Baltasis sausas
Mikulski Meursault 1er Cru Genevrières - tai vienas rafinuočiausių François Mikulski kūrinių, įkūnijantis klasikinį Meursault 1er Cru stilių – sodrų, bet elegantišką, pilną subtilaus minerališkumo ir išgrynintos struktūros.
Aromate atsiskleidžia citrinų žievelės, prinokusių kriaušių, baltųjų persikų bei akacijų žiedų natos, kurias papildo medaus, migdolų ir lengvų prieskonių atspalviai. Kuo ilgiau vynas būna taurėje, tuo labiau jis atsiveria – iš pradžių santūrus, vėliau tampa vis sodresnis ir kompleksiškesnis.
Burnoje vynas – švelnus, koncentruotas, su išraiškinga rūgštimi ir subtilia kremiška tekstūra. Jame juntamas kalkakmenio gaivumas, suteikiantis vertikalumo, o poskonis – ilgas, elegantiškas ir šiek tiek riešutiškas.
„Les Genevrières“ sklypas įsikūręs pietinėje Meursault dalyje, šalia legendinių „Perrières“ vynuogynų. Čia vyrauja molio ir kalkakmenio dirvožemis, suteikiantis vynui gylio ir struktūros. Vynmedžiai – apie 50 metų amžiaus, o jų derlius – ribotas, todėl vynas išsiskiria koncentracija ir ilgaamžiškumu.
Fermentacija vyksta su natūraliomis mielėmis, po to vynas brandinamas 12–14 mėn. ąžuolo statinėse, iš kurių apie 20 % – naujos.
Patiekimo temperatūra: 11–12 °C. Rekomenduojame derinti su kepta dorada ir sviestiniu padažu, švelnia vištiena su grietinėle ir grybais, taip pat tiktų krevečių risotas ar brandintas Comté sūris.
Vyninei „François Mikulski“ vadovaujantis išeivio iš Lenkijos sūnus François savo neįprastą regionui pavardę pavertė pranašumu. Jo gaminamas vynas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir išvaizda – ant paprasto vienspalvio butelio baltais dažais tarsi kreida teužrašytas vyndario vardas, pavardė bei vynuogynas. Kadangi šeimos vyninė įsikūrusi Merso (Meursault) apylinkėse, tai ir specializuojasi daugiausia šio kaimelio pavadinimą turinčio ryškaus skonio baltojo vyno gamyboje.
Vyno stilius
François Mikulski, siekdamas išsaugoti auginimo vietai ir vynuogių veislei būdingas savybes, naudoja ekologinės vyndarystės būdus. Jo vynas yra ekspresyvus, išskirtinio balanso, malonus tiek šviežias, tiek subrendęs.
Prestižiniai vynuogynai
Šiuo metu šeima valdo 9 hektarus vynuogynų, iš kurių trys ketvirtadaliai skirti baltųjų vynuogių veislėms. Likę kiek daugiau nei 2 hektarai užsodinti ‘Pinot Noir‘ vynuogėmis. Tarp jų išsiskiria ir mažiau garsūs, tačiau savitomis charakteristikomis pasižymintys Chassagne, Meursault ir Pommard vynuogynai.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Po itin atidžios kekių atrankos skinant derlių, vynuogės atskiriamos nuo kotelių ir pneumatiniu presu švelniai išspaudžiamos. Fermentacijai naudojamos natūralios mielės.
Brandinimas statinėse trunka 10–12 mėnesių. Kad ąžuolas neužgožtų vynuogynui būdingo skonio, François naudoja ne daugiau kaip 20 proc. naujų statinių.