Baravykų karpačas
Paskelbta: 2019-09-03
Šių metų rugsėjis gausus baravykų. Vienas iš rečiau ruošiamų, tačiau ypač gerai patį šviežiai surinkto grybo skonį išryškinančių patiekalų yra baravykų karpačas. Vyno ekspertas Petras Jarašūnas dalijasi savo baravykų karpačo receptu.
Reikės:
300 g ypač šviežių baravykų (geriausi nedideli, kuo storesniais kotais),
100 g šviežių gražgarsčių,
40 ml alyvuogių aliejaus,
10 ml sojų padažo,
7 ml tiršto balzaminio Modenos acto,
Žiupsnelio druskos kristalų,
Šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Baravykus nuvalyti šepetėliu ir sausu skudurėliu. Neplauti vandenyje, nes grybai – kaip kempinės, tuoj pat prisigers vandens ir praras traškumą. Į serviravimo lėkštę sudėkite salotas. Itin aštriu peiliu atsargiai supjaustykite grybus plonomis skiltelėmis ir išdėliokite ant salotų.
Sumaišykite stiklinėje alyvuogių aliejų, sojų padažą ir balzaminį actą.
Likus maždaug 5 min. Iki ragavimo apšlakstykite padažu grybus. Negausiai apibarstykite druskos kristalais bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Prie šio patiekalo tiks vidutinio intensyvumo baltasis vynas bei šampanas: Weingut Wimmer-Czerny Fumberg Gruner Veltliner Wagram 2017 arba Champagne Pol Roger Brut Reserve NV.
Jei iš likusių baravykų nuspręstumėte ruošti rizotą, prie jo rekomenduoju ąžuolo statinėse brandintą baltąjį vyną Domaine Rolet Chardonnay Arbois AOC 2015 arba Planeta Chardonnay Sicilia DOC 2018. Taip pat labai siūlau pabandyti ir derinį su sausuoju cheresu Bodegas Valdespino Inocente Fino Jerez DO.
Likerinis šeris
Bodegas Valdespino Inocente Fino Jerez DO
- Ispanija
-
- Palomino
-
- Vaisiškas, sausas pastiprintas
- 0,75
Putojantis
Champagne Pol Roger Brut Reserve NV
- Prancūzija
-
- Chardonnay - 34%
- Pinot Meunier - 33%
- Pinot Noir - 33%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5%