1–21 iš 21
Vienas garsiausių ir labiausiai gerbiamų Italijos vyno vardų, dažnai vadinamas „vynų karaliumi ir karalių vynu“. Šis prestižinis raudonasis vynas gaminamas Pjemonte, Italijos šiaurėje, pietvakarinėje Langės (Langhe) kalvų dalyje, aplink Barolo, La Morra, Monforte d’Alba, Serralunga d’Alba ir Castiglione Falletto miestelius.
Pagrindinė ir vienintelė leistina veislė – ‘Nebbiolo’, viena kilmingiausių Italijos vynuogių, garsėjanti aukštu rūgšties kiekiu tvirtais taninais ir gebėjimu ilgai bręsti. Būtent čia ji atskleidžia visą savo potencialą – elegancijos, galios ir kompleksiškumo pusiausvyrą.
Klimatas – kontinentinis, su vėsiais rudenimis ir ilga, saulėta vasara. Rytinės ekspozicijos šlaitai užtikrina tolygų prinokimą, o miglotos Langės kalvos (nuo žodžio nebbia – „rūkas“) padeda išlaikyti aromatinį šviežumą ir struktūrą.
Dirvožemiai Barolo zonoje yra įvairūs, tačiau pagrindiniai – Tortoniano marlė (turtinga kalkakmeniu ir moliu, suteikianti švelnesnius, elegantiškus vynus – dažniausiai La Morra ir Barolo) bei Helvetiano smėlingas molis (Serralunga, Monforte – tvirtesni, struktūriškesni vynai).
Barolo aromate atsiskleidžia rožių žiedų, gėlių, džiovintų vyšnių, tabako, odos, trumų ir prieskonių natos, kurios ilgainiui evoliucionuoja į miško paklotės, dervos ir gudobelių niuansus.
Intensyvus, koncentruotas, tačiau visada elegantiškas. Taninai tvirti, bet rafinuoti, rūgštis ryški, o poskonis – ilgas, su mineraline ir šiek tiek dūmine pabaiga. Geriausi Barolo vynai gali bręsti 20 ir daugiau metų.
Skaityti daugiauRaudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Pagal reglamentą, Barolo turi būti brandinamas mažiausiai 38 mėnesius, iš kurių 18 – ąžuolo statinėse. „Riserva“ versijos – bent 62 mėnesius. Šis ilgas brandinimo laikotarpis suteikia vynui struktūrą, gilumą ir aromatinę harmoniją.
Barolo DOCG šiandien laikomas vienu iš pasaulio raudonojo vyno etalonų – tai ne tik Pjemonto, bet ir visos Italijos kultūrinis paveldas, jungiantis tradiciją, preciziškumą ir gamtos didybę taurėje.