Vilnius

  • Stumbrų g. 15, Vilnius
  • +370 5 213 8431
  • stumbrai@vynoklubas.lt
  • I-V 10:00 - 20:00 VI 10:00 - 18:00
  • Rodyti žemėlapyje

Klaipėda

  • Liepų g. 20, Klaipėda
  • +37046219675
  • klaipeda@vynoklubas.lt
  • I-V 11:00 - 19:00 VI 11:00 - 17:00
  • Rodyti žemėlapyje

Clos Uroulat Jurancon 2021

40,00

Aprašymas

Išskirtinis saldus baltasis vynas, gimęs Jurançon AOC regione, pietvakarių Prancūzijoje, kur Pirėnų kalnų šlaitai ir Atlanto vėjai sukuria idealias sąlygas vėlyvojo derliaus vynams. Šį vyną kuria Charles Hours – vienas garsiausių Jurançon vyndarių, laikomas šio regiono modernios saldžiųjų vynų filosofijos pradininku.

Šis vynas – klasikinės elegancijos ir vaisiško intensyvumo derinys, pagamintas iš 100 % ‘Petit Manseng’ vynuogių, surinktų rankomis vėlai rudenį, kai uogos pasiekia natūralią koncentraciją. Tai vynas, kuriame saldumas niekada neužgožia gaivos, o kiekvienas gurkšnis balansuoja tarp medaus sodrumo ir minerališkos įtampos.

Aromate atsiskleidžia prinokusių tropinių vaisių – ananaso, persiko, mangų – natos, papildytos apelsinų žievelės, džiovintų abrikosų, medaus ir subtilių prieskonių tonais. Kvapas sodrus, bet išlaikytas – elegantiškas, neperkrautas.

Burnoje vynas – koncentruotas, su puikiu rūgšties balansu, suteikiančiu jam struktūros. Čia dera prinokusių vaisių saldumas, švelnus medaus kremiškumas ir sūriai minerališkas poskonis, kuris palieka ilgai išliekantį įspūdį.

Vynuogės auginamos Monein apylinkėse, 200–400 m aukštyje, ant molio ir kalkakmenio šlaitų. Šis terroir suteikia ‘Petit Manseng’ natūralią rūgštį, išlaikančią balansą net esant dideliam likutinio cukraus kiekiui.

Po rankinio derliaus atrankos, vynas fermentuojamas ąžuolo statinėse su laukinėmis mielėmis ir brandinamas 10–12 mėnesių su mielių nuosėdomis, kad įgytų tekstūros, gilumo ir ilgaamžiškumo.

Patiekimas

Tiekti 10–12 °C prie foie gras, mėlynojo pelėsio sūrių ir abrikosų pyrago.

Apie gamintoją

Clos Uroulat – šeimos vyninė, įsikūrusi pietvakarių Prancūzijoje, Jurançon regione, kur kalnų šlaitai, Atlanto vėjai ir senos vynuogininkystės tradicijos kuria unikalią terroir išraišką saldiems ir sausiems baltiesiems vynams. Šią vyninę garsina vyndarys Charles Hours, vienas iš žmonių, atgaivinusių šiuolaikinį Jurançon identitetą ir iškėlusį ‘Petit Manseng’ vynuogę į pasaulinį lygmenį.

Nuo 1980-ųjų pradžios Hours šeima rūpinasi savo 17 ha vynuogynais, augančiais aplink Monein kaimelį, Pirėnų kalnų pašlaitėse. Vynmedžiai čia auga 200–400 m aukštyje, ant molio ir akmeningo kalkakmenio dirvožemio – šis derinys suteikia vynams tiek vaisiškumo, tiek preciziškos struktūros.

Charles Hours buvo vienas pirmųjų vyndarių, kuris ėmė kurti išraiškingus, švarius, bet neperkrautus saldžiuosius vynus iš vėlyvojo derliaus ‘Petit Manseng’. Jo filosofija – subalansuoti gamtos jėgą ir žmogaus kantrybę, išlaikant kiekvieno vynuogyno autentiškumą bei vietos išraišką.

Vyno stilius

Clos Uroulat vynai išsiskiria skaidrumu, pusiausvyra ir minerališku preciziškumu. Jie jungia Atlanto klimato gaivą su Jurançon brandumu – tai vynai, kuriuose saldumas visada lydimas rūgšties, o intensyvumas – elegancijos.

  • Saldieji vynai – pagaminti daugiausia iš vėlyvojo derliaus ‘Petit Manseng’, jie pasižymi sodria tekstūra, medaus, džiovintų vaisių, ananasų ir apelsinų žievelių natomis, o juos išskiria gaivi rūgštis, suteikianti balanso.
  • Sausieji vynai (‘Sec’) – pagaminti iš ‘Gros Manseng’ ir ‘Petit Manseng’, pasižymi citrusinių vaisių, baltųjų gėlių, žolelių bei sūraus minerališkumo niuansais. Tai subtilūs vynai, kuriuose atsiskleidžia vietos kalkakmenio dirvožemio gyvybingumas.

Prestižiniai vynuogynai

Clos Uroulat vynuogynai išsidėstę aplink Monein kaimelį – vienoje geriausiai vynuogininkystei tinkančių vietų Jurançon regione. Sklypai įrengti pietinių šlaitų terasose, kur gausu saulės šviesos, o vėsūs kalnų vėjai padeda išlaikyti rūgštį ir apsaugo uogas nuo perteklinio cukraus kaupimosi.

  • Clos Uroulat – pagrindinis vynuogynas, kuriame auga seniausi ‘Petit Manseng’ vynmedžiai. Čia gimsta garsiausias saldusis vynas, pasižymintis ilgaamžiškumu ir subtilia oksidacine branda.
    La Cana de l’Ours – mažas sklypas, iš kurio gaminamas sausas Jurançon Sec; jame dominuoja kalkakmenio dirvožemis.

Brandinimas ir vartojimo laikotarpis

Clos Uroulat vynai brandinami natūraliai, dažniausiai ąžuolo statinėse 10–12 mėn., išlaikant subtilų oksidacinį kontaktą, kuris suteikia tekstūros ir aromatinės gelmės. Vyndarys vengia perteklinio ąžuolo poveikio, todėl brandinimo tikslas – ne pridėti, o išryškinti vyno esmę.

Saldieji vynai pasižymi ilgu brandos potencialu – gali evoliucionuoti 10–15 metų, įgaudami riešutų, karamelizuotų vaisių ir vaškinės tekstūros tonus. Sausieji vynai geriausi per pirmuosius 3–5 metus, kai išlaiko savo ryškią rūgštį ir minerališką gyvybingumą.

Clos Uroulat

Clos Uroulat

Prancūzija Visos gamintojo prekės

Jums galėtų patikti