Baltasis sausas
Felton Road Block 2 Chardonnay Central Otago 2023 – vieno sklypo „Chardonnay“ iš rytiniame šlaite įsikūrusio „Block 2“ vynuogyno.
Aromate skleidžiasi geltonieji kaulavaisiai (persikas, abrikosas), citrinmedžio žiedai ir subtili klinties minerališka nata. Burnoje vynas apvalus, švelnios, kreminės tekstūros, su ką tik prinokusių persikų, obuolių ir šeivamedžio žiedų skoniais, kuriuos palaiko vidutinio intensyvumo, vaisiška rūgštis. Poskonis ilgas, o ąžuolo įtaka subtili ir puikiai integruota.
Vyndarystė paremta gravitaciniu principu: ką tik išspaustos sultys be siurblių nukreipiamos į ąžuolo statines. Fermentacija ir malolaktinis virsmas vyksta su laukinėmis mielėmis, lėtai ir natūraliai. Po fermentacijos vynas 17 mėn. brandinamas tose pačiose statinėse, vėliau perpilamas į cementines talpas. Prieš išpilstymą vynas nenuskaidrinamas ir nefiltruojamas.
Patiekti 10-12 °C temperatūros ąžuoliniams baltiesiems vynams skirtose taurėse prie žuvies patiekalų, tokių kaip griliuje keptos lašišos ar menkės, oto kepsnio, pagardinto kreminiu grietinėlės ir prieskoninių žolelių padažu.
Felton Road – tai nedidelis, šeimos valdomas ūkis, kuris tapo vienu labiausiai pasaulyje pripažintų Naujosios Zelandijos ‘Pinot Noir’ gamintojų. Visi vyninės vynuogynai yra įsikūrę prestižinėje Centrinio Otago vietovėje – į šiaurę orientuotame Elms Bannockburn Vineyard. Nuo 2000 m. čia taikomi griežti ekologinės ir biodinaminės vynuogininkystės standartai, užtikrinantys maksimalų terroir išraiškingumą ir tvarumą.
Pagrindinis vyndarys Blair Walter savo patirtį su ‘Pinot Noir’ kaupė Oregone (JAV) ir Burgundijoje, o į Felton Road įnešė klasikinės vyndarystės žinias bei kruopštų dėmesį detalėms. Visos vynuogės skinamos tik rankomis. Unikali vyninės architektūra – trijų aukštų pastatas, integruotas į šlaitą – leidžia visus gamybos procesus vykdyti gravitaciniu būdu, be siurblių naudojimo. Fermentacija vyksta tik su natūraliomis mielėmis, o vynas nėra skaidrinamas ar filtruojamas, siekiant išsaugoti natūralų skonį ir struktūrą.
Pasak žymaus vyno kritiko James Suckling, „Jei centrinį Otagą galima prilyginti Côte de Nuits, tai Bannockburn būtų tarsi Vosne-Romanée, ir aš drąsiai galiu pasakyti, kad Felton Road prilygsta legendinei DRC“.
Vyno stilius
Felton Road vynai išsiskiria natūralumu, preciziška struktūra ir ypatingu terroir atspindžiu. Jie subalansuoti, elegantiški ir ilgaamžiai.
Prestižiniai vynuogynai
Visi Felton Road vynuogynai tvarkomi biodinamiškai, siekiant natūralios pusiausvyros tarp dirvožemio, augalų ir aplinkos.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Vynai brandinami ąžuolo statinėse, kurių naujo ąžuolo dalis yra kruopščiai kontroliuojama, kad nebūtų užgožtas natūralus vaisiškumas. Brandinimo laikotarpis priklauso nuo vyno stiliaus – ‘Pinot Noir’ dažniausiai brandinamas 13–18 mėnesių, o ‘Chardonnay’ – apie 12 mėnesių.
Felton Road vynai puikiai atsiskleidžia jauni, tačiau aukščiausios kokybės ‘Pinot Noir’ gali gražiai bręsti 10–15 metų, išlaikydami balansą, aromatinį gilumą ir eleganciją.