1–13 iš 13
Vakarų Vokietijoje išilgai to paties vardo upę besidriekiantis regionas yra vienas garsiausių visame pasaulyje. Jo vėsiame klimate vynmedžiai tikriausiai neprisirpintų derliaus, tačiau Mozelio vynuogynai įkurti ant stačių pietinių upės šlaitų, kepinamų saulės spindulių. Mozelio vynui ypatingą išskirtinumą suteikia iš skalūno uolienos natūraliai susiformavę skaldos šlaitai. Taip auginto derliaus vynas įgauna kitur nepakartojamą mineralų pojūtį. Beveik visas Mozelio vynas – išskirtinai rankų darbo produktas, nes stačiuose šlaituose derlių gali nuskinti tik patyrę skynėjai.
Skaityti daugiauBaltasis p. sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis p. sausas
Baltasis p. sausas
Baltasis sausas
Saldusis saldus
Baltasis sausas
Vakarų Vokietijoje išilgai to paties vardo upę besidriekiantis regionas yra vienas garsiausių visame pasaulyje. Jo vėsiame klimate vynmedžiai tikriausiai neprisirpintų derliaus, tačiau Mozelio vynuogynai įkurti ant stačių pietinių upės šlaitų, kepinamų saulės spindulių. Mozelio vynui ypatingą išskirtinumą suteikia iš skalūno uolienos natūraliai susiformavę skaldos šlaitai. Taip auginto derliaus vynas įgauna kitur nepakartojamą mineralų pojūtį. Beveik visas Mozelio vynas – išskirtinai rankų darbo produktas, nes stačiuose šlaituose derlių gali nuskinti tik patyrę skynėjai.
Mozelio teritorija ir geografija
Mozelio regionas pasižymi unikalia geografine padėtimi - statūs, į pietus orientuoti vynuogynai, besidriekiantys kalvų šlaitais palei Mozelio upę ir jos intakus Saarą (Saar) bei Ruverį (Ruwer). Vynuogynai, dažnai sodinami iki 70 laipsnių kampą sudarančiuose šlaitų nuolydžiuose – tai sukuria savitą mikroklimatą, kuris idealiai tinka vynuogininkystei. Nuo upės atsispindintys saulės spinduliai ir šilumą sulaikantis skalūno dirvožemis sudaro optimalias sąlygas vynuogėms nokti. Šio regiono vyno skoniui įtakos turi ir vėsių naktų bei šiltų dienų kaita, padedanti subalansuoti vynuogių rūgštingumą.
Pagrindinė Mozelio regione auginama vynuogių veislė yra ‘Riesling’, kuri puikiai auga įvairiuose skalūnų dirvožemiuose, suteikiančiuose vynui išskirtinio minerališkumo. Šie dirvožemiai, sudaryti iš mėlynojo, raudonojo ir pilkojo skalūno, kiekviename vynuogyne yra kiek skirtingi, todėl šio regiono vynams būdinga stilistikų įvairovė, atspindinti atskirų vynuogynų terroir savybes.
Nepaisant palyginti nedidelio ploto (8.575 ha), Mozelio regionas užima prestižinę vietą Vokietijos vyno kraštovaizdyje – yra laikomas seniausiu Vokietijos vyno regionu, gaminančiu vienus garsiausių ir paklausiausių šalies vynų.
Mozelio vynai
Mozelis garsėja subtiliais, aromatingais vynais iš ‘Riesling’ vynuogių veislės, kurių stilius gali varijuoti nuo sausų iki saldžių, desertinių vynų. Čia gaminami vynai garsėja savo lengvu stiliumi, elegancija ir nuostabiu saldumo bei rūgšties balansu.
Mozelio regione pagaminto vyno skonis įprastai lengvas, tačiau intensyvus. Jame juntamas rūgšties pojūtis puikiai dera su jį subalansuojančiu vaisių skoniu. Vynai pasižymi palengva atsiskleidžiančiu, tačiau intensyvumu tikrai stebinančiu aromatu - greta obelų žiedų bei obuolių ir kitų vaisių kvapų juntamas mineralų niuansas. Vynui bręstant atsiranda sudėtingesni medaus, benzino natų niuansai, atskleidžiantys išskirtinį Moselio vynų brandinimo potencialą.
Mozelio kokybės klasifikacija
Moselio vynai klasifikuojami pagal Vokietijos Prädikatswein klasifikaciją, kuri remiasi vynuogių prinokimo lygiu derliaus nuėmimo metu. Pagrindinės kategorijos: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese ir Eiswein.
Kabinett: lengvi ir elegantiški vynai su mažesniu alkoholio kiekiu, didesniu likutinio cukraus kiekiu, dėl to kiek saldesni.
Spätlese (late harvest – vėlyvojo skynimo derlius): vynai, pagaminti iš labiau sunokusių vynuogių, pasižymintys svarumu ir intensyvesniu skoniu. Stilius gali varijuoti nuo saldaus iki sauso (jeigu vynas bus sausas, etiketėje bus užrašas trocken)
Auslese (select harvest – atrinktas derlius): vynai, gaminami iš labai prinokusių vynuogių, todėl pasižymi koncentruotesniu skoniu ir saldumu. Vynuogių kekės atrenkamos rankomis ir turi kilniojo pelėsio požymių, kurie skoniui suteikia subtilių bičių vaško, šafrano ir imbiero natų. Šių vynų stilius varijuoja nuo sausų iki saldžiųjų, o sausieji vynai pasižymi dideliu alkoholio kiekiu (paprastai apie 14 % ir daugiau ABV).
Beerenauslese (BA): Gaminami iš individualiai rankomis atrinktų pernokusių vynuogių, iš kurių gaminami saldūs desertiniai vynai.
Trockenbeerenauslese (TBA): Labai reti saldūs vynai, gaminami iš džiovintų, kiliojo puvinio paveiktų vynuogių, pasižymintys didžiule koncentracija ir sudėtingumu.
Eiswein: Gaminamas iš natūraliai ant vynmedžio užšalusių vynuogių, todėl gaunami labai koncentruoti ir saldūs vynai, pasižymintys saldumo ir rūgšties pusiausvyra.