Ampeleia Rosato Toscana IGT 2022 – tai biodinaminis rožinis vynas iš vakarinės Toskanos, kuris sužavės savo sultingumu, gaivumu ir elegancija. Vynas, kurį norisi ne tik ragauti, bet ir išgirsti.
Vynas pasižymi sodria rožine spalva ir išraiškingu aromatu, kuriame juntami raudonųjų apelsinų, džiovintų citrusinių žievelių, cinamono ir keptų obuolių natos. Skonis – gaivus, su ryškia rūgštimi, smulkiais taninais ir ilgai išliekančiu vaisišku poskoniu.
Vynuogės 'Alicante Nero' ir 'Carignano' auginamos Maremos kalvose, 250 m aukštyje virš jūros lygio, raudonai rudo molio, smėlio ir kalkakmenio dirvožemyje su apvaliais akmenimis, būdingais Ronos slėniui. Vynas fermentuojamas ir brandinamas 6 mėnesius betoninėse talpose, siekiant išlaikyti maksimalų šviežumą ir terroir išraišką.
Pagaminta tik 5 000 butelių.
Rekomenduojame tiekti 10 - 12 °C prie picų, pastos, rizoto su jūros gėrybėmis patiekalų.
Copper color in the glass. A tight nose, restrained and reductive, focused on red apples and fresh plums. The palate shows crunchiness, fierce tannins, crisp acidity and a light body. With just 11.5% of alcohol, it is very easy to drink. Ready now.
Visai šalia Tirėnų jūros ir viduramžių Roccatederighi miestelio kalvų, vakarinėje Toskanoje įsikūrusi vyninė Ampeleia – tai šiuolaikinės biodinaminės vyndarystės pavyzdys, kuriame tradicija dera su jaunatviška energija ir inovacijomis.
Vyninė buvo įkurta 2000-ųjų pradžioje, o jos širdimi tapo Marco Tait – charizmatiškas vyndarys, perėmęs ūkio valdymą būdamas vos 22-ejų. Jo vadovaujama Ampeleia komanda – tai jauni, entuziastingi žmonės, siekiantys kurti natūralų, terroir atspindintį vyną, su pagarba aplinkai ir kraštovaizdžiui. Vyninė sparčiai perėjo nuo ekologinės prie biodinaminės praktikos, o šiuo metu sertifikuota kaip biodinaminis ūkis.
Vyno stilius
Ampeleia vynai pasižymi natūralumu, gaivumu, itin švaria aromatine išraiška. Ūkio pagrindą sudaro ‘Cabernet Franc’ vynuogių veislė, kuri, pasak vyndarių, geriausiai perteikia Roccatederighi teritorijos charakterį – nuo mineralinių šlaitų iki pakrantės brizų. Kiti vyninės perlai – Ronos slėniui būdingos veislės ‘Grenache’ (vietiniu vardu ‘Alicante Nero’), ‘Carignan’ ir ‘Mourvèdre’, kurios sukuria sultingus, gyvybingus vynus, tokius kaip Unlitro – stilingą, lengvą kasdienį raudonąjį vyną, išpilstytą į 1 litro butelius.
Vyninės vynuogynai
Ampeleia valdo įvairaus aukščio (nuo 200 iki 600 m virš jūros lygio) vynuogynus Maremos kalvose. Tokia įvairovė leidžia išgauti kompleksinius, elegantiškus vynus su aiškiu kilmės identitetu. Ūkyje taikomos tausojančios žemdirbystės praktikos: nenaudojami pesticidai, trąšos yra natūralios kilmės, o darbai atliekami vadovaujantis mėnulio ciklais.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Dauguma Ampeleia vynų brandinami betono ar didelėse ąžuolo statinėse, vengiant naujo ąžuolo įtakos. Tokiu būdu išlaikomas maksimalus vyno autentiškumas ir vaisiškumas. Nors šie vynai puikiai atsiskleidžia jauni, daugelis jų turi ir brandinimo potencialą, ypač aukštesnės kokybės raudonieji.
Šiandien Ampeleia laikoma viena iš įdomiausių biodinaminių vyninių Toskanoje, kuri įkvepia tiek savo vyno kokybe, tiek vertybiniais principais – atvirumu, bendruomeniškumu ir giliu ryšiu su gamta.