Raudonasis sausas
Ieškantiems vyno, kuriame susilieja gili tradicija ir modernus meistriškumas, „Aalto Ribera del Duero DO 2022“ yra išskirtinis pasirinkimas – šis vynas įkūnija Ribera del Duero regiono terroir turtingumą ir yra itin vertinamas dėl savo elegancijos, tvirtos struktūros bei puikaus balanso, todėl puikiai tiks tiek gurmanams, tiek kolekcininkams.
Šis vynas pagamintas iš senų, 40–80 metų amžiaus „Tinta Fina“ (Tempranillo) vynmedžių uogų, kurios suteikia vynui koncentraciją ir gylį, atspindėdamos ilgametę regiono vynuogininkystės patirtį.
Vynas kilęs iš Ribera del Duero regiono, garsėjančio savo kalkakmenio, molio ir žvyro dirvožemiu bei kontinentiniu klimatu su dideliais dienos ir nakties temperatūrų svyravimais, kas užtikrina vynuogių intensyvumą ir subalansuotą rūgštį; 2022 m. derlius išsiskiria puikiu uogų prinokimu ir harmonija.
Aromate dominuoja koncentruoti raudonų uogų – vyšnių, aviečių – kvapai, papildyti subtiliomis prieskoniškomis ąžuolo natomis, kurios atsiskleidžia dėl 18 mėnesių brandinimo prancūziško ir amerikietiško ąžuolo statinėse, suteikiančiose vynui sudėtingumo ir elegancijos.
Skonyje vynas yra tvirtos struktūros, tačiau elegantiškas ir puikiai subalansuotas, pasižymintis švelniu, minkštu profiliu, kuriame koncentruoti vaisių skoniai persipina su šilkiniu taninų pojūčiu ir ilgai išliekančiu prieskonių poskoniu.
Šis vynas turi potencialą brandintis dar 10–15 metų, laikui bėgant atskleisdamas dar sudėtingesnius odos, tabako ir vanilės aromatus.
Tiekti 14 - 16°C temperatūros, idealiai tinka prie jautienos ar erienos kepsnių, ypač keptų ant grotelių, taip pat ir prie žvėrienos patiekalų.
Įkūrimas ir vizija
Bodegas Aalto (oficialus pavadinimas — Aalto Bodegas y Viñedos) buvo įkurta 1999 metais garsenybių vyno pasaulyje — Mariano García, ilgą laiką dirbusio techniniu direktoriumi Vega Sicilia, ir Javier Zaccagnini, tuometinio Ribera del Duero apeliacijos direktoriumi. Jų tikslas – kurti vynus su aiškia individualybe, atspindinčią terroir įvairovę, ir suteikiant maksimalų sudėtingumą bei pusiausvyrą.
2006 m. prie projekto prisijungė Masaveu ir Nozaleda šeimos, turinčios plačią patirtį vyno gamybos pramonėje.
Vynai ir strategija
Bodegas Aalto valdo apie 130 ha senų (40–100 metų) „Tinto Fino“ (Tempranillo) vynuogynų, suskirstytų į daugiau nei 200 skirtingų augaviečių, esančių 9 savivaldybėse Ribera del Duero regione. Šios vietovės apima skirtingus dirvožemio tipus ir mikroklimato sąlygas, kas leidžia kurti sudėtingas, daugiaplanes vyno kompozicijas.
Vynuogės auginamos be herbicidų ar cheminių trąšų, laikantis griežtų kokybės standartų, o derlius yra mažas – tai leidžia pasiekti itin intensyvų skonį.
Vyninės pastatas ir gamybos filosofija
Pirmoji Bodegas Aalto gamybos vieta buvo nuomojama Roa mieste (nuo 1999 iki 2004 m.), o vėliau — Quintanilla de Arriba savivaldybėje pastatyta savo vyninė. Pirmoji statybos fazė baigta 2005 m., antroji – 2016 m. Architektūra – moderni, minimalistiška, harmoningai įsiliejusi į vietovę.
Į gamybos procesą įtraukta technologiškai pažangi fermentacija (nerūdijantis plienas, cementas, ąžuolas), bet kartu — didelis dėmesys vynuogių autentiškumui, minimali intervencija.
Pagrindiniai vynai
Bodegas Aalto gamina dviejų pagrindinių etikečių vynus:
Aalto – pagrindinė linija, vynas brandintas ąžuolo statinėse (apie 30–70 % naujos). Vynai kompleksiški, puikaus balanso.
Aalto PS (Pagos Seleccionados) – „flagiškas“ vynas, gaminamas tik iš geriausių atskirų vynuogynų kiekvienais metais. Brandinamas visiškai naujose prancūziško ąžuolo statinėse ir paprastai turi intensyvesnę struktūrą bei didelį brandinimo potencialą.
Pripažinimas ir įvertinimai
Aalto vyninė dažnai patenka tarp 100 geriausių pasaulio vyninių pagal kritikų Michel Bettane ir Thierry Desseauve vertinimus.
Kritikai, įskaitant Robert Parker ir Wine Spectator, nuolat vertina tiek Aalto, tiek Aalto PS etiketes aukštais balais (paprastai virš 90/100).