Baltasis sausas
Šiam vynui daryti skirtos ‘chardonnay‘ vynuogės auginamas netoli Lons Le Saunier esančiose kalvose, kurių dirvožemis pasižymi žvaigždės formos fosilijomis, vadinamomis pentakrinu.
L'étoile fermentuojamas statinėse, kuriose iki išpilstymo į butelius vynas brandinamas dar vienerius metus.
Aromatinės savybės atsiskleidžia per subtilius džiovintų vaisių, migdolų ir žemės riešutų kvapus. Paletėje dominuoja nokių sodo obuolių, citrinų ir kriaušių kvapai. Vynui kompleksiškumo suteikia kremiška tekstūra ir ilgai išliekantis jūros sūrstelėjimo poskonis.
Tiekti 12 - 14 °C prie omaro, jūros lydekos, keptos anties su obuoliais arba skrudintos vištienos.
Domaine Rolet was founded in 1942 by Désiré Rolet before being passed on to his children. Today, the Domaine's vines average 45 years old and span 65ha across the Jura region of Eastern France, with vineyards in the AOCs of Arbois, Cotes du Jura, l'Etoile, and Chateau-Chalon.Classic Jura varieties are planted across steep slopes on appropriate soils; Chardonnay (light marls), Savagnin (grey marls), Poulsard (red & blue marls), Trousseau (heavy gravels) and Pinot Noir (light marls). Vines are tended through organic farming practices, and hand-harvested each year producing yields between 15-50 hl. Further sorting ensures that only the best quality grapes are seen through to barrel. Most wines are aged for around 18 months in oak, replacing a quarter of their barrels each year.The resulting wines have gained the Domaine a reputation for excellence with wine professionals and drinkers alike with their purity and concentration.