Baltasis sausas
tai elegantiškas ir preciziškas sausas baltasis vynas iš pietvakarių Prancūzijos Jurançon regiono, gaminamas iš vietinių ‘Gros Manseng’ ir ‘Petit Manseng’ vynuogių. Tai vynas, kuriame susilieja Atlanto vėjų gaiva, kalnų šlaitų šviesa ir vyndario Charles Hours meistriškumas – žmogaus, kuris iš naujo apibrėžė šio regiono vyno stilių.
Aromate atsiveria baltųjų gėlių, citrusų, prinokusių kriaušių ir žaliųjų slyvų natos, lydimos subtilių žolelių ir medaus užuominų. Laikui bėgant, kvapas tampa sodresnis – juntami minerališki, akmens ir lengvų prieskonių tonai.
Burnoje vynas – sausas, apvalus, su gyva rūgštimi ir elegantiška struktūra. Skonis balansuoja tarp citrusinės gaivos ir švelnios tropinių vaisių brandos, o poskonis – ilgas, švarus, su kreidiškai minerališku aidu. Tai vynas, kuriame saldumo nėra, bet jaučiamas natūralus Jurançon vaisiškumas ir energija.
Vynuogės auginamos pietiniuose Pirėnų šlaituose, apie 300–400 m aukštyje, ant molio ir kalkakmenio dirvožemio. Šios sąlygos suteikia vynui intensyvumo, tikslios rūgšties ir minerališko gylio.
Fermentacija vyksta natūraliai, naudojant laukines mieles, o vynas brandinamas ąžuolo statinėse 10–12 mėn. su mielių nuosėdomis, kad įgytų apimties ir tekstūros. Rezultatas – išgrynintas, subalansuotas, modernus Jurançon Sec, puikiai tinkantis tiek gastronomijai, tiek brandinimui.
Tiekti 10–12 °C prie baltos žuvies su citrusiniu padažu, keptų šukučių ar ožkos sūrio su medumi.
Clos Uroulat – šeimos vyninė, įsikūrusi pietvakarių Prancūzijoje, Jurançon regione, kur kalnų šlaitai, Atlanto vėjai ir senos vynuogininkystės tradicijos kuria unikalią terroir išraišką saldiems ir sausiems baltiesiems vynams. Šią vyninę garsina vyndarys Charles Hours, vienas iš žmonių, atgaivinusių šiuolaikinį Jurançon identitetą ir iškėlusį ‘Petit Manseng’ vynuogę į pasaulinį lygmenį.
Nuo 1980-ųjų pradžios Hours šeima rūpinasi savo 17 ha vynuogynais, augančiais aplink Monein kaimelį, Pirėnų kalnų pašlaitėse. Vynmedžiai čia auga 200–400 m aukštyje, ant molio ir akmeningo kalkakmenio dirvožemio – šis derinys suteikia vynams tiek vaisiškumo, tiek preciziškos struktūros.
Charles Hours buvo vienas pirmųjų vyndarių, kuris ėmė kurti išraiškingus, švarius, bet neperkrautus saldžiuosius vynus iš vėlyvojo derliaus ‘Petit Manseng’. Jo filosofija – subalansuoti gamtos jėgą ir žmogaus kantrybę, išlaikant kiekvieno vynuogyno autentiškumą bei vietos išraišką.
Vyno stilius
Clos Uroulat vynai išsiskiria skaidrumu, pusiausvyra ir minerališku preciziškumu. Jie jungia Atlanto klimato gaivą su Jurançon brandumu – tai vynai, kuriuose saldumas visada lydimas rūgšties, o intensyvumas – elegancijos.
Prestižiniai vynuogynai
Clos Uroulat vynuogynai išsidėstę aplink Monein kaimelį – vienoje geriausiai vynuogininkystei tinkančių vietų Jurançon regione. Sklypai įrengti pietinių šlaitų terasose, kur gausu saulės šviesos, o vėsūs kalnų vėjai padeda išlaikyti rūgštį ir apsaugo uogas nuo perteklinio cukraus kaupimosi.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Clos Uroulat vynai brandinami natūraliai, dažniausiai ąžuolo statinėse 10–12 mėn., išlaikant subtilų oksidacinį kontaktą, kuris suteikia tekstūros ir aromatinės gelmės. Vyndarys vengia perteklinio ąžuolo poveikio, todėl brandinimo tikslas – ne pridėti, o išryškinti vyno esmę.
Saldieji vynai pasižymi ilgu brandos potencialu – gali evoliucionuoti 10–15 metų, įgaudami riešutų, karamelizuotų vaisių ir vaškinės tekstūros tonus. Sausieji vynai geriausi per pirmuosius 3–5 metus, kai išlaiko savo ryškią rūgštį ir minerališką gyvybingumą.