Vilnius

Klaipėda

Božolė

1–99

Božolė regionas

Božolė (Beaujolais) regiono teritorijoje vynuoges augino dar senovės romėnai. Šiaurinė regiono dalis kalvota, vyrauja skalūno ir granito dirvožemis su kalkakmenio priemaišomis. Čia gaminamas sodrus, ryškaus skonio vynas - Beaujolais Cru. O štai pietinė regiono dalis žymiai plokštesnė, vyrauja derlingas smiltainio ir molio dirvožemis. Pietinės Božolė dalies vynas būna paprastesnis, lengvo, itin vaisiško skonio. Iš jo dažiausiai ir daromas Beaujolais Nouveau - jaunas božolė, kuriuo visame pasaulyje pradeda prekiauti ir jį ragauti lapkričio trečiąjį ketvirtadienį.

Skaityti daugiau
Filtruoti
96
24
36
48
Visi
Pavadinimas A-Z
Pavadinimas Z-A
Pigiausia viršuje
Brangiausia viršuje
92 / 100
Château de Javernand Indigene Chiroubles AOP 2022
  • Prancūzija Prancūzija
  • Burgundija/Chiroubles AOP
    • Gamay - 100%
  • 0,75 13 %
38,00
92 / 100
Château de Javernand Vieilles Vignes Chiroubles AOP 2022
  • EKO
  • Prancūzija Prancūzija
  • Božolė /Chiroubles AOP ( Cru Beaujolais)
    • Gamay - 100%
    • Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
  • 0,75 13 %
35,00
  • Prancūzija Prancūzija
  • Božolė /Fleurie AOP
    • Gamay
    • Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
  • 0,75 14 %
29,00
91 / 100
Domaine de la Pirolette Saint-Amour AOP 2022
  • Prancūzija Prancūzija
  • Božolė /Saint - Amour AOP
    • Gamay - 100%
    • Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
  • 0,75 13 %
29,00
94 / 100
M.C. Lapierre Camille Roche du Py Morgon AOC 2023
  • Prancūzija Prancūzija
  • Božolė /Morgon AOC
    • Gamay - 100%
  • 0,75 13,5 %
53,00
  • Prancūzija Prancūzija
  • Božolė /Morgon AOC
    • Gamay - 100%
    • Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
  • 0,75 13,5 %
43,00
  • Prancūzija Prancūzija
  • Burgundija/Beaujolais AOC
    • Gamay - 100%
    • Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
  • 0,75 12,5 %
18,00
  • Prancūzija Prancūzija
  • Burgundija/ Beaujolais Villages AOP
    • Gamay - 100%
    • Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
  • 0,75 13 %
19,00
  • Prancūzija Prancūzija
  • Burgundija/ Beaujolais Villages AOP
    • Gamay - 100%
    • Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
  • 0,75 12,5 %
19,00

Jaunas Božolė vynas visuomenėje žinoma plačiausiai. Tam, kad Beaujolais Nouveau AOC bei Beaujolais Villages AOC pavadinimais žymimas vynas galėtų būti ragaujamas anksčiau, taikomas ypatingas gamybos būdas, vadinamas karbonine maceracija: sveikos kekės (todėl skinamos rankomis) suverčiamos į kubilus; apačioje esanti nedidelė uogų dalis susitraiško, iš jų ištekėjusios sultys pradeda fermentuotis; kubilas užsipildo fermentacijos metu išsiskiriančiomis anglies dioksido (sic!) dujomis (arba dujų prileidžiama specialiai); dujos apsaugo likusias sveikas kekes nuo įprastinio, mielių sukeliamo rūgimo; šiose vynuogėse esantys fermentai pradeda skaidyti cukrų – vyksta bemielis rūgimas, kurio metu gaminasi alkoholis, tačiau į vyną iš žievelių nepatenka taninai ir formuojasi raudonų uogų limonado aromatai; po kiek laiko sveikosios uogos suplyšta, misą pradeda veikti mielės – prasideda įprastinis rūgimas; iš karto po fermentacijos vynas nusunkiamas, pilstomas į butelius ir iškeliauja pas pirkėjus.
Tokia ypatinga gamybos technologija užtikrina, kad jaunas vynas bus itin vaisiško skonio ir turės nedaug taninų – jį bus galima skanauti itin jauną. Tradiciškai kasmet jauno Božolė vyno buteliai atkemšami trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. 35–40 proc. viso Božolė regiono vyno virsta „Beaujolais Nouveau“ arba „Beaujolais Villages Nouveau“. Jis išgeriamas per kelias dienas – triukšmingai, linksmai, derinant prie nesudėtingo maisto: dešrelių, spirgučių su duona, pusminkščių sūrių, pudingo, kaštainių. JAV šis vynas geriamas su Padėkos dienos patiekalais, ypač su kepta kalakutiena. Tai bistro, barų, kasdienis gėrimas.

Vynuogės
Regiono raudonasis vynas gaminamas iš 'Gamay' (visas pavadinimas – 'Gamay Noir a Jus Blanc') uogų. Tai natūralaus raudonųjų 'Pinot Noir' bei baltųjų 'Gouais' vynuogių susikryžminimo rezultatas. Dar senovės romėnai pastebėjo, kad šios vynuogės prisirpsta anksčiau, ant vynmedžių dera daugiau uogų, o ir auginti jas kur kas lengviau nei Burgundijoje paplitusias 'Pinot Noir' uogas. Baltojo vyno regione pagaminama mažiau nei 1 proc., o gamybai pasitelkiamos 'Chardonnay' bei 'Aligote' vynuogės.

Cru Beaujolais
Tai aukščiausia Božolė vyno klasifikacijos kategorija. Nors geologiškai Beaujolais regionas yra Ronos slėnio dalis, stiliumi jis panašesnis į Burgundiją. Ant butelio etiketės regiono pavadinimas „Beaujolais“ nerašomas, tad verta įsidėmėti dešimties Cru pavadinimus, kuriais ir žymimi šie išskirtiniai Božolė regiono vynai. 'Gamay' vynuogė, iš kurios be išimties daromas visas Beaujolais Cru vynas, atspari oksidacijai, todėl nemaža dalis božolė yra visai be sulfitų arba su labai mažu jų kiekiu. Beveik kiekvienas vyndarys turi senų vynmedžių, kurių vynas neretai yra sodresnis, kompleksiškesnis, tačiau stilistiškai išliekantis Cru kaimelio rėmuose.

Božolė kaimeliai

Moulin-à-Vent
Apeliacijos pavadinimas kilo nuo vėjo malūno, tačiau kaip taniniškiausio ir ilgaamžiškiausio regiono vyno gamintojas kaimelis išgarsėjo dėl rožiniame granite aptinkamo nemažo mangano kiekio. Vynas dažnokai fermentuojamas be šakelių, nevengiama brandinimo ąžuolo statinėse, kurių nedidelė dalis – naujos. Slyvų, trešnių, našlaičių aromatai, užuodžiami jauname vyne, po dešimties metų brandinimo virsta vilkdalgių, miško paklotės, trumų, džiovintų vaisių ar net muskuso, žvėrienos aromatais.

Morgon
Vidutinių taninų, mėsingas vynas su juodų uogų, slyvų, persikų ir našlaičių natomis. Gerai bręsta. „Morgon“ dažniausiai fermentuojamas be šakelių. Kaip ir „Moulin a Vent“ atveju mirkymas su žievelėmis ilgesnis nei kituose kaimuose – dvi trys savaitės. Neretai jaučiama ąžuolo įtaka. Côtes de Brouilly Įspūdingas, taisyklingas kalnas stačiais „mėlynojo akmens“ (diorito) šlaitais. Dėl aukščio, dirvos skurdumo vynas labai gaivus, vilkdalgių, raudonų uogų, bruknių aromato ir gana gausių taninų, mėsingas. Neretai taurinamas ąžuolo statinėse. Vertas brandinimo.

Juliénas
Nevientisa apeliacija su dirvožemiu, kintančiu nuo šiek tiek granito, diorito, skalūno iki priemolio, todėl daugelis vynų kompleksiški, prieskoniški, kol jauni, nes greta bijūnų, našlaičių, braškių ir raudonųjų serbentų galima užuosti cinamoną. Bręstančiame vyne formuojasi vanilės, saldžių prieskonių aromatas ir tik „Julienas“ būdingas žemiškumas. Vynas gana taniniškas, gerai bręsta. Chénas Mažiausia Cru apeliacija (243 ha), kurioje XIII a. vietoj čia augusių ąžuolų (pranc. Chêne – ažuolas) pasodintos vynuogės. Granito, skalūno ir priemolio mišinys. Vynas svarus ir gėliškas, su ąžuolo prieskoniais. Vadinamas „Gėlių puokšte velvetiniame krepšyje“: rožės ir bijūnai, šilkiniai taninai.

Brouilly
Piečiausias, didžiausias Cru (1227 ha), vietomis padengtas melsvu dioritu, rožiniu granitu su kalkakmenio salelėmis. Vynas uogiškas: kvepia slyviene, braškėmis, raudonaisiais serbentais. Taninų vidutiniškai arba negausu. Dažnai naudojama pusiau karboninė maceracija. Saint Amour Šios šiauriausios iš Cru apeliacijos dirvožemis turi kalkakmenio, skalūno, granito priemaišų. Du vyno stiliai: vaisiškas, švelnus ir prieskoniškas, taniniškas. Pirmasis labiau paplitęs, anksti geriamas, kvepia bijūnais, persikais. Antrasis gana taniniškas, reikalaujantis bent trejų metų brandinimo ir kvepia rezeta, kiršu, prieskoniais.

Fleurie
Vadinamas „moteriškiausiu“ iš Cru, nes labiausiai kvepia gėlėmis. Vynas aksominių taninų. Visa apeliacija padengta rožinio granito smėliu ir akmenimis. Virš Fleurie kaimelio kyla Dievo Motinos kalnas (La Madone) su Nekaltosios Mergelės koplyčia, pastatyta 1880 metais, kad apsaugotų kaimelį nuo tada kilusios miltligės epidemijos. Čia derlingas dirvožemio sluoksnis labai plonas, todėl vynas lengvesnis, gaivesnis. Žemiau, kiek sunkesnėse dirvose, vyndariai padaro svaresnį vyną. Ragaudami pajusite našlaičių, rožių, vilkdalgių, trešnių, braškių uogienės ir persikų aromatą.

Chiroubles
Vidutinis apeliacijos aukštis – 450 m, tai aukščiausia apeliacija, todėl vynuogės prinoksta vėliausiai. Vynas lengvas ir gaivus, kaip ir smėlingas dirvožemis, labai vaisiškas, lelijų, persikų ir aviečių aromato. 59 ha vynuogynų iš 308 yra ant statesnių nei 30° šlaitų, taigi atitinka herojiškos vynuogininkystės reikalavimus. Derlius skinamas savaite vėliau nei kituose kaimeliuose. Granitinio smėlio dirva, todėl gėlių ir raudonų uogų aromatas gerokai svarbesnis už švelnius taninus. Dažnai – pusiau karboninė maceracija. Burnoje – itin vaisiškas. Geriamas jaunas.

Régnié
Nedidelė, neseniai (1988 m.) Cru statusą gavusi apeliacija. Rožinis granitas suteikia ypatingo kvapnumo, o molio plotai – prieskoniškumo. Ant pietinių šlaitų augantys vynuogynai derlių sunokina anksčiausiai regione. Juntamas juodųjų serbentų, gervuogių, persikų ir vyšnių, aviečių aromatas.