Rožinis sausas
Rožinis vynas – 90 % ‘Tibouren’, 10 % ‘Grenache’
Clos Cibonne Cuvée Spéciale des Vignettes – vienas prestižiškiausių Provanso rožinių vynų, sukurtas iš itin senų ‘Tibouren’ vynmedžių derliaus. Tai išskirtinis, riboto kiekio vynas, atspindintis šios istorinės Cru Classé vyninės meistrystę ir gebėjimą kurti ilgaamžius, brandžius rožinius vynus.
Aromate atsiveria subtilus džiovintų citrusinių žievelių, džiovintų vaisių, žolelių, jūros vėjo ir švelnių prieskonių derinys. Skonis kompleksiškas, struktūriškas ir sodrus – juntamas minerališkumas, lengvi oksidacijos tonai bei ilgai išliekantis, rafinuotas poskonis.
Vynas gaminamas iš daugiau nei 60 metų amžiaus ‘Tibouren’ vynmedžių, auginamų ekologiškai tarp Maureso kalnų ir Viduržemio jūros. Šis unikalus terroir su molio-kalkakmenio dirvožemiu suteikia vynui savitą charakterį ir išraiškingą sūrumo natą.
Derlius renkamas rankomis ankstyvą rytą, siekiant išsaugoti maksimalų šviežumą. Vynuogės švelniai presuojamos, o fermentacija vyksta su laukinėmis mielėmis nerūdijančio plieno talpose. Vėliau vynas 12 mėnesių brandinamas po plona mielių plėvele (sous voile) šimtmečio senumo didelėse ąžuolo statinėse (foudres), kurios suteikia jam unikalų gylį ir tekstūrą.
Tiekti 10–12 °C. Puikiai dera prie tuno tartaro su sezamų aliejumi, keptos antienos su džiovintais vaisiais ar brandinto „Comté“ sūrio.
Įsikūrusi kalvotame kraštovaizdyje tarp jūros ir kalnų, Clos Cibonne išsiskiria savo autentiška rožinio vyno filosofija. Nors ši vyninė yra dalis plačiai žinomo Côtes de Provence regiono, ji eina savitu keliu – čia kuriami ilgai brandinami, išraiškingo stiliaus rožiniai vynai, pranokstantys įprastą šio stiliaus suvokimą. Užuot sekusi masinės gamybos tendencijomis, vyninė išlaiko istorinį charakterį, retą vynuogių veislę ir senovinę gamybos techniką, kuriai ištikimos lieka jau kelios kartos. Būtent šis nuoseklus savitumas pavertė Clos Cibonne viena geidžiamiausių kultinių vyninių Prancūzijoje.
Istorija ir tradicijos
Vyninės šaknys siekia XVIII a., kai 1793 m. ūkį įsigijo Roux šeima. Prieš tai jis priklausė Jean-Baptiste de Cibon, Liudviko XVI jūrų pajėgų kapitonui, tarnavusiam Amerikos nepriklausomybės kare. Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai, Jean-Baptiste pasitraukė į Gibraltarą, o jo žemes perėmė vietos ūkininkai – tarp jų ir Roux šeima. Būtent André Roux, XX a. pradžioje nusprendė vynuogyną skirti išskirtinai ‘Tibouren’ vynuogėms – retai, tačiau kilmingai Provanso veislei. Jo pastangos padėjo Clos Cibonne tapti viena iš nedaugelio vyninių, gavusių Cru Classé statusą 1955 m. Šiandien vyninę valdo penktos kartos Roux palikuonis Olivier Deforges, kuris atsakingas už ūkio perėjimą prie ekologinės ir biodinaminės vyndarystės.
Vyno stilius
Clos Cibonne specializuojasi brandinamuose rožiniuose vynuose, gaminamuose tradiciniu „oxidative aging“ metodu – 18 mėnesių brandinant vyną didelėse 100 metų senumo statinėse („foudres“) su „voile“ (mielių plėvele). Visi vynai fermentuojami su natūraliomis mielėmis, o dozė (jei taikoma) – itin minimali.
Prestižiniai vynuogynai
Clos Cibonne užima 15 hektarų vieno sklypo vynuogyną, nukreiptą į pietus, vos už kelių šimtų metrų nuo Viduržemio jūros. Vynuogės čia auga molingo-kalkingo dirvožemio šlaituose, kuriuose puikiai subalansuotas saulės kiekis ir jūrinis klimatas. Dauguma sodinukų yra daugiau nei 30 metų amžiaus, o pagrindinė vynuogių veislė – ‘Tibouren’, sudaro apie 90 % visos vyninės produkcijos. Likusi dalis skirta nedideliems ‘Grenache’, ‘Syrah’, ‘Clairette’ ar ‘Semillon’ plotams.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Clos Cibonne vynų išskirtinumas – tai jų gebėjimas brandinti ir tobulėti ilgus metus, priešingai nei dauguma Provanso rožinių vynų, skirtų greitam vartojimui. Dėl ilgos brandos su mielių plėvele vynai įgyja chereso tipo niuansų, tekstūros, ir gastronominio potencialo. Nors vynai jaučiasi puikiai jauni, jie pasiekia piką po 5–10 metų brandinimo, o geriausiais metais gali išsilaikyti ir ilgiau.