Baltasis sausas
Vienas subtiliausių pietinės Ronos baltųjų vynų, sukurtas garsiojo Emmanuel Reynaud – legendinio Château Rayas vyndario.
Aromate atsiveria nokių kriaušių, baltųjų persikų ir apelsinų žiedų natos, lydimos medaus, žolelių, švelnaus migdolo bei vaško akcentų. Kvapas subtilus, bet turtingas – jame dera vaisių švarumas ir lengvas oksidacinis tonas, suteikiantis vynui išskirtinio charakterio bei autentiškumo.
Burnoje vynas vidutinio kūno, su kremiška tekstūra ir gyva, bet apvalia rūgštimi. Skonyje juntamas džiovintų vaisių, gėlių medaus, švelnių prieskonių bei minerališko sūrumo derinys, pereinantis į ilgą, šiek tiek riešutinį poskonį. Tai vynas, kuris atskleidžia savo sluoksnius lėtai – kiekvienas gurkšnis tampa nauju atradimu.
Vynuogės auginamos Vaucluse regione, aplink Sarrians kaimelį, kur molio ir kalkingo dirvožemio derinys bei saulėtas, bet vėjuotas Viduržemio klimatas leidžia pasiekti natūralią brandą ir koncentraciją. Derlius renkamas rankomis, fermentacija vyksta su natūraliomis mielėmis, nenaudojant perteklinės technologinės intervencijos.
Brandinimas atliekamas senose ąžuolo statinėse, kur vynas įgauna švelnų oksidacinį atspalvį ir riešutišką gilumą – būdingą Emmanuel Reynaud stiliui.
Patiekimo rekomendacija: 10–12 °C temperatūroje, su keptais jūros ešeriais citrinų svieste, vištiena su baltųjų grybų padažu arba brandintu „Beaufort“ sūriu.
Pasislėpęs pačioje Châteauneuf-du-Pape širdyje, toli nuo garsiųjų regiono vynuogynų, įsikūręs Château Rayas, kurio vardą vyno mėgėjai taria su pagarba, šis ūkis spindi išskirtinumu. Skirtingai nuo galingų, saulės nutviekstų kaimynų, „Rayas“ gamina vynus pasižyminčius gniaužiančiu subtilumu, tyrumu ir ilgaamžiškumu.
Kuo Rayas toks unikalus? Pirma – išskirtinis jo terroir. Didžiąją Châteauneuf-du-Pape dalį apibūdina dideli, karštį sulaikantys akmenys, o Rayas auga smulkaus smėlio dirvožemyje, todėl jo vynai elegancijos atžvilgiu labiau primena Burgundiją nei Roną. Antra – ūkiui būdingas nepajudinamas tradicijų laikymasis. Mįslingojo Emmanuelio Reynaud vadovaujamame ūkyje taikomi senoviniai metodai – ilgas brandinimas senovinėse statinėse ir minimalus įsikišimas.
Vyno širdį sudaro Rayas Rouge – 100% Grenache šedevras, kuris prieštarauja nuomonei, kad Châteauneuf-du-Pape vynai turi būti taniniški ir ar net gyvuliški. Vietoj to, jis subtiliai kvepia, yra šilkinis ir užburiančiai kompleksiškas, išsiskleidžiantis per dešimtmečius. Retas Rayas Blanc – Clairette ir Grenache Blanc mišinys – taip pat užburia sodo vaisių, prieskonių ir mineralų sluoksniais.
Dėl ribotos gamybos apimties ir beveik mitinės reputacijos „Château Rayas“ išlieka vienu iš labiausiai ieškomų vynų pasaulyje – neįtikėtinas, viliojantis ir vertas legendos.