savo vynuogynus. Šampanėje šiandien veikia 300 šampano namų. Dažniausiai jie siejami su įspūdingomis šalių, šeimų istorijomis, bendrais prekybiniais saitais, šeimų palikuonių turto dalybomis ir panašiai. Būtent jų padarytas vynas sudaro didžiausią eksporto dalį. Įdomu, kad eksporto rinkose ir būtent ES šalyse padidėjo prestižinių cuvee poreikis, o tai padidino eksporto vertę dar 5 proc. Kurį laiką galima buvo justi garsiai neišsakytą didžiųjų priekaištą garsiesiems vyno kritikams bei žinovams, pripažintiems someljė, kad jie ėmė labiau domėtis mažaisiais vynuogių augintojais, nežiūrint to, kad garsieji šampano namai į juos investavo, ugdė ir lepino juos degustacijomis bei kelionėmis. Tačiau geras mokytojas visada atleidžia mylimiems mokiniams, kai šie pas jį sugrįžta. Garsieji vyndariai priims visus, vėl panorusius paragauti išskirtinio ir tobulo skonio. „Vyno klubas“ atsovauja ir „Jacquesson" bei „Diebolt-Vallois" šampano namams, kurie pagamina itin nedaug, tačiau itin vertinamo šampano.
Vynuogių augintojai. Vynas prasideda nuo vynuogynų, kurie Šampanėje dažniausiai priklauso ne tiems, kas padaro galutinį produktą, bet vynuogių augintojams – pagrindiniams daugelio garsių šampano namų tiekėjams. Šimtametės šampano namų ir vynuogių augintojų sutartys užtikrina ilgalaikę abipusę naudą: viena pusė gauna derlių, kurį ji turi teisę prižiūrėti ir kontroliuoti, kitai pusei toks bendradarbiavimas užtikrina kasmetes pajamas. Šiuo metu Šampanėje priskaičiuojama 15 800 vynuogių augintojų. Dalis jų nuo seno patys darė šampaną ir yra išsikovoję pripažinimą už savo kokybę ir stabilumą. Vynuogių augintojų šampanas labai išpopuliarėjo per pastaruosius penkerius metus, kai staiga pagausėjus kelionių į Šampanę, daugelis pamatė, kad vietinėse parduotuvėlėse galima nusipirkti šampano už gana nedidelę kainą ir taip paragauti šio karališko gėrimo, kurio kaina dažnai neįkandama burbulų mėgėjui. Tačiau žinant, kad ne visų augintojų šampano kokybė pastovi, kilo pavojus, kad gali būti iškreiptas supratimas apie šampano kainą bei kokybę – tai turėtų neigiamos įtakos šampano filosofijai, nusistovėjusiai pardavimo strategijai bei didžiųjų namų pardavimui. Pastarųjų metų statistika parodė, kad Prancūzijoje vynuogių augintojų šampanas sudarė 33 proc. viso šampano prekybos apimties ir 31 proc. vertės, taigi, sumažėjo beveik 5 proc. nuo 2006 m. Kitose ES šalyse augintojų šampanas sudaro tik 5,2 proc. prekybos apimties ir 4,7 proc. vertės, čia augimas per dešimtmetį – tik 0,3 proc. Populiarėja ir ekologinę bei biodinaminę vyndarystę propaguojančių vyndarių vynas. „Eric Rodez“ šampanas gaminamas laikantis biodinaminės vyndarystės principų.
Kooperatyvai. Kai kurie vyndariai ir vynuogių augintojai jungiasi į kooperatyvus ir naudodamiesi bendra įranga pagamina šampaną tiek kooperatyvo, tiek savo vardu. Kokybė gali būti ir labai gera, ir pusėtina. Viskas priklauso nuo narių. Tačiau taip vyndariai gali sutaupyti savo kaštų ir pasiūlyti pirkėjams šampano už patrauklią kainą. Tokių kooperatyvų Šampanėje veikia 150. Dalis jų yra plačiau žinomi ir pripažinti, kiti dar tik atrandami eksporto rinkose ar labiau žinomi tarp vietinių vartotojų.