Putojantis sausas
IŠANKSTINĖ VYNO PREKYBA - PRELIMINARI DATA 2025 m. LAPKRIČIO MĖNESIO VIDURYS.
Champagne Domaine Vincey Endogène Tirage au Mout Oger Grand Cru 2021 – tai išskirtinis, riboto leidimo Blanc de Blancs, kuriame atsiskleidžia Oger Grand Cru esmė – grynumas, įtampa ir subtilus kalkakmenio minerališkumas. Šis šampanas – tai Florence ir Quentin Vincey kūrybos viršūnė, atspindinti jų siekį kurti šampaną be kompromisų, kuriame terroir kalba pats už save.
Pavadinimas „Endogène“ (reiškiantis „gimęs iš vidaus“) idealiai apibūdina šį vyną – jis gimsta natūraliu būdu, be pridėtinio cukraus, naudojant itin retą „Tirage au Mout“ metodą, kai antroji fermentacija butelyje pradedama vynuogių misa (mout). Šis unikalus procesas suteikia vynui švelnesnį burbuliukų audinį, dar harmoningesnį balansą ir neprilygstamą autentiškumą.
Taurėje „Endogène“ spindi šviesiai auksine spalva su subtiliu žalsvu atspalviu. Aromatas rafinuotas ir daugiasluoksnis – citrinų žievelė, baltasis greipfrutas, žali migdolai, balti žiedai ir šlapi akmenys, po kurių lėtai atsiveria švelni brioche, dūmo ir jūros druskos užuomina.
Burnoje šampanas – įtemptas, preciziškas, bet švelniai kremiškas. Ryški, bet subalansuota rūgštis jungiasi su sūriai kreidiška tekstūra, o poskonis – ilgas, vertikalus ir druskingas, kupinas šviesos ir kalkinio gaivumo.
‘Chardonnay’ vynuogės auga Oger Grand Cru šlaituose, kurių kalkakmenio ir kreidos dirvožemis suteikia vynui tikslios struktūros ir jūrinės elegancijos akcentų. Fermentacija vyksta su natūraliomis mielėmis, dalinai ąžuolo statinėse, dalinai nerūdijančiame pliene, o vynas brandinamas su smulkiomis mielių nuosėdomis 4–5 metus.
Patiekti rekomenduojama 8–10 °C temperatūroje. Tinka prie šviežių austrių, citrininio jūros ežių tartaro, ar baltos žuvies su beurre blanc padažu.
Champagne Domaine Vincey – tai nauji šampano namai, įsikūrę Oger kaimelyje, prestižinėje Côte des Blancs zonoje, garsėjančioje grynu ‘Chardonnay’ charakteriu ir išraiškingu kalkakmenio terroir. Šeimos valdos tradicijos siekia XX a. pradžią, tačiau šiuolaikinį veidą vyninė įgavo Florence ir Quentin Vincey rankose, kai 2014 m. jie perėmė ūkį ir pradėjo naują etapą – ekologinės ir biodinaminės vyndarystės kryptį, grįstą pagarba žemei ir natūralios fermentacijos filosofija.
Jaunieji Vincey siekia ne kiekybės, o autentiškos terroir išraiškos. Jie vinifikuoja kiekvieną sklypą atskirai, naudodami laukines mieles, nefiltruodami ir nenaudodami jokios chemijos vynuogynuose. Šiame darbe juntama tiek Burgundijos precizika, tiek Šampanės amatas – kruopštus, lėtas, kantrus.
Domaine Vincey šampanas – tai šampanas, kuriame tyrumas, struktūra ir minerališkumas svarbesni už dozažą. Kiekvienas cuvée pasižymi savitu charakteriu, atspindinčiu Oger terroir – šaltą kalkakmenio energiją, sūrumo akcentus ir precizišką rūgšties liniją.
Blanc de Blancs – tai rafinuoti, mineraliniai, subtilūs vynai, kuriuose ‘Chardonnay’ atskleidžia tiek gėliškumą, tiek griežtą, druskingą eleganciją.
Millésime (vieno derliaus šampanai) – koncentruoti, su brandintų citrusų, dūmo, akmens bei sviestinio brioche niuansais; pasižymi ilga gyvybe ir senėjimo potencialu.
Vynas brandinamas ilgai ant mielių nuosėdų, dažnai 3–5 metus, kad įgytų tekstūros, gilumo ir subtilaus kreminio charakterio, išlaikydamas žvilgančią mineralinę įtampą.
Visi Domaine Vincey vynuogynai įsikūrę Oger Grand Cru teritorijoje – viename iš vos 17 Grand Cru kaimų Šampanėje. Šis terroir išsiskiria kalkakmeniu praturtintu dirvožemiu, kuris suteikia ‘Chardonnay’ vynams tikslumo, vertikalumo ir ilgo poskonio.
Kai kurie jų svarbiausi sklypai:
Les Chênes – duodantis šampanams struktūros ir brandos potencialo;
Les Hautes Mottes – garsėjantis sūrumo ir kalkių natomis;
Le Grand Cru d’Oger – širdis, iš kurios gimsta labiausiai išgryninti cuvée.
Domaine Vincey šampanai skirti mėgautis jauni, tiek brandinti – laikui bėgant jie įgyja riešutiškų, dūminių, briošo atspalvių, tačiau visuomet išlaiko šviesų, kristalinį charakterį.
Tai šampanas, jungiantis tradiciją ir modernumą, tikslumą ir emociją – kūrėjų požiūris primena Burgundijos meistrų darbą: mažos partijos, natūrali fermentacija, išgryninta išraiška.