Beaujolais Nouveau – Jauno božolė šventė, suburianti visą vynininkų pasaulį
Paskelbta: 2025-11-13
Kasmet lapkričio trečiąjį ketvirtadienį pasaulis šaukia: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! – Atvyko jaunas božolė!
Tai tradicija, gimusi Burgundijos pietuose, kai vyndariai po derliaus pabaigos skubėdavo paragauti ką tik gimusio vyno. Vos kelias savaites pasifermentavęs vynas iš ‘Gamay’ vynuogių spinduliuoja vaisiškumu, gaivumu ir džiaugsmu – tarsi pats rudeninis šventės kvapas.
Iš vietinio Liono kaimo papročio ši šventė išaugo į pasaulinį reiškinį ir dabar švenčiama nuo Paryžiaus iki Tokijo, nuo Niujorko iki Vilniaus. Tai diena, kai vynas kviečia ne analizuoti, o švęsti gyvenimą, draugystę ir naują derlių.'
Kaip viskas prasidėjo
Božolė regionas (Beaujolais) – tai kalvota žemė tarp Liono ir Burgundijos, kur daugiausia auginamos žaismingos, vaisiškos ‘Gamay’ vynuogės. Anksčiau vietiniai vyndariai šį vyną gamino tik savo malonumui – švęsti derliaus pabaigai ir paragauti, ką davė metai.
Tačiau 1951 m. Prancūzijos valdžia oficialiai leido prekiauti jaunu božolė vos po kelių savaičių fermentacijos. Šitaip gimė „Beaujolais Nouveau“ – vynas, kuris net nespėja susenti!

Nuo kaimo vakarėlio iki pasaulinio reiškinio
Šeštajame–septintajame dešimtmetyje Liono restoranai ir vyno barai ėmė varžytis, kas pirmiau pristatys jauną božolė. Buteliai buvo gabenami dviračiais, motociklais, net oro balionais – lenktynės tapo legenda!
Vėliau įžvalgūs prekybininkai, tokie kaip Georges’as Duboeufas, pavertė šią regioninę šventę pasauliniu renginiu. Šiandien Jauno božolė šventė švenčiama 150 šalių, o milijonai vyno mėgėjų kasmet laukia tos dienos, kai galima ragauti pirmąjį metų vyną.
Kuo ypatingas božolė
Božolė išsiskiria savo karbonine maceracija – uogos fermentuojamos nesutraiškytos, todėl vynas įgauna stulbinančio vaisiškumo, primenančio aviečių, bananų, vyšnių ir gėlių aromatus.
Tai vynas, kuris džiugina savo lengvumu, žaismingumu ir šviežumu, o ne rimtumu.
.jpg)
Kodėl božolė vis dar žavi
Božolė šventė yra vyno pasaulio atokvėpis nuo rimtumo. Ji primena, kad vynas – tai ne tik prestižas ar etiketas, bet ir gyva emocija, metų ciklo šventė, pasidalijimas džiaugsmu.
Kiekvienas butelis yra tarsi laiškas iš derliaus metų – trumpalaikis, bet kupinas energijos.
Božolė šventė kviečia ne analizuoti, o mėgautis. Tai tarsi pirmas sniegas ar pavasario vėjas – greit praeinantis, bet nepaprastai laukiamas. Tad kai išgirsite šventės šūksnį – Beaujolais Nouveau est arrivé!, prisiminkite – tai ne tik vynas. Tai džiaugsmo sezonas taurėje!
Lione vyksta božolė festivalis „Les Sarmentelles“, trunkantis 5 dienas, kurio metu rengiamos eitynės, koncertai, ugnies šou ir vidurnakčio „vyno paleidimas“. Pirmasis butelis simboliškai atidaromas vidurnaktį ( iš trečiadienio į ketvirtadienį) – tą akimirką prasideda božolė sezonas visame pasaulyje.

Beaujolais, Villages ir Cru – trys prancūziško vyno kokybės lygiai
Božolė regioną prancūzai suskirstę į tris zonas:
- Beaujolais Cru – kalvotas granitinio dirvožemio rajonas, suskirstytas į dešimt Cru kaimelių: Saint Amour, Chénas, Juliénas, Fleurie, Morgon, Moulin-à-Vent Chiroubles, Règniè, Brouilly, Côte de Brouilly (5940 ha). Prancūzijoje tik geriausią vyną gaminantiems kaimeliams suteikiama teisę rašyti savo pavadinimą ant butelio etiketės.
- Beaujolais Villages AOP – kalvotos zonos aplink Cru kaimelius (3828 ha). 59 komunos, kurių vardai šiandien žinomi tik vietiniams. Tačiau iš tokių 1988 metais iškilo paskutinysis Cru – Regnie. Kalvotas dirvožemis su šiek tiek granito leidžia padaryti gana koncentruotą, tačiau ne tokį gerą vyną, kaip Cru.
- Beaujolais AOP – likusi regiono dalis ir ypač pietūs netoli Liono, kurioje daug kalkingo dirvožemio (4724 ha). Tai bendrinė apeliacija, apimanti visą regioną. Taigi ir vynas čia paprasčiausias, pigiausias, mažiausiai išreiškiantis terroir. Didžioji dalis „Beaujolais Nouveau“ pagaminama būtent čia.
Dešimt Cru kaimelių išskirti ne veltui – jie ne tik įsikūrę ant geriausiai ‘Gamay‘ vynuogių veislei tinkančio granitinio dirvožemio, bet kiekvienas turi labai ryškių, individualių ypatybių: varijuoja taninų kiekis ir gaivumas, gėliškų aromatų intensyvumas ir prieskoniškumas.
Raudonasis sausas
Cyril Coperèt La Madone Fleurie AOP 2023
-
Prancūzija
- Božolė/Fleurie AOP
-
- Gamay - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 L 14%
Raudonasis sausas
M.C. Lapierre Raisins Gaulois 2023
-
Prancūzija
- Božolė
-
- Gamay - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 L 12,5%
Raudonasis sausas
Château de la Terrière Brouilly AOP 2022
-
Prancūzija
- Božolė/Brouilly AOP
-
- Gamay - 100%
- 0,75 L 13,5%
Raudonasis sausas
M.C. Lapierre Raisins Gaulois 2024
-
Prancūzija
- Božolė
-
- Gamay - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 L 12%
Raudonasis sausas
Château de Javernand Vieilles Vignes Chiroubles AOP 2022
-
Prancūzija
- Božolė/Chiroubles AOP ( Cru Beaujolais)
-
- Gamay - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 L 13%
Raudonasis sausas
Château de Javernand Indigene Chiroubles AOP 2022
-
Prancūzija
- Božolė/Chiroubles AOP
-
- Gamay - 100%
- 0,75 L 13%
Raudonasis sausas
Armand Heitz Julienas AOC 2022
-
Prancūzija
- Božolė/Juliénas AOC
-
- Gamay - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 L 13,5%
Raudonasis sausas
M.C. Lapierre Morgon AOC 2023
-
Prancūzija
- Božolė/Morgon AOC
-
- Gamay - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 L 13,5%
Raudonasis sausas
M.C. Lapierre Camille Roche du Py Morgon AOC 2023
-
Prancūzija
- Božolė/Morgon AOC
-
- Gamay - 100%
- 0,75 L 13,5%
Raudonasis sausas
M.C. Lapierre Morgon Cuvee Marcel MMXIX 2024
-
Prancūzija
- Božolė
-
- Gamay - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 L 13%