Raudonasis sausas
Felton Road Block 5 Pinot Noir Central Otago 2023 – vieno sklypo Bannockburn terroir interpretacija iš prestižinio The Elms vynuogyno. 5-asis blokas – nedidelis „Felton Road“ geriausių ir seniausių ‘Pinot Noir’ vynmedžių plotas, pasodintas 1993 m.
Vynas atsiskleidžia subtiliais aromatais, pabrėžiančiais „Block 5“ eleganciją ir rafinuotumą: juntamos gėlių, kvepiančių aviečių, rabarbarų, rožių žiedlapių, grafito ir tamsių vyšnių natos.
Šis ‘Pinot Noir’ užaugintas taikant biodinamines praktikas, ant į šiaurę atsukto šlaito, kur kylant šlaitu dirvožemis kinta: nuo sunkaus lioso ir smėlingo dumblo bei molingų ežero nuogulų iki žvirgždo.
Derlius nuimamas rankomis; uogos rūšiuojamos kelis kartus – tiek vynuogyne, tiek vyninėje. Maždaug 20 % vynuogių kekių paliekama sveikų. Prieš fermentaciją atliekama 8–10 dienų šaltoji maceracija, po to vyksta fermentacija su laukinėmis mielėmis. Vynas su žievelėmis laikomas 21–25 dienas. Brandinimas trunka 16 mėnesių prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių apie 25 % yra naujos. Vynas neskaidrinamas ir nefiltruojamas.
Tiekti 14-16° C prie tuno tartaro, antienos kepsnių, ant griliaus keptų dešrelių, daržovių troškinių su miško grybais.
Felton Road – tai nedidelis, šeimos valdomas ūkis, kuris tapo vienu labiausiai pasaulyje pripažintų Naujosios Zelandijos ‘Pinot Noir’ gamintojų. Visi vyninės vynuogynai yra įsikūrę prestižinėje Centrinio Otago vietovėje – į šiaurę orientuotame Elms Bannockburn Vineyard. Nuo 2000 m. čia taikomi griežti ekologinės ir biodinaminės vynuogininkystės standartai, užtikrinantys maksimalų terroir išraiškingumą ir tvarumą.
Pagrindinis vyndarys Blair Walter savo patirtį su ‘Pinot Noir’ kaupė Oregone (JAV) ir Burgundijoje, o į Felton Road įnešė klasikinės vyndarystės žinias bei kruopštų dėmesį detalėms. Visos vynuogės skinamos tik rankomis. Unikali vyninės architektūra – trijų aukštų pastatas, integruotas į šlaitą – leidžia visus gamybos procesus vykdyti gravitaciniu būdu, be siurblių naudojimo. Fermentacija vyksta tik su natūraliomis mielėmis, o vynas nėra skaidrinamas ar filtruojamas, siekiant išsaugoti natūralų skonį ir struktūrą.
Pasak žymaus vyno kritiko James Suckling, „Jei centrinį Otagą galima prilyginti Côte de Nuits, tai Bannockburn būtų tarsi Vosne-Romanée, ir aš drąsiai galiu pasakyti, kad Felton Road prilygsta legendinei DRC“.
Vyno stilius
Felton Road vynai išsiskiria natūralumu, preciziška struktūra ir ypatingu terroir atspindžiu. Jie subalansuoti, elegantiški ir ilgaamžiai.
Prestižiniai vynuogynai
Visi Felton Road vynuogynai tvarkomi biodinamiškai, siekiant natūralios pusiausvyros tarp dirvožemio, augalų ir aplinkos.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Vynai brandinami ąžuolo statinėse, kurių naujo ąžuolo dalis yra kruopščiai kontroliuojama, kad nebūtų užgožtas natūralus vaisiškumas. Brandinimo laikotarpis priklauso nuo vyno stiliaus – ‘Pinot Noir’ dažniausiai brandinamas 13–18 mėnesių, o ‘Chardonnay’ – apie 12 mėnesių.
Felton Road vynai puikiai atsiskleidžia jauni, tačiau aukščiausios kokybės ‘Pinot Noir’ gali gražiai bręsti 10–15 metų, išlaikydami balansą, aromatinį gilumą ir eleganciją.