Rožinis sausas
IŠANKSTINĖ VYNO PREKYBA - PRELIMINARI DATA 2025 m. RUGSĖJO MĖNESIO VIDURYS.
Rožinis vynas – 90 % ‘Tibouren’, 10 % ‘Grenache’
Cuvée Marius – tai elegantiškas ir brandinimui tinkamiausias rožinis vynas iš Clos Cibonne, Cru Classé statusą turinčios vyninės, kuri iš esmės perrašė Provanso rožinio vyno sampratą. Sukurtas iš daugiau nei 60 metų senumo, ekologiškai auginamų ‘Tibouren’ vynmedžių uogų. Šis vynas išsiskiria savo gilumu, puikia struktūra ir potencialu bręsti.
Taurėje ši vynas įgauna švelniai varinį rožinį atspalvį, o aromate atsiskleidžia elegantiški džiovintos citrusinės žievelės, cukruoti kaulavaisiai, baltos gėlės, žolelės ir subtilūs prieskoniai. Švelnūs oksidacijos niuansai bei išraiškingas sūrumas papildo ir taip įtin tekstūrišką bei minerališkas charakterį.
Vynuogės skinamos rankomis anksti ryte ir fermentuojamos su laukinėmis mielėmis naujose 2600 litrų ąžuolo statinėse (foudres). Vėliau vynas net 24 mėnesius brandinamas su mielių nuosėdomis, pirmuosius 6 mėnesius atliekant bâtonnage (mielių maišymą), kuris suteikia papildomos tekstūros ir kompleksiškumo. Prieš išleidžiant į prekybą, vynas dar bent metus brandinamas butelyje.
Tiekti 10–12 °C. Šis elegantiškas rožinis vynas idealiai dera su keptais kalmarais su česnaku ir petražolėmis, veršienos karpačio su alyvuogių aliejumi ir kaparėliais arba brandintu ožkos pieno sūriu.
Įsikūrusi kalvotame kraštovaizdyje tarp jūros ir kalnų, Clos Cibonne išsiskiria savo autentiška rožinio vyno filosofija. Nors ši vyninė yra dalis plačiai žinomo Côtes de Provence regiono, ji eina savitu keliu – čia kuriami ilgai brandinami, išraiškingo stiliaus rožiniai vynai, pranokstantys įprastą šio stiliaus suvokimą. Užuot sekusi masinės gamybos tendencijomis, vyninė išlaiko istorinį charakterį, retą vynuogių veislę ir senovinę gamybos techniką, kuriai ištikimos lieka jau kelios kartos. Būtent šis nuoseklus savitumas pavertė Clos Cibonne viena geidžiamiausių kultinių vyninių Prancūzijoje.
Istorija ir tradicijos
Vyninės šaknys siekia XVIII a., kai 1793 m. ūkį įsigijo Roux šeima. Prieš tai jis priklausė Jean-Baptiste de Cibon, Liudviko XVI jūrų pajėgų kapitonui, tarnavusiam Amerikos nepriklausomybės kare. Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai, Jean-Baptiste pasitraukė į Gibraltarą, o jo žemes perėmė vietos ūkininkai – tarp jų ir Roux šeima. Būtent André Roux, XX a. pradžioje nusprendė vynuogyną skirti išskirtinai ‘Tibouren’ vynuogėms – retai, tačiau kilmingai Provanso veislei. Jo pastangos padėjo Clos Cibonne tapti viena iš nedaugelio vyninių, gavusių Cru Classé statusą 1955 m. Šiandien vyninę valdo penktos kartos Roux palikuonis Olivier Deforges, kuris atsakingas už ūkio perėjimą prie ekologinės ir biodinaminės vyndarystės.
Vyno stilius
Clos Cibonne specializuojasi brandinamuose rožiniuose vynuose, gaminamuose tradiciniu „oxidative aging“ metodu – 18 mėnesių brandinant vyną didelėse 100 metų senumo statinėse („foudres“) su „voile“ (mielių plėvele). Visi vynai fermentuojami su natūraliomis mielėmis, o dozė (jei taikoma) – itin minimali.
Prestižiniai vynuogynai
Clos Cibonne užima 15 hektarų vieno sklypo vynuogyną, nukreiptą į pietus, vos už kelių šimtų metrų nuo Viduržemio jūros. Vynuogės čia auga molingo-kalkingo dirvožemio šlaituose, kuriuose puikiai subalansuotas saulės kiekis ir jūrinis klimatas. Dauguma sodinukų yra daugiau nei 30 metų amžiaus, o pagrindinė vynuogių veislė – ‘Tibouren’, sudaro apie 90 % visos vyninės produkcijos. Likusi dalis skirta nedideliems ‘Grenache’, ‘Syrah’, ‘Clairette’ ar ‘Semillon’ plotams.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Clos Cibonne vynų išskirtinumas – tai jų gebėjimas brandinti ir tobulėti ilgus metus, priešingai nei dauguma Provanso rožinių vynų, skirtų greitam vartojimui. Dėl ilgos brandos su mielių plėvele vynai įgyja chereso tipo niuansų, tekstūros, ir gastronominio potencialo. Nors vynai jaučiasi puikiai jauni, jie pasiekia piką po 5–10 metų brandinimo, o geriausiais metais gali išsilaikyti ir ilgiau.