1–6 iš 6
‘Savagnin’ – sena ir reta baltoji vynuogė, auganti daugiausia Prancūzijos Jura regione, šalia Šveicarijos sienos. Tai viena autentiškiausių šio regiono veislių, geriausiai žinoma kaip pagrindinė garsiojo vin jaune (geltonojo vyno) sudedamoji dalis. Vynuogės bręsta lėtai ir ilgai, todėl sukaupia daug natūralių rūgščių, išlaiko aromatinį intensyvumą ir leidžia gaminti ilgaamžius vynus. Savagnin vynai pasižymi sodria struktūra, mineralumu ir kompleksiniu skoniu.
Šios veislės aromatuose dažnai atsiskleidžia riešutai, džiovinti vaisiai, prieskoniai, kartais net sūrumo ar sūrio užuominos – ypač kai vynas brandinamas po sluoksniu mielių (vadinamu „voile“). Toks brandinimas gali trukti šešerius ir daugiau metų, o rezultatas – unikalus, oksidacinio stiliaus vynas su itin ilgu poskoniu. Be garsiojo vin jaune, ‘Savagnin’ taip pat naudojamas ramesniems ar lengviau prieinamiems vynams, kurie atskleidžia citrusų, obuolių, mineralų bei subtilų prieskonių profilį.
Skaityti daugiauBaltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
‘Savagnin’ yra universalus vynas. Jis puikiai dera su regioniniais Jura patiekalais, tokiais kaip comté sūris, grybų troškiniai, kepta vištiena su garstyčiomis ar triušiena. Stipresnio skonio vin jaune taip pat derinamas prie azijietiškos virtuvės, ypač su kario ar sojos pagrindu ruoštomis jūros gėrybėmis. Brandesni, oksidaciniai vynai dera net ir su foie gras ar brandintu sūriu.
Ši vynuogė vis dažniau atrandama iš naujo – tiek natūralaus vyno kūrėjų, tiek gurmanų, ieškančių kitokio skonio. Nors jos plotai nedideli, ‘Savagnin’ – tai vynuogė, kuri išsiskiria ne kiekiu, o charakteriu. Tiems, kurie ieško autentiškumo, gylio ir neeilinės vyno patirties, šis vynas bus tikras atradimas.