Raudonasis sausas
M.C. Lapierre Raisins Gaulois 2024 – tai legendinės Lapierre šeimos kūrinys, atspindintis viso Božolė regiono natūralios vyndarystės dvasią. Tai vienas ryškiausių Vin de France kategorijos pavyzdžių, sukurtas lengvam mėgavimuisi, bet išlaikantis išskirtinį terroir charakterį.
Vyne atsiveria granatų, vyšnių, raudonųjų serbentų ir braškių natų derinys, papildytas bananų užuominomis bei subtiliais bijūnų, našlaičių ir kiaulpienių akcentais. Burnoje vynas veržlus, gaivus ir sultingas, su maloniai ryškia rūgštimi, kuri suteikia jam gyvybingumo bei lengvumo.
Šis vynas daromas iš jaunesnių ‘Gamay’ vynmedžių uogų, skinamų Morgon apeliacijoje bei keliuose aplinkiniuose sklypuose. Visi vynuogynai prižiūrimi laikantis ekologinių standartų, o išpilstant naudojamas minimalus sulfitų kiekis, siekiant išlaikyti natūralią vyno išraišką.
Kadangi Božolė regionas atsisakė regioninės Vin de Pays apeliacijos, „Raisins Gaulois“ priskirtas Vin de France kategorijai. Tai vynas, kuris įkūnija Lapierre šeimos filosofiją – kurti natūralų, tyrą ir gyvybingą Božolė.
Tiekti 14 - 16 ° C prie ant grotelių keptų kiaulienos dešrelių su troškintais kopūstais, svogūnų pyrago, minkšto ožkos sūrio.
Marcel Lapierre vardas yra vienas iš kertinių ne tik Morgon apeliacijoje, bet ir visame Božolė regione. Perėmęs vyninę iš savo tėvo, Marcelis netrukus pradėjo sekti garsaus vyndario ir chemiko Jules’io Chauvet mokymais. Jis dar XX a. viduryje propagavo natūralią vyndarystę, atsisakant pesticidų ir herbicidų, ir skatino dirbti su sveikomis vynuogėmis bei minimalia intervencija rūsyje.
Marcelio filosofija greitai subūrė bendraminčius – kartu su trimis kitais panašiai mąstančiais vyndariais jis tapo garsiojo (nors oficialiai neegzistuojančio) klubo „The Gang of Four“ nariu. Šis judėjimas atgaivino Božolė regiono reputaciją, ilgą laiką buvusią susietą su pigiu, skubiai pagaminamu Beaujolais Nouveau, ir grąžino jam vietą tarp aukštos kokybės Prancūzijos vynų.
Po netikėtos Marcelio mirties 2010 metais vyninės valdymą perėmė jo vaikai Camille ir Mathieu, toliau puoselėdami tėvo viziją. Ūkis dirba pagal biodinaminius ir ekologiškus principus, o vyninėje laikomasi minimalaus įsikišimo filosofijos – fermentacija vyksta natūraliai, be pridedamų mielių, o sulfitai naudojami itin saikingai.
Vyno stilius
Marcel Lapierre vynai garsėja natūralumu, tyrumu ir išraiškingu ‘Gamay’ vynuogių charakteriu. Tai šilti, vaisiški, bet kartu rafinuoti vynai, puikiai atspindintys Morgon terroir.
Prestižiniai vynuogynai
Ūkis dirba su senais ‘Gamay’ vynmedžiais Morgon apeliacijoje, iš kurių kai kuriems daugiau kaip 60 metų.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Vynai fermentuojami natūraliai, naudojant angliarūgštinę maceraciją ir natūralias mieles. Brandinimas vyksta didelėse naudotose ąžuolo statinėse, kad būtų išsaugotas šviežias vaisių charakteris.
Marcel Lapierre vynai yra malonūs gerti jauni dėl savo ryškaus vaisiškumo, tačiau turi potencialą gražiai bręsti 5–10 metų, įgaudami daugiau kompleksiškumo ir rafinuotumo akcentų.