Putojantis sausas
Rafinuotas Blanc de Noirs šampanas, gimęs tik iš ‘Pinot Noir’ vynuogių, užaugintų Verzenay Grand Cru kaime, Montagne de Reims širdyje. Čia šiauriniai kreidos ir kalkakmenio šlaitai suteikia šampanui preciziškumo, elegantiško griežtumo ir vertikalios minerališkumo linijos – bruožų, dėl kurių Verzenay laikomas vienu svarbiausių ‘Pinot Noir’ terroir Šampanėje.
Taurėje šampanas spindi šviesiai aukso spalva su subtiliu variniu atspalviu. Aromate atsiskleidžia prinokusių vyšnių, gervuogių ir citrusų žievelės natos, kurias papildo brioche, švelni kakavos pudra ir akmenų druskingumas – tipiškas Montagne de Reims šlaitų akcentas.
Burnoje tai sausai struktūruotas, intensyvus, tačiau elegantiškai nugludintas šampanas. Smulkūs, kremiški burbuliukai neša raudonųjų uogų, citrusų, migdolų ir subtilių dūmo tonų sluoksnius. Ryški rūgštis ir sūriai kreidiškas poskonis pabrėžia terroir gilumą. Poskonis ilgas, švarus ir vertikalus, paliekantis subtilaus prieskoniškumo aidą.
Visos vynuogės auginamos Verzenay Grand Cru klasifikacijoje, tik 17 kaimų Šampanėje turi šį statusą. Šiaurinė ekspozicija ir kreidos dirvožemis išlaiko gaivą net šiltais metais, todėl vynas pasižymi puikiu brandos potencialu bei aromatine koncentracija.
Fermentacija vyksta nerūdijančiame pliene ir dalyje ąžuolo statinių, o po antrosios fermentacijos buteliai brandinami su mielių nuosėdomis ilgesnį laiką, kad įgautų tekstūros ir subtilaus brioche charakterio. Dozažas – Extra Brut, todėl saldumas neužgožia terroir, o vynas išlieka kristališkai švarus ir tikslus.
Tiekti 8–10 °C prie tuno tatakio, rūkytos lašišos tartaro arba comté sūrio.
A pretty nose of yellow plums, dried berries, walnuts, licorice and croissants. It’s medium-bodied with fresh acidity and sleek, soft bubbles. Supple and soft blanc de noirs. 100% pinot noir. Drink now.
Vienas seniausių Moulin-à-Vent apeliacijos gamintojų, Prieur šeimos ūkis buvo įkurtas dar 1850 m. Ši prestižinė šeima šiandien valdo ne tik „Jacques Prieur“ vyninę Burgundijoje, bet ir „Château Rouget“ Pomerolyje bei užsiima „Récoltant-Manipulant“ veikla Šampanėje. Moulin-à-Vent apeliacijoje išsiskiriantis terroir yra unikalus – čia dominuoja rožinio granito dirvožemis su mangano priemaišomis, kurios nebūdingos aplinkinėms garsioms apeliacijoms. Būtent šios priemaišos lemia mažesnį derlingumą ir didesnę skonio koncentraciją, suteikdamos vynui išskirtinį charakterį.
Vyno stilius
Prieur šeimos Moulin-à-Vent vynai garsėja elegancija, struktūra ir ilgaamžiškumu. Tai rafinuoti, sodrūs vynai, puikiai atskleidžiantys ‘Gamay’ vynuogių potencialą šiame terroir.
Prestižiniai vynuogynai
Ūkiui priklauso keletas iškiliausių Moulin-à-Vent vynuogynų, kurių kiekvienas suteikia unikalų indėlį į galutinį vyno profilį:
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Vynai fermentuojami tradiciniais metodais, naudojant natūralias mieles, ir brandinami tiek ąžuolo statinėse, tiek didesnėse medinėse talpose, siekiant išlaikyti vaisių šviežumą ir terroir autentiškumą. Moulin-à-Vent iš Prieur šeimos ūkio gali būti mėgaujamas jaunas dėl savo sodraus vaisiškumo, tačiau geriausi pavyzdžiai puikiai bręsta 10–15 metų, įgydami dar daugiau elegancijos ir kompleksiškumo.