Kekerinis ir vytintų uogų vynas - kuo jie ypatingi?
Paskelbta: 2025-10-14
Kekerinis vynas ir kilniojo puvinio poveikis
Kekerinis vynas – tai desertinis vynas, gaminamas iš vynuogių, kurias paveikė kilnusis puvinys (Botrytis cinerea). Ši reta gamtos dovana atsiranda tik tada, kai rytais formuojasi rūkas, o dienos būna šiltos ir sausos. Tokios sąlygos leidžia grybeliui prasiskverbti į uogos odelę ir išgarinti dalį vandens, koncentruojant cukrų, rūgštis ir skonines medžiagas.
Uogos vynui renkamos rankomis, po kelis kartus per sezoną, nes ne visos noksta ar „kekerėja“ vienu metu. Iš šių koncentruotų, beveik razinų pavidalo vynuogių išspaustos sultys yra labai tirštos ir saldžios, todėl fermentacija vyksta lėtai, o vynas išlaiko natūralų cukraus likutį.
Rezultatas – sodrus, kompleksiškas, ilgaamžis vynas, kuriame puikiai dera saldumas ir gaivi rūgštis.
Kekerinis vynas garsėja medaus, džiovintų abrikosų, apelsinų žievelių, persikų, šafrano, bičių vaško ir riešutų aromatais. Laikui bėgant vynas įgauna dar daugiau karamelės, medaus ir saldžių prieskonių natų.
Kekeriniai vynai gaminami tik keliose pasaulio vietose, kur susidaro tinkamas mikroklimatas:
- Sauternes (Bordo, Prancūzija) – klasikinis pavyzdys, gaminamas iš Sémillon, Sauvignon Blanc ir Muscadelle vynuogių.
- Tokaji Aszú (Tokajus, Vengrija) – legendinis vynas iš Furmint vynuogių, garsėjantis minerališkumu ir ilgaamžiškumu.
- Trockenbeerenauslese (Vokietija, Austrija) – vynas, pasižymintis išraiškinga rūgštimi ir sodriu aromatu, gaminamas iš Riesling, Welschriesling , Chardonnay, Scheurebe .
Baltasis saldus
Oremus Tokaji Late Harvest 2019 0,5L
-
Vengrija
- Tokajus
-
- Furmint
- Sárgamuskotály
- Zeta
- ...
-
- Vaisiškas saldusis
- 0,5 L 12%
Saldusis saldus
Château Barbier Sauternes AOC 2016
-
Prancūzija
- Bordo/Sauternes AOC
-
- Sauvignon Blanc - 10%
- Semillon - 90%
-
- Jaunatviškas kekerinis saldusis
- 0,75 L 13,5%
Saldusis saldus
Kracher TBA No. 3 Chardonnay 2013 0,375L
-
Austrija
- Burgenlandas
-
- Chardonnay - 100%
- 0,375 L 12%
Vytintų uogų vynas – stilių įvairovės paletė
Vytintų uogų vynas – late harvest, spatlese, vendage tardive, vendemia tardiva, vin de paille, recciotto, vin santo, jerez pedro himenez ir kaip tik jis nevadinamas. Tai visiems kraštams prieinamas saldaus vyno gamybos būdas, todėl ir stilių įvairovė tokia pat kaip vynuogių ir kilmės vietų.
Vynuogių vytinimas gali vykti vynuogyne. Sausas, saulėtas oras tai leidžia daryti Graikijos Santorinio saloje, kur gimsta „Vin Santo Santorini“, ar Andalūzijoje, kur daromas „Jerez Pedro Ximenez“. Cukraus koncentracija lengvai siekia 300 g/l ir daugiau – tikras tamsus nektaras.
Jei oras nekoks, vyndariai vytinimo imasi vyninėje. Jura regione Prancūzijoje vynuogės vytinamos ant šiaudinių demblių ir iš jų gaminamas Vin de Paille (šiaudų vynas). Italijoje, Venete, raudonosios vynuogės keturis mėnesius vytinamos didelėse ventiliuojamose patalpose, tada iš jų gaminamas saldusis Valpoličelos rečiotas (Reciotto dela Valpolicella) arba sausa amaronė.
Tie, kas negali vynuogių vynuogyne vytinti ilgai, skina kiek vėliau, kai jos jau būna pradėjusios vysti, džiūti. Iš jų gaminamas vėlyvojo skynimo vynas: spatlese, late harvest, vendage tardive, arba pavadinamas „Vin santo“, „Vin de Constance“ ir panašiai.
Toks vynas kvepės ir šviežiais, ir džiovintais vaisiais, o saldumo lygis priklausys nuo vyndario sumanymo.
Pastiprintas saldus
Bodegas Valdespino El Candado Pedro Ximenez Jerez DO
-
Ispanija
- Chereso kraštas/Jerez DO
-
- Pedro Ximénez - 100%
-
- Labai saldus, tamsus subrendęs pastiprintas
- 0,75 L 17%
Saldusis saldus
Domaine Rolet Arbois Vin de Paille AOC 2015 0,375L
-
Prancūzija
- Jura/Arbois AOC
-
- Chardonnay - 34%
- Poulsard - 33%
- Savagnin - 33%
-
- Vaisiškas saldusis
- 0,375 L 15,5%
Saldusis saldus
Domaine Sigalas Vin Santo PDO 2016 0,5L
-
Graikija
- Santorini/Santorini PDO
-
- Aidani
- Assyrtiko
-
- Subrendęs saldusis
- 0,5 L 10%