Raudonasis sausas
IŠANKSTINĖ VYNO PREKYBA - PRELIMINARI DATA 2025 m. GRUODŽIO MĖNESIO VIDURYS.
Vienas garsiausių ir autoritetingiausių Châteauneuf-du-Pape vynų, įkūnijantis Vieux Télégraphe tradiciją, eleganciją ir išskirtinį La Crau plynaukštės terroir. Šis vynas yra pietinės Ronos klasika – intensyvus, struktūriškas ir ilgaamžis, išlaikantis tobulą balansą tarp brandžių vaisių jėgos ir minerališkumo.
Aromate atsiveria prinokusių gervuogių, vyšnių ir juodųjų serbentų natos, kurias papildo laukinių žolelių, džiovintų levandų, pipirų ir dūminio akmens niuansai. Kvapas sodrus, bet subtilus – jis skleidžiasi taurėje palaipsniui, atskleisdamas kompleksiškumą ir gilumą.
Burnoje vynas sodrus, pilno kūno, su tvirtais, bet šilkiniais taninais, gaivia rūgštimi ir ilgai išliekančiu, prieskoniškai minerališku poskoniu. Skonyje dera tamsių uogų intensyvumas, juodųjų alyvuogių sūrumas ir subtilus dūmo bei žemės prieskonis, suteikiantis vynui klasikinės elegancijos.
Vynuogės auga ant legendinio La Crau šlaito, padengto dideliais galets roulés (apvaliais upės akmenimis), kurie dieną sugeria saulės šilumą, o naktį ją grąžina vynmedžiams. Tokios sąlygos leidžia uogoms pasiekti brandumą, išlaikant natūralų šviežumą ir minerališkumą.
Fermentacija vyksta tradicinėse talpose su vietinėmis mielėmis, be perteklinės ekstrakcijos. Brandinimas trunka apie 20 mėnesių dideliuose ąžuolo foudre, kad būtų išlaikyta tekstūros švara ir terroir išraiška.
Patiekite 16–18 °C temperatūros su žolelėmis kepta ėriena, lėtai troškintais jautienos žandais raudonojo vyno padaže arba brandintu kietuoju „Mimolette Extra-Vieux“ sūriu.
Domaine du Vieux Télégraphe istorija prasidėjo dar 1898 m., kai Hippolyte Brunier pasodino pirmąjį vynuogyną ant „La Crau“ plynaukštės — vietos, kuri iki šiol išlieka ūkio širdimi. Pavadinimas „Vieux Télégraphe“ kilo nuo XVIII a. ant kalvos veikusios telegrafo stoties. Nuo tada ūkis išaugo į vieną įtakingiausių Châteauneuf-du-Pape apeliacijos vardų, pabrėžiančių klasikinę pietinės Ronos vyndarystės išraišką.
Vyno filosofija
Ūkis remiasi idealu kurti vynus, išreiškiančius šio terroir unikalumą: visos naudojamos vynuogės – ‘Grenache’, ‘Syrah’, ‘Mourvedre’, ‘Cinsaut’, ‘Grenache Blanc’, ‘Clairette’, ‘Roussanne’, ‘Bourboulenc’ — auga viename masyve „La Crau“ ir brandinamas laikantis tradicinių metodų. Vynmedžiai – dažnai 50 m. ar senesni (‘Grenache’ net dar senesni). Uogos pereina dvigubą atranką, siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę. Jaunų vynmedžių derlius naudojamas antrajam vynui „Télégramme“, o pagrindinis „Vieux Télégraphe“ skirtas brandžiai ir struktūriuotai interpretacijai. Brandinimas vykdomas dideliuose ąžuolo foudre — taip vynui suteikiamas ilgalaikis potencialas be perteklinės ąžuolo įtakos.
Vyno stilius
Vieux Télégraphe vynai garsėja savo galia, struktūra ir charakteriu. Raudonasis variantas iš ‘Grenache’ sudaro sodrių tamsių uogų, laukinių žolelių, akmens ir dūmo sintezę; baltasis variantas, iš ‘Grenache Blanc’, ‘Clairette’, ‘Roussanne’ ir kitų, pasižymi vaisiškumu, kreminiška tekstūra ir aiškiu minerališkumu.
Prestižiniai vynuogynai
La Crau plynaukštė — tai vienas garsiausių Châteauneuf-du-Pape terroir. Vynmedžiai sodinti ant galets roulés (didelių, apvalių upės akmenų), kurie dieną sugeria saulės šilumą ir ją pamažu atiduoda naktį; po jais slepiasi kalkinis-molingas dirvožemis su akmens priemaišomis, suteikiantis vynui struktūrą bei intensyvų skonių profilį. Derliaus brandinimas atliekamas tradiciškai — atrinktos keleto dešimčių metų vynmedžių uogos, dviguba atranka, brandinimas didelėse ąžuolo foudre statinėse.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Domaine du Vieux Télégraphe vynai yra paruošti tiek laikymui, tiek mėgavimuisi dabar. Nors jau jaunystėje jie džiugina savo vaisiškumu ir aromatine atvirumu, tačiau jų tikrasis potencialas atsiskleidžia laikui bėgant — per 10 ir daugiau metų brandinimo. Tada jie įgauna kompleksiškumo, tekstūros gilumo ir subtilaus prieskonių bei mineralų išraiškos.