Raudonasis sausas
Raudonasis vynas – 100 % Pinot Noir
Reto rafinuotumo ir gilumo vynas – 2022 m. Domaine Bertagna Vosne-Romanée 1er Cru Les Beaux Monts – tai įtaigi vieno geidžiamiausių Burgundijos „Premier Cru“ terroir interpretacija.
Aromate atsiveria šviežių vyšnių, aviečių ir raudonųjų serbentų natos, kurias papildo subtilūs gėlių atspalviai ir ryški minerališkumo gija. Brandindamasis vynas įgauna švelnių kakavos natų, suteikiančių sodrumo ir elegancijos. Šio vyno skonis atsiskleidžia per sklandų ir puikiai struktūruota charakterį bei nugludintus taninus ir beveik tobulai atskleistą balansą.
Vynuogynas įsikūręs aukščiau prestižinio Échezeaux Grand Cru, netoli Richebourg, ant akmenuoto šlaito, padengto raudonu mineraliniu moliu, kuris užtikrina išskirtinį drėkinimą ir puikias sąlygas ‘Pinot Noir‘ vynuogių auginimui.
0,92 ha sklypas kruopščiai prižiūrimas viso sezono metu. Vynuogės skinamos rankomis, rūšiuojamos tiek vynuogyne, tiek vyninėje, o fermentacijai naudojamos tik natūralios mielės. Po šaltosios maceracijos vyksta 21–28 dienų fermentacija talpose, naudojant rankinius išmaišymus, kad būtų švelniai išgauta tinkama spalva ir skonio savybės.
Vynas brandinamas 15–18 mėnesių prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių 30 % yra naujos – tai suteikia vynui tekstūros ir kompleksiškumo, kartu išlaikant vaisiaus švarumą ir terroir autentiškumą.
Patiekti 16–18 °C temperatūroje, kad atsiskleistų visas aromatų spektras ir aksominė struktūra. Tai vynas, kuriame dera galia ir preciziškumas – puikiai tinka su antienos krūtinėle vyšnių padaže, kepta žąsimi ar veršienos nugarine su grybų padažu.
Vougeot komunoje, garsiajame Prancūzijos Burgundijos regione įsikūręs, istorinis Domaine Bertagna didžiuojasi vynuogynais, kurių praeitis glaudžiai susijusi su cistersų vienuoliais iš netoliese esančios Cîteaux abatijos. Būtent šie vienuoliai XII amžiuje išgarsėjo įkūrę „Clos de Vougeot“. Tačiau šiuolaikinę „Bertagna“ ūkio istoriją nuostabiai suformavo penktosios kartos vyndariai – Reh šeima.
Nors Reh šeima valdo kelis vyndarystės verslus visame pasaulyje, įskaitant ir žinomą „Reichsgraf von Kesselstatt“ Vokietijos Moselio-Saro-Ruerio regione, jų įtaka Burgundijoje nuolat augo nuo 1954 metų. Guntheris Rehas įsigijo „Domaine Bertagna“ 1982 metais, o jo energinga dukra Eva Reh perėmė ūkio valdymą 1988 metais.
Vyno stilius
Vadovaujant Evai, „Domaine Bertagna“ ypatingai daug dėmesio skyrė fermentacijos technologijoms ir moderniam vynuogynų valdymui. Jos vyndarystės filosofija pabrėžia terroir išraišką, vaisių grynumą, intensyvius aromatus, eleganciją ir ilgaamžiškumą bei subtilią ąžuolo įtaką. Tai preciziški Burgundijos vynai, puikiai išreiškiantys klasikinį stilių.
Prestižiniai vynuogynai
„Domaine Bertagna“ įsikūrusi 18-oje skirtingų Burgundijos aukštai vertinamo Côte de Nuits regiono apeliacijų, iš kurių 12 yra „Premiers Crus“ ir „Grands Crus“. Ši kokybė ir įvairovė įtvirtino ūkio vietą tarp aukščiausio lygio Burgundijos vynuogynų.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Evos pastangos buvo gausiai apdovanotos daugybe 90 ir daugiau balų įvertinimų iš pirmaujančių JAV vyno industrijos leidinių. Nors pripažinimas yra malonus, Evos dėmesys išlieka sutelktas į išskirtinių vynų kūrimą, kurie kuo gryniausiai išreikštų savo kilmę – tai toliaregiškos lyderės, turinčios aukščiausius kokybės standartus, ženklas. Šie vynai pasižymi ne tik puikia dabartine kokybe, bet ir žymiu brandinimo potencialu.