Rožinis sausas
IŠANKSTINĖ VYNO PREKYBA - PRELIMINARI DATA 2025 m. RUGSĖJO MĖNESIO VIDURYS.
Rožinis vynas – 90 % ‘Tibouren’, 10 % ‘Grenache’
Išraiškingas ir ilgai brandinamas rožinis vynas, Clos Cibonne Cuvée Spéciale des Vignettes – tai aukščiausios klasės istorinės vyninės kūrinys ir etalonas tiems, kurie ieško rimto, kolekcinio lygio rožinio vyno iš Provanso.
Aromate atsiskleidžia džiovintos citrusų žievelės, žolelių, džiovintų abrikosų, jūros brizo ir subtilių prieskonių niuansai. Skonyje vynas kompleksiškas ir tekstūriškas, su sluoksniuotais sūrumo, minerališkumo ir švelnios oksidacijos potėpiais. Ilgas, elegantiškas ir rafinuotas poskonis leidžia šį vyną priderinti prie įvairiausių patiekalų.
Vynas daromas iš seniausių vyninės ‘Tibouren’ vynmedžių uogų, kurių amžius siekia daugiau nei 60 metų – todėl tai itin retas ir išraiškingas vynas. Jo pagaminama labai nedidelis kiekis.
Clos Cibonne – viena iš vos 18 vyninių Provanso regione, turinčių prestižinį Cru Classé statusą. Įsikūrusi tarp Maureso kalnų ir Viduržemio jūros, vyninė mėgaujasi idealiomis sąlygomis: molio-kalkakmenio dirvožemiu ir jūriniu klimatu.
Po derliaus skynimo rankomis, anksti ryte, vynuogės švelniai presuojamos. Fermentacija vyksta nerūdijančio plieno talpyklose su natūraliomis mielėmis, o po to vynas 12 mėnesių brandinamas sous-voile – po plona mielių plėvele – šimtmetį skaičiuojančiose didelėse ąžuolo statinėse (foudres).
Tiekti 10–12 °C. Šis rožinis vynas puikiai dera su tunų tartaru su sezamų aliejumi, kepta antiena su džiovintais vaisiais arba brandintu „Comté“ sūriu.
Įsikūrusi kalvotame kraštovaizdyje tarp jūros ir kalnų, Clos Cibonne išsiskiria savo autentiška rožinio vyno filosofija. Nors ši vyninė yra dalis plačiai žinomo Côtes de Provence regiono, ji eina savitu keliu – čia kuriami ilgai brandinami, išraiškingo stiliaus rožiniai vynai, pranokstantys įprastą šio stiliaus suvokimą. Užuot sekusi masinės gamybos tendencijomis, vyninė išlaiko istorinį charakterį, retą vynuogių veislę ir senovinę gamybos techniką, kuriai ištikimos lieka jau kelios kartos. Būtent šis nuoseklus savitumas pavertė Clos Cibonne viena geidžiamiausių kultinių vyninių Prancūzijoje.
Istorija ir tradicijos
Vyninės šaknys siekia XVIII a., kai 1793 m. ūkį įsigijo Roux šeima. Prieš tai jis priklausė Jean-Baptiste de Cibon, Liudviko XVI jūrų pajėgų kapitonui, tarnavusiam Amerikos nepriklausomybės kare. Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai, Jean-Baptiste pasitraukė į Gibraltarą, o jo žemes perėmė vietos ūkininkai – tarp jų ir Roux šeima. Būtent André Roux, XX a. pradžioje nusprendė vynuogyną skirti išskirtinai ‘Tibouren’ vynuogėms – retai, tačiau kilmingai Provanso veislei. Jo pastangos padėjo Clos Cibonne tapti viena iš nedaugelio vyninių, gavusių Cru Classé statusą 1955 m. Šiandien vyninę valdo penktos kartos Roux palikuonis Olivier Deforges, kuris atsakingas už ūkio perėjimą prie ekologinės ir biodinaminės vyndarystės.
Vyno stilius
Clos Cibonne specializuojasi brandinamuose rožiniuose vynuose, gaminamuose tradiciniu „oxidative aging“ metodu – 18 mėnesių brandinant vyną didelėse 100 metų senumo statinėse („foudres“) su „voile“ (mielių plėvele). Visi vynai fermentuojami su natūraliomis mielėmis, o dozė (jei taikoma) – itin minimali.
Prestižiniai vynuogynai
Clos Cibonne užima 15 hektarų vieno sklypo vynuogyną, nukreiptą į pietus, vos už kelių šimtų metrų nuo Viduržemio jūros. Vynuogės čia auga molingo-kalkingo dirvožemio šlaituose, kuriuose puikiai subalansuotas saulės kiekis ir jūrinis klimatas. Dauguma sodinukų yra daugiau nei 30 metų amžiaus, o pagrindinė vynuogių veislė – ‘Tibouren’, sudaro apie 90 % visos vyninės produkcijos. Likusi dalis skirta nedideliems ‘Grenache’, ‘Syrah’, ‘Clairette’ ar ‘Semillon’ plotams.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Clos Cibonne vynų išskirtinumas – tai jų gebėjimas brandinti ir tobulėti ilgus metus, priešingai nei dauguma Provanso rožinių vynų, skirtų greitam vartojimui. Dėl ilgos brandos su mielių plėvele vynai įgyja chereso tipo niuansų, tekstūros, ir gastronominio potencialo. Nors vynai jaučiasi puikiai jauni, jie pasiekia piką po 5–10 metų brandinimo, o geriausiais metais gali išsilaikyti ir ilgiau.