Vilnius

Klaipėda

Baltasis sausas

Jean-Noel Gagnard Batard-Montrachet Grand Cru AOC 2023

999,00

Aprašymas

Baltasis vynas – 100 % ‘Chardonnay’

Jean-Noël Gagnard Bâtard-Montrachet Grand Cru – tai vienas iš prestižiškiausių Burgundijos baltųjų vynų, garsėjantis savo sodrumu, kompleksiškumu ir ilgaamžiškumu. Šis Grand Cru vynuogynas užima trečią svarbiausią vietą Montrachet šeimoje, po legendinių Chevalier-Montrachet ir Montrachet.

Aromate atsiveria subtilios sausmedžio, sodo vaisių ir mandarinų natos, kurias papildo mielinės tešlos bei švelnaus ąžuolo užuominos. Skonissodrus, galingas ir tuo pačiu elegantiškas, su velvetine, glotnia tekstūra, ryškiu minerališkumu ir ilgai išliekančiu, harmoningai subalansuotu poskoniu.

Vynuogynai įsikūrę 240–250 m aukštyje, ant sąnašinio kalkakmenio bei molio dirvožemio su puikia drėkinimo sistema. Tokios sąlygos leidžia vynuogėms subręsti išlaikant puikų rūgšties ir cukraus balansą. Vynuogės švelniai spaudžiamos, sultys fermentuojamos prancūziško ąžuolo statinėse, naudojant laukinės mieles.

Vynas brandinamas 18 mėnesių su mielių nuosėdomis 228 litrų prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių net 80 % – naujos.

Patiekimas

Patiekti 12-14°C prie šviežios lašišos, pagardintos krapais, vėžių kreminiame padaže, šukučių, intensyvaus skonio sūrių, baltos mėsos patiekalų.

Apie gamintoją

Domaine Jean-Noël Gagnard įsikūręs Chassagne-Montrachet kaimelyje ir garsėja savo išskirtiniais baltaisiais ‘Chardonnay’ vynais. Vyninę 1989 m. iš savo tėvo Jean-Noël Gagnard perėmė Caroline L’Estimé, grįžusi po studijų Paryžiaus verslo mokykloje. Jos tikslas – išlaikyti subtilų ‘Chardonnay’ vynuogių charakterį, leidžiant terroir kalbėti sava kalba.

Caroline valdomi vynmedžiai auginami ekologiškai, laikantis biodinaminių principų, o vyninėje taikomi minimalios intervencijos metodai. Vyndarė vengia naujo ąžuolo pertekliaus, nenaudoja redukcijos technikų ir beveik nefiltruoja savo vynų. Ji ištikima Chassagne tradicijoms – baltieji vynai brandinami neutralaus ąžuolo statinėse 18–20 mėnesių, kad išsaugotų natūralų aromatą ir struktūrą. Nuo 2014 m. visi 12,5 ha šeimos vynuogynų yra sertifikuoti ekologiškai ir tvarkomi biodinamiškai.

Vyno stilius

Jean-Noël Gagnard vynai išsiskiria delikačiais aromatais, subtilia struktūra ir išgrynintu ‘Chardonnay’ charakteriu. Jie puikiai atspindi Chassagne-Montrachet terroir ir tinka tiek mėgavimuisi jaunystėje, tiek ilgesniam brandinimui.

  • Baltasis vynas – minerališkas ir elegantiškas, su laukinių grybų, lydyto sviesto, džiovintų žolelių ir citrusinių vaisių natomis. Tekstūra sodri, bet išlaikytas gaivumas ir balansas.
  • Raudonasis vynas – nors vyninė daugiausia specializuojasi baltuosiuose, gaminamas ir ‘Pinot Noir’, pasižymintis subtiliu raudonųjų uogų charakteriu, švelniais taninais ir šilkine tekstūra.

Prestižiniai vynuogynai

Domaine Jean-Noël Gagnard valdo daugybę prestižinių Chassagne-Montrachet sklypų, tarp jų:

  • Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets – elegantiškas, mineralus ir ilgaamžis ‘Chardonnay’.
  • Chassagne-Montrachet 1er Cru Clos Saint-Jean – turtingas, kompleksiškas, su subtiliu gėlių ir medaus aromatu.
  • Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Boudrières – žinomas dėl savo pilno kūno ir ilgai išliekančio skonio.

Papildomai gaminami ir kaimo vynai, kurie dėl kokybės dažnai pranoksta Premier Cru lygį.

Brandinimas ir vartojimo laikotarpis

Baltieji vynai brandinami neutralaus ąžuolo statinėse 18–20 mėnesių, kad aromatai ir struktūra būtų išsaugoti kuo natūralesni. Filtravimas taikomas itin retai. Tokia prieiga užtikrina, kad vynai jau jauni būtų atviri ir harmoningi, tačiau jie taip pat turi puikų brandos potencialą – geriausi pavyzdžiai gražiai vystosi 10–15 metų.

Jean-Noël Gagnard Prancūzija Visos gamintojo prekės

Jums galėtų patikti