Saldusis saldus
Vynas gaminamas iš dviejų tipų vynuogių sumaišius jų sultis: pilkojo kekero (Botrytis cinerea) paveiktų uogų ir pernokusių kekių, nuskintų vėlyvą rudenį. Jo ypatumas yra tas, kad jis fermentuojamas ir brandinamas ąžuolo statinėse 20 mėnesių po mielių membrana, dėl kurios vyne atsiranda žalių graikinių riešutų ir migdolų natos, nokių tropinių vaisių, medaus aromatų. Švelnus, gaivios rūgšties. Ilgo poskonio.
Likutinis cukraus kiekis -77,9g/l. Rūgšties- 6,7 g/l
Tiekti 10-12 °C prie desertų, sūrių, tropinių vaisių lėkštės.
Chateau Dereszla is steeped in rich history when the first mention of the name occurred in 1406 as a storage cellar of wines collected for tax levies for the then king of Hungary. The estate changed hands for many centuries as it moved from Hungarian to Turkish to Austrian rulers until 1945. After WW II, it became part of a Hungarian Cooperative. At the turn of the century, in 2000, the estate was purchased by the French d’Aulan family who quickly modernized and streamlined production to create world-renowned wines. Under this French ownership, the Chateau achieved international recognition and became renowned for their Tokaji Aszu wines. Modernization continued the evolution of the estate and it reached an important milestone when, in 2016, it became once again under Hungarian ownership.