Baltasis sausas
Billaud-Simon Les Vaillons Chablis 1er Cru 2023 – tai aukščiausios klasės Premier Cru vynas iš išskirtinio sklypo, pasižymintis gaiviu minerališkumu ir vaisių intensyvumu. Puikus pasirinkimas klasikinio Chablis stiliaus gerbėjams.
Vynas žėri ryškia auksine spalva su žalsvais atspalviais. Aromate atsiskleidžia sunokusių citrusinių vaisių, baltų gėlių ir titnago minerališkumas. Billaud-Simon Les Vaillons yra vidutinio kūno, rafinuotas, sultingas ir vaisiškas, išsiskiria gaivia rūgštimi ir ilgu, švelniai sūriu poskoniu.
Vynuogės auga pietrytinėje Kimmeridžio kalkakmenio šlaito dalyje, molingo žvirgždo dirvožemyje, kuris suteikia šiam ‘Chardonnay’ ryškų ir išskirtinį terroir charakterį.
Vynas 14–16 mėnesių brandinamas nerūdijančio plieno talpose, todėl išlaiko švarų, gaivų stilių be jokios ąžuolo įtakos.
Patiekti 10-12° prie šukučių sriubos gardintos šafranu, langustų putėsių arba ėriuko šlaunelių su levandomis.
Domaine Billaud‑Simon – viena seniausių ir įtakingiausių Chablis regione, įkurta dar 1815 m. Charles Louis Noël Billaud. Nuo 2014 m. ūkis priklauso Domaine Faiveley šeimai, tačiau išlaiko savo dviejų šimtų metų tradiciją ir stilių. Vynai garsėja rafinuotumu, struktūra ir grynu ‘Chardonnay’ charakteriu, reprezentuojančiu klasikinį Chablis stilių.
Vynuogynai
Ūkis valdo apie 17 hektarų – įskaitant 4 Grand Cru ir 4 Premier Cru sklypus (pvz., Montée de Tonnerre, Fourchaume, Vaillons) Vynmedžiai auginami ant Kimmeridžio kalkakmenio ir molio dirvožemių, suteikiančių vynui išskirtinį minerališkumą. Ūkis taiko tvarios praktikos metodus (pvz., rankinę derliaus atranką, minimalų herbicidų naudojimą).
Vyno stilius
Domaine stengiasi kurti švarų, minerališką Chablis, su puikiu rūgšties ir vaisiškumo balansu. Vynai – elegantiški, rafinuoti, išraiškingi tiek jauni, tiek subrendę. Fermentuojama nerūdijančio plieno talpose (kai kuriems Premier/Grand Cru – nedidelė dalis senų ąžuolo foudre statinių), taip išlaikant vaisių tyrumą ir subtilią ir minimalistinę ąžuolo integraciją .
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Pagrindiniai vynai be ąžuolo brandinami 14–16 mėn. nerūdijančio plieno talpose; tam tikros Premier/Grand Cru etiketes brandinamos dalinai sename ąžuole . Vynai yra skanūs jauni, tačiau turi brandos potencialą – 5–15 metų, o Grand Cru vynai – iki 20 metų.