Raudonasis sausas
Natūraliųjų Božolė etalonas, atspindintis Morgon apeliacijos gilumą, energiją ir subtilų natūralumo pojūtį, už kurį Lapierre šeima gerbiama visame pasaulyje. Tai vynas, jungiantis ‘Gamay’ vaisiškumą su terroir minerališkumu ir ilgaamžiškumu.
Vynuogės auga Corcelette ir Côte du Py šlaituose – ant skaidraus granito ir šisto dirvožemio, kuris suteikia vynui struktūros, gylio ir švelnaus sūrumo pojūtį. Ūkis dirba ekologiškai, laikantis natūralios vyndarystės principų: vynas fermentuojamas natūraliomis mielėmis, be filtravimo, su minimalia sieros doze.
Taurėje atsiskleidžia prinokusių vyšnių, aviečių, slyvų ir granatų aromatai, kuriuos papildo žibuoklių, laukinių žolelių, dūmo ir žemės natų šleifas. Aromatas – gyvas, gundantis ir kompleksiškas, kupinas natūralaus gyvumo, būdingo Lapierre stiliui.
Burnoje vynas vidutinio kūno, švelnios tekstūros, su gaivia rūgštimi ir subtiliais taninais, kurie suteikia elegantiškos struktūros. Skonyje dominuoja raudonųjų vaisių, švelnių prieskonių, žemės ir minerališkumo derinys. Poskonis – ilgas, rafinuotas ir šiek tiek sūrus, išlaikantis natūralų ‘Gamay’ grynumą.
Tiekti: 14–15 °C. Puikiai tinka prie antienos terino, keptos paukštienos su žolelėmis ar lengvų brandintų sūrių.
Marcel Lapierre vardas yra vienas iš kertinių ne tik Morgon apeliacijoje, bet ir visame Božolė regione. Perėmęs vyninę iš savo tėvo, Marcelis netrukus pradėjo sekti garsaus vyndario ir chemiko Jules’io Chauvet mokymais. Jis dar XX a. viduryje propagavo natūralią vyndarystę, atsisakant pesticidų ir herbicidų, ir skatino dirbti su sveikomis vynuogėmis bei minimalia intervencija rūsyje.
Marcelio filosofija greitai subūrė bendraminčius – kartu su trimis kitais panašiai mąstančiais vyndariais jis tapo garsiojo (nors oficialiai neegzistuojančio) klubo „The Gang of Four“ nariu. Šis judėjimas atgaivino Božolė regiono reputaciją, ilgą laiką buvusią susietą su pigiu, skubiai pagaminamu Beaujolais Nouveau, ir grąžino jam vietą tarp aukštos kokybės Prancūzijos vynų.
Po netikėtos Marcelio mirties 2010 metais vyninės valdymą perėmė jo vaikai Camille ir Mathieu, toliau puoselėdami tėvo viziją. Ūkis dirba pagal biodinaminius ir ekologiškus principus, o vyninėje laikomasi minimalaus įsikišimo filosofijos – fermentacija vyksta natūraliai, be pridedamų mielių, o sulfitai naudojami itin saikingai.
Vyno stilius
Marcel Lapierre vynai garsėja natūralumu, tyrumu ir išraiškingu ‘Gamay’ vynuogių charakteriu. Tai šilti, vaisiški, bet kartu rafinuoti vynai, puikiai atspindintys Morgon terroir.
Prestižiniai vynuogynai
Ūkis dirba su senais ‘Gamay’ vynmedžiais Morgon apeliacijoje, iš kurių kai kuriems daugiau kaip 60 metų.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Vynai fermentuojami natūraliai, naudojant angliarūgštinę maceraciją ir natūralias mieles. Brandinimas vyksta didelėse naudotose ąžuolo statinėse, kad būtų išsaugotas šviežias vaisių charakteris.
Marcel Lapierre vynai yra malonūs gerti jauni dėl savo ryškaus vaisiškumo, tačiau turi potencialą gražiai bręsti 5–10 metų, įgaudami daugiau kompleksiškumo ir rafinuotumo akcentų.