Baltasis sausas
Modernus, rafinuotas ir išraiškingas sausasis baltasis vynas iš Jurançon AOC regiono, pietvakarių Prancūzijoje. Jį kuria garsusis vyndarys Charles Hours – žmogus, kuris sugebėjo atskleisti ‘Manseng’ vynuogių tikrąjį potencialą ir įtvirtinti Jurançon kaip vieną įdomiausių Prancūzijos baltųjų vynų regionų.
Šis vynas – tai klasikinės Jurançon elegancijos ir preciziškos struktūros derinys. Pagamintas iš vietinės ‘Gros Manseng’ vynuogės. Jis atskleidžia išskirtinį regiono terroir balansą tarp Atlanto vėjų gaivos ir kalnų šlaitų brandumo.
Aromatas intensyvus, bet rafinuotas – čia susipina citrinų žievelės, žalio obuolio, prinokusių baltųjų persikų, akacijos žiedų ir šlapių akmenų natos. Subtiliai juntamos žolelių ir migdolų užuominos suteikia papildomo gylio ir elegancijos.
Burnoje vynas yra pilno kūno, bet skaidrus, pasižymintis tiksliu rūgšties stuburu ir švelnia, apvalia tekstūra. Jame dera citrusinė energija, vaisiškas švelnumas ir minerališkas sūrumas, kuris pabrėžia terroir kilmę. Poskonis ilgas ir švarus.
Vynuogės auga Monein apylinkėse, ant kalkakmenio ir molio šlaitų, 200–400 m aukštyje virš jūros lygio. Atlanto vandenyno įtaka ir Pirėnų vėjai užtikrina lėtą, tolygią brandą.
Fermentacija vyksta su laukinėmis mielėmis, o brandinimas trunka 10–12 mėnesių, iš dalies ąžuolo statinėse, iš dalies nerūdijančiame pliene, kad būtų pasiekta subtili pusiausvyra.
Tiekti 10–12 °C prie keptos žuvies, vėžių ar krevečių risotto, švelnaus ožkos sūrio ar citrusinių vištienos patiekalų
Clos Uroulat – šeimos vyninė, įsikūrusi pietvakarių Prancūzijoje, Jurançon regione, kur kalnų šlaitai, Atlanto vėjai ir senos vynuogininkystės tradicijos kuria unikalią terroir išraišką saldiems ir sausiems baltiesiems vynams. Šią vyninę garsina vyndarys Charles Hours, vienas iš žmonių, atgaivinusių šiuolaikinį Jurançon identitetą ir iškėlusį ‘Petit Manseng’ vynuogę į pasaulinį lygmenį.
Nuo 1980-ųjų pradžios Hours šeima rūpinasi savo 17 ha vynuogynais, augančiais aplink Monein kaimelį, Pirėnų kalnų pašlaitėse. Vynmedžiai čia auga 200–400 m aukštyje, ant molio ir akmeningo kalkakmenio dirvožemio – šis derinys suteikia vynams tiek vaisiškumo, tiek preciziškos struktūros.
Charles Hours buvo vienas pirmųjų vyndarių, kuris ėmė kurti išraiškingus, švarius, bet neperkrautus saldžiuosius vynus iš vėlyvojo derliaus ‘Petit Manseng’. Jo filosofija – subalansuoti gamtos jėgą ir žmogaus kantrybę, išlaikant kiekvieno vynuogyno autentiškumą bei vietos išraišką.
Vyno stilius
Clos Uroulat vynai išsiskiria skaidrumu, pusiausvyra ir minerališku preciziškumu. Jie jungia Atlanto klimato gaivą su Jurançon brandumu – tai vynai, kuriuose saldumas visada lydimas rūgšties, o intensyvumas – elegancijos.
Prestižiniai vynuogynai
Clos Uroulat vynuogynai išsidėstę aplink Monein kaimelį – vienoje geriausiai vynuogininkystei tinkančių vietų Jurançon regione. Sklypai įrengti pietinių šlaitų terasose, kur gausu saulės šviesos, o vėsūs kalnų vėjai padeda išlaikyti rūgštį ir apsaugo uogas nuo perteklinio cukraus kaupimosi.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Clos Uroulat vynai brandinami natūraliai, dažniausiai ąžuolo statinėse 10–12 mėn., išlaikant subtilų oksidacinį kontaktą, kuris suteikia tekstūros ir aromatinės gelmės. Vyndarys vengia perteklinio ąžuolo poveikio, todėl brandinimo tikslas – ne pridėti, o išryškinti vyno esmę.
Saldieji vynai pasižymi ilgu brandos potencialu – gali evoliucionuoti 10–15 metų, įgaudami riešutų, karamelizuotų vaisių ir vaškinės tekstūros tonus. Sausieji vynai geriausi per pirmuosius 3–5 metus, kai išlaiko savo ryškią rūgštį ir minerališką gyvybingumą.